Uniós források

73 milliós EU-pályázatból újul meg a Halasi Csipkeház és Csipkemúzeum

Portfolio
Mintegy 73 millió forintos uniós és hazai pályázati forrásból újították fel Kiskunhalason a Csipkeházat és Csipkemúzeumot, amely így ismét otthont a magyar iparművészet különleges, egyik legismertebb varrótechnikájával készített csipkéinek - hangsúlyozta a pénteki megnyitóbeszédében V. Németh Zsolt, a kiemelkedő nemzeti értékek felügyeletéért felelős miniszteri biztos.
Az Agrárminisztérium közleménye szerint V. Németh Zsolt emlékeztetett rá, hogy 2014 óta hungarikum címet visel a halasi csipke és a Csipkeházban otthonra leltek a százéves hagyományt őrző csipkecsodák. A csipkekészítők művészi szinten, egyedüliként tartják fenn a generációkon átörökített, magas színvonalon űzött iparművészeti technikát - értékelt a miniszteri biztos.

V. Németh Zsolt hangsúlyozta: a halasi csipkevarrás a jelenkor viszonyai között is megállja a helyét és részévé válhat a mai viselet- és lakáskultúránknak is. A csipke elenganciát sugároz, egyediséget, harmóniát. Különösen igaz ez a halasi csipkére. Leheletkönnyű, míves kézműves csoda, amely illően alkalmazva a női ruhákon továbbörökíti őseink mesterségbeli tudását - emelte ki.

73 milliós EU-pályázatból újul meg a Halasi Csipkeház és Csipkemúzeum
A projektről röviden

A támogatott projektkereső adatbázis szerint Kiskunhalas város önkormányzata 2017 decemberében nyerte el a 72,8 millió forintnyi forrást a TOP-1.2.1-16-BK1 - "Társadalmi és környezeti szempontból fenntartható turizmusfejlesztés" című pályázaton, a "Csipkeház látogatóbarát fejlesztése" című projektre, amelynél az Európai Regionális Fejlesztési Alapból jön a forrás 89%-a. A projekt egy energiahatékonysági elemeket is tartalmaz a felújítás kapcsán.

Amint a baon.hu beszámolójából kiderül: maga a projekt idén szeptemberben zárul majd le, de már most megnyitották a Csipkemúzeum kapuit a látogatók előtt. Az 1935-ben megépített Csipkeházban a múlt év szeptemberében kezdődött beruházás során - megőrizve a ház eredeti megjelenését - kicserélték a nyílászárókat, korszerűsítették a fűtési rendszert és egységes burkolatot kapott a fogadótér, valamint a két kiállító terem. Kialakításra került továbbá egy mozgássérült feljáró és mosdó, illetve egy teakonyha a varróműhelyben. A változásokat a "megőrizve-megújulva" gondolat jellemzi, így az épület hagyományos fekete-fehér színvilágát a kék különböző tónusaira cserélték. Emellett minden korábbi tárlót, múzeumi vitrint újakra cseréltek és címekkel látták el őket, egy-egy téma köré csoportosítva a csipkék felhasználhatóságát mutatják be.

A beszámoló megjegyzi, hogy ezentúl is lesz folyamatosan csipkevarrás a múzeumban, jelenleg tíz csipkevarró dolgozik a műhelyben. A megújulás fontos célkitűzése volt, hogy a fiatalokat is megszólítsák, felkeltsék érdeklődésüket a csipke iránt, így számos interaktív eszköz található a múzeumban. Lehetőség lesz virtuális csipkevarrásra, csipkekvíz kitöltésére, illetve mobiltelefonra letölthető tárlatvezető alkalmazás használatára.
A továbbiakban is várjuk a nagyobb, EU-pénzből megvalósuló uniós fejlesztések eredménykommunikációját az uniosprojekt@portfolio.hu email címre, amely közleményeket térítésmentesen közzéteszünk a Portfolio Uniós források rovatának Projektek mellékletében.
Címlapkép és képek forrása: Agrárminisztérium, Fekete István
Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
ChikansPlanet

Gyakoribbak lesznek a tornádók?

A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva figyelik, miképpen befolyásolja kialakulásukat a klímaváltozás. Itth

Holdblog

Ismét a HOLD az Év Alapkezelője

Megint - immáron nyolcadik alkalommal - mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep Value 2024 és a Columbus alapjainkat is kategóriájuk... The post Ismét a HOLD az Év Alapke

Kiszámoló

Feltámadt a kínai gazdaság?

Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalmas növekedést produkált, de 1990 óta egyhelyben toporog, teljesen megrekedt a fejlődés

Holdblog

Felezés és duplázás

A következő órákban a manipulálhatatlan programkód negyedszerre is végrehajtja a Bitcoin négyévente esedékes felezését. Az újonnan kibocsátott bitcoinok mennyisége blokkonként 6,25-ről 3,1

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nagy esemény jön a bitcoinnál, most érdemes kriptóba befektetni?

Pénzügyi vezető elemző

Pénzügyi vezető elemző
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
AI in Business 2024
2024. április 23.
Balaton Konferencia 2024
2024. május 2.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Ez is érdekelhet
berlaymont európai bizottság eu európai unió jogállamisági eljárás