Uniós források

A franciák máris győzelmet hirdettek: szinten maradnak az agrárforrások az EU-büdzsében

MTI
Portfolio
Franciaországnak sikerült elérnie a közös agrárpolitika büdzséjének megtartását a 2021-2027-es időszakra a hosszú távú uniós költségvetésről szóló brüsszeli EU-csúcstalálkozó megbeszélésein - közölte pénteken Párizsban a francia agrárminiszter. Valójban még semmi sem dőlt el, így az ilyen nyilatkozatok inkább csak az adott ország hazai közvéleményének szólnak, hiszen kiemelt figyelem övezi ezekben a napokban Európa-szerte a rendkívüli EU-csúcsot.

Megnyertük az első csatát: az Európai Bizottság tett egy elfogadhatatlan, 370 milliárd eurós ajánlatot, miközben az EU agrárkiadásai jelenleg 375 milliárd euróra rúgnak - mondta Didier Guillaume az LCI francia hírtelevízióban.

Emmanuel Macron köztársasági elnöknek sikerült elérnie, hogy megmaradjon a 375 milliárd

- tette hozzá.

"A közös agrárpolitika (KAP) költségvetése tehát ugyanazon a szinten marad, mint amit az előző időszakban elköltöttünk. Ez egy nagyon nagy győzelem, de tovább akarunk menni, mert nem lehet úgy átállást kérni a gazdáktól, hogy közben nem biztosítunk nekik anyagi forrásokat" - vélte a francia tárcavezető.

A KAP az Európai Unió költségvetésének egyik legjelentősebb része a hosszú távú uniós költségvetésről Brüsszelben csütörtökön kezdődött EU-csúcstalálkozón, amely pénteken is folytatódik. Hivatalos források szerint viszont egyelőre semmilyen megállapodás nem született, így véglegesen a KAP-ról sem egyeztek meg a tagállamok.

Semmi nem dőlt el, semmilyen összeg nem végleges, a KAP-ot több ország is támadja. Nekünk viszont prioritás, küzdünk érte

- jelezte egy francia diplomáciai forrás az AFP francia hírügynökségnek.

A francia agrárminiszter is kiemelte, hogy az európai költségvetésben a KAP büdzséje az elsődleges Franciaország számára.

Arról, hogy a 2021-2027-es uniós költségvetés 7 fejezetének pontosan mekkora a főösszege a mostani ciklusban és mekkorára tett javaslatot az Európai Bizottság, illetve az Európai Tanács összevethető, azaz 2018-as árszintek mellett, az alábbi tegnapi cikkünkben, illetve táblázatban foglaltuk össze. Amint látható: nyoma sincs benne 370, illetve 375 milliárd eurós összegeknek az agrártámogatások között, így valószínűleg arról van szó, hogy a két ciklusra meghatározott agrárkassza egy részét folyó árak mellett hasonlítják össze. Ennek közgazdaságilag valójában sok értelme nincs, de jól hangozhat a hazai francia közvélemény számára.

eus koltsegvetes nagytabla200221
Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
kina koronavirus szolgaltatoszektor bmi200603
tüntetés amerika
unios palyazat technologia korszerusites elso tamogato dontesek200603
Frankfurti tőzsde
Balaton strand víz felhő vihar
graphisoft park, iroda,
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Grafikonelemzési fortélyok aktuális tőzsdei helyzetekben.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Junior modellező, pénzügyi modellező

Junior modellező, pénzügyi modellező
2020. június 3.
Financial and Corporate IT: Digital UX a bankoknál
2020. június 4.
Járműipar: Az új technológiák átrendezik az erőviszonyokat
2020. június 11.
Tudatos felkészülés a generációváltásra
2020. június 25.
Járműipar: Korszakváltás a beszállítóknál koronavírus idején
unios palyazat technologia korszerusites elso tamogato dontesek200603