Uniós források

A franciák máris győzelmet hirdettek: szinten maradnak az agrárforrások az EU-büdzsében

MTI
Portfolio
Franciaországnak sikerült elérnie a közös agrárpolitika büdzséjének megtartását a 2021-2027-es időszakra a hosszú távú uniós költségvetésről szóló brüsszeli EU-csúcstalálkozó megbeszélésein - közölte pénteken Párizsban a francia agrárminiszter. Valójban még semmi sem dőlt el, így az ilyen nyilatkozatok inkább csak az adott ország hazai közvéleményének szólnak, hiszen kiemelt figyelem övezi ezekben a napokban Európa-szerte a rendkívüli EU-csúcsot.

Megnyertük az első csatát: az Európai Bizottság tett egy elfogadhatatlan, 370 milliárd eurós ajánlatot, miközben az EU agrárkiadásai jelenleg 375 milliárd euróra rúgnak - mondta Didier Guillaume az LCI francia hírtelevízióban.

Emmanuel Macron köztársasági elnöknek sikerült elérnie, hogy megmaradjon a 375 milliárd

- tette hozzá.

"A közös agrárpolitika (KAP) költségvetése tehát ugyanazon a szinten marad, mint amit az előző időszakban elköltöttünk. Ez egy nagyon nagy győzelem, de tovább akarunk menni, mert nem lehet úgy átállást kérni a gazdáktól, hogy közben nem biztosítunk nekik anyagi forrásokat" - vélte a francia tárcavezető.

A KAP az Európai Unió költségvetésének egyik legjelentősebb része a hosszú távú uniós költségvetésről Brüsszelben csütörtökön kezdődött EU-csúcstalálkozón, amely pénteken is folytatódik. Hivatalos források szerint viszont egyelőre semmilyen megállapodás nem született, így véglegesen a KAP-ról sem egyeztek meg a tagállamok.

Semmi nem dőlt el, semmilyen összeg nem végleges, a KAP-ot több ország is támadja. Nekünk viszont prioritás, küzdünk érte

- jelezte egy francia diplomáciai forrás az AFP francia hírügynökségnek.

A francia agrárminiszter is kiemelte, hogy az európai költségvetésben a KAP büdzséje az elsődleges Franciaország számára.

Arról, hogy a 2021-2027-es uniós költségvetés 7 fejezetének pontosan mekkora a főösszege a mostani ciklusban és mekkorára tett javaslatot az Európai Bizottság, illetve az Európai Tanács összevethető, azaz 2018-as árszintek mellett, az alábbi tegnapi cikkünkben, illetve táblázatban foglaltuk össze. Amint látható: nyoma sincs benne 370, illetve 375 milliárd eurós összegeknek az agrártámogatások között, így valószínűleg arról van szó, hogy a két ciklusra meghatározott agrárkassza egy részét folyó árak mellett hasonlítják össze. Ennek közgazdaságilag valójában sok értelme nincs, de jól hangozhat a hazai francia közvélemény számára.

eus koltsegvetes nagytabla200221
Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
Giuseppe Conte olasz miniszterelnök felszólal a római parlament alsóházában
befektető befektetés terminál trader
europai parlament cimlap getty tobbszor 2000
ujgur tüntetés
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Az MNB Digitalizációs igazgatósága főosztályvezetőt keres

Az MNB Digitalizációs igazgatósága főosztályvezetőt keres
Online előadás
Hol fordul az árfolyam,vételi, eladási zónak.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
európai uniós zászló európai bizottság