Ursula von der Leyen velemeny cikk digitalis atallas europai bizottsag 200219
Uniós források

Figyelmeztetést adott ki az Európai Bizottság elnöke a magyar koronavírus törvény miatt

Portfolio
Bár konkrétan nem említi Magyarországot és a hétfőn elfogadott, 2 órával később már aláírt, éjjel pedig ki is hirdetett magyar koronavírus törvényt, de gyakorlatilag elsősorban a magyar kormánynak címezte figyelmeztetését Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a kedden kiadott közleményében. Ebben ugyanis világosan benne van, hogy a válsághelyzetben született rendkívüli intézkedések nem lehetnek határozatlan ideig érvényben, márpedig a most hatályba lépett magyar felhatalmazási törvénnyel bevezetett rendeleti kormányzásnak nincs határideje és közben súlyos büntetéseket helyez kilátásba a vírusról dezinformációkat terjesztőkre, illetve az intézkedések hátráltatóira.

Amint megírtuk: az Európai Bizottság igazságügyi biztosa már tegnap azt jelezte, hogy jogállamisági jellegű vizsgálatot fognak végezni a magyar felhatalmazási törvény miatt, ma pedig megérkezett a Bizottság elnökének figyelmeztetése. Ennek lényege:

  • a koronavírus válságra adott kormányzati intézkedéseknek az uniós alapszerződés tartalmával és szellemével összhangban kell lennie,
  • a rendkívüli intézkedéseknek a válság intenzitásához kell igazodnia: csak a szükséges mértékűek lehetnek, és arányosnak kell lenniük
  • a rendkívüli intézkedések nem lehetnek határozatlan idejűek
  • a koronavírus miatti helyzetet és még az álhírek elleni küzdelmet sem szabad a független és szabad média ellen felhasználni és rendkívül fontos, hogy az újságírók szabadon végezhessék továbbra is pontos munkájukat, és közben az állampolgárok hozzájuthassanak a fontos információkhoz.

A Bizottság elnöke leszögezi: minden tagállamban szoros figyelemmel követik a válsághelyzetben született kormányzati intézkedéseket, tehát nemcsak a magyar helyzetre koncentrálnak, és hangsúlyozza az európai értékeknek és az emberi jogoknak való megfelelés szükségességét minden körülmények között.

Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár később Twitter-üzenetében úgy reagált, hogy a rendkívüli helyzet és az annak okán hozott rendkívüli intézkedések összhangban vannak az uniós szerződésekkel, valamint a magyar alkotmánnyal és mivel a Bizottság elnöke nem nevezett meg konkrét országot, ezért azt is jelezte, hogy a kormány egyet ért Ursula von der Leyen jelzésével, hiszen a magyar kormányzati lépések a koronavírus-elleni intézkedésre irányulnak, összhangban vannak az EU alapértékeivel, a jogállamisággal és a sajtószabadsággal.

Címlapkép forrása: Európai Bizottság

Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
Koronavírus
óvoda magyarország maszk koronavírus
BÉT
Frankfurti tőzsde
children family shore
forint
hotel
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Praktikák, megbízástípusok, ötletek
Online előadás
Miért választják sokan a részvénykereskedés helyett? Mi szükséges az induláshoz?
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Újságírót keres a Pénzcentrum!

Újságírót keres a Pénzcentrum!
2020. május 27.
Ingatlanpiac: Bérlők vs. Bérbeadók - Itt az újranyitás!?
2020. május 28.
Vírusválság: veszít vagy nyer a magyar agrárium?
2020. június 3.
Financial and Corporate IT: Digital UX a bankoknál
2020. június 4.
Járműipar: Az új technológiák átrendezik az erőviszonyokat
európai bizottság_getty_stock