Uniós források

Az EU-s pénzalapok lehetséges befagyasztásáról szóló polgári kezdeményezést regisztrált az Európai Bizottság

Portfolio
Az Európai Bizottság ma nyilvántartásba vett három uniós polgári kezdeményezést, így azok kezdeményezőinek 1 éve van az 1 millió aláírás 7 tagállamból való összegyűjtésére - közölte a brüsszeli testület.

1. Az "Állítsuk meg a korrupciót a gyökerénél Európában a források felfüggesztésével azokban az országokban, ahol a határidő lejárta után sem hatékony az igazságszolgáltatás" elnevezésű kezdeményezés szervezői arra kérik a Bizottságot, hogy az újonnan felvett tagállamokra vonatkozóan vezessen be - csatlakozásuktól számítva - 10 éves határidőt, és ennek lejártakor léptessen életbe automatikus moratóriumot a strukturális és a kohéziós támogatások kifizetésére mindaddig, amíg ki nem kerül az adott tagállam igazságszolgáltatási rendszere az ellenőrzési mechanizmus alól. A szervezők szerint bizonyos körülmények között az új tagországokban jelentkező korrupció más uniós országok kezére játszhat, szigorú időkeret meghatározásával viszont el lehet kerülni, hogy az EU-országokban közvetlen vagy közvetett módon ösztönzést kapjon a korrupció.

Ez a kezdeményezés tehát a jogállamiság és az EU-pénzek összekötésének kérdésén haladt tovább, de csak az új tagállamokra vonatkozna, és még így is erősen kérdéses, hogy sikeres lesz-e, hiszen az uniós alapszerződés nem ad lehetőséget ilyenfajta automatizmusra. Az elmúlt évek Magyarországgal, illetve Lengyelországgal kapcsolatos vitái ezért indultak el a 7-es cikk szerinti jogállamisági eljárás irányába, de azok nagyon hosszadalmasak, bonyolultak és nem is értek el egyelőre érdemi eredményt. A kezdeményezést részben nyilván ez a felismerés is motiválja.

2. Az "Intézkedések az éghajlatváltozási vészhelyzet ellen" elnevezésű kezdeményezés szervezői szerint ambiciózusabb éghajlatvédelmi célokra és több pénzügyi támogatásra van szükség az éghajlat-politikai intézkedésekhez. A szervezők hangsúlyozzák, hogy "az EU-nak 80%-ra kell módosítania a Párizsi Megállapodás szerinti, az üvegházhatású gázok kibocsátásának 2030-ig történő csökkentésére vonatkozó célkitűzéseit annak érdekében, hogy 2035-ig elérje a nulla nettó kibocsátást, az európai éghajlatvédelmi jogszabályokat pedig ennek megfelelően ki kell igazítania." 3. A "Mentsük meg a méheket és a mezőgazdasági termelőket! Méhbarát mezőgazdaságot az egészséges környezetért" elnevezésű kezdeményezés szervezői felkérik a Bizottságot, hogy dolgozzon ki jogszabályjavaslatokat a szintetikus növényvédő szerek kivonása, a biológiai sokféleség helyreállítása, továbbá a mezőgazdasági termelőknek az átállás során történő támogatása céljából. A szervezők azt kívánják elérni, hogy az EU 2030-ig vonja ki a szintetikus növényvédő szerek 80%-át az európai mezőgazdasági termelésből, a sort a legveszélyesebb szerekkel kezdve, és 2035-re teljesen szüntesse meg területén a szintetikus növényvédő szerek használatát. A kezdeményezés ezenfelül arra irányul, hogy a mezőgazdasági térségekben végbemenjen a természetes ökoszisztémák helyreállítása, továbbá hogy a kis méretű, diverzifikált és fenntartható gazdálkodás előtérbe helyezése, az agroökológiai és biogazdálkodási módszerek gyors elterjedésének támogatása, valamint a növényvédő szerek nélküli és GMO-mentes gazdálkodás előmozdítása révén megújuljon a mezőgazdasági termelés. A Bizottság jogi szempontból mindhárom kezdeményezést elfogadhatónak ítéli, ezért a nyilvántartásba vételük mellett döntött, melyre szeptember 12-én (1.), szeptember 23-án (2.), illetve szeptember 30-án kerül majd sor. Ezt követően egyéves időszak áll a szervezők rendelkezésére a támogató aláírások összegyűjtésére. Ha az egyes kezdeményezések egy éven belül egymillió támogató nyilatkozatot kapnak legalább hét különböző tagállamból, a Bizottságnak három hónapon belül reagálnia kell: el kell döntenie, hogy helyt ad-e a kérelemnek, vagy elutasítja azt, és döntését mindkét esetben indokolnia kell. A Bizottság ma arról is döntött, hogy nem veszi nyilvántartásba "A közös kereskedelempolitika összhangja az uniós szerződésekkel és a nemzetközi joggal" elnevezésű európai polgári kezdeményezést. A kezdeményezés azt hivatott megakadályozni, hogy uniós személyek vagy szervezetek termékeket exportáljanak megszállt területekre, illetve megszállt területekről származó termékeket importáljanak az EU területére. A Bizottság azért nem tudja nyilvántartásba venni a javaslatot, mert nincs hatásköre az ehhez szükséges határozatjavaslat előterjesztésére.

Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Főpolgármester-választás: Karácsony Gergely győzött, de új választás jöhet Budapest vezetéséért

Könyvelő

Könyvelő
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
2024. június 12.
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai? Bemutatjuk melyik platformunk a legoptimálisabb külföldi részvények vásárlásához.

Díjmentes online előadás

Miért a tőzsdei befektetést válasszam az állampapír helyett?

Online előadásunkon megvizsgáljuk a két befektetési formát, megtárgyaljuk az előnyeiket és a hátrányaikat, sorra vesszük mikor mibe érdemes fektetni.

Ez is érdekelhet
g7-csoport