Üzlet

Az erős középvállalatok támogatásával pörgetnék a magyar gazdaságot

Portfolio
A feldolgozóipari kkv-k versenyképességének növelését célzó, 1,7 milliárdos vissza nem térítendő támogatási program indult. Az elmúlt három évben legalább 10 százalékos növekedést elért középvállalatok versenyképességük nemzetközi szinten való érvényesítéséhez kapnak szakértői segítséget.
"A kkv-knak kiemelkedő fontossága van, a magyar GDP 52 százalékát adják. Az ipari termelés múlt évben 5-6 százalékkal növekedett, ami a gazdasági fejlődés egyik motorja" - kezdte Lepsényi István, gazdaságfejlesztésért felelős államtitkár beszédét, a győri székhelyű Borsodi Műhely vállalatánál megtartott sajtótájékoztatón. Említett cég egyike annak a 2000 magyar gyors növekedési potenciájú középvállalatának, amelyet az IFKA Iparfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft. megelőző kutatásában azonosított, és további fejlesztési céllal bevont a Középvállalati Fejlesztési Programba. Az államtitkár szerint ez az első, átfogó olyan támogatási program, amely egy stratégiai partnerségen alapul és elsősorban a tudásátadás a célja.

Lepsényi szerint a program pont azokat a cégeket vonja be, amelyek zöme magyar kézben van és most is a GDP legalább egy százalékát állítják elő.

Nem csak a további bevétel növelés a cél, hanem ezek azok a vállalatok, amelyekben elég potenciál van ahhoz, hogy bevételük egy részét visszaforgassák a kutatás-fejlesztésbe.

A program első fázisa már lezárult, ebben azonosították azokat a vállalatokat, amelyek már képesek voltak tartós eredményeket felmutatni - több mint 10 százalékos növekedés az elmúlt három évben - és komplex fejlesztési igényeket megfogalmazni, különös tekintettel az ipar 4.0 technológiai megoldásokra. A hamarosan megjelenő második körben ezeknek a vállalatoknak folytatódik a képzése az egyedi igények figyelembe vételével.

A program az IFKA ügyvezető igazgatója, Bárdos Krisztina szerint az EU-ban is egyedülálló és várható gazdasági hatása sokszoros. "Ezt a vállalkozói réteget érdemes megerősíteni, hogy a gazdaság hajtómotorjai lehessenek. A - 2000 vállalatot érintő - kérdőíves kutatások és a nemzetközi tapasztalatok összevetéséből 1200 vállalat lehet a célcsoportja ennek a fejlesztésnek, amelyeknek 1 százalék a részaránya a GDP-ből, és az újonnan alakuló munkahelyek 50 százalékát adják" - tette hozzá Bárdos.

A programból a külföldi szakirodalomban HGC-ként (High Growth Companies) emlegetett csoport után elnevezett HGC Akadémiát emelte ki az államtitkár. Ennek célja, hogy javítsa a hazai kkv versenyképességét, oly módon, hogy külföldi partnerekkel együttműködésben hozzák el a legmodernebb és leghatékonyabb modelleket, illetve utazásokat szerveznek az azokat alkalmazó, például osztrák gyárakba.
Kasza Elliott-tal

Leggett & Platt Inc. - elemzés

Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen 19,08-at ér, azaz kicsit kevesebb mint három év alatt harmadolt az árfolyama. Mivel osztalék

Holdblog

Szabó Dávid: Érik a kriptó iparág

Mintha a korábbiaknál jóval kisebb hype mellett lenne alakulóban a kriptománia újabb köre. Milyen gátak szakadtak át az elmúlt időszakban, hol tart a szabályozás, hogyan... The post Szabó Dá

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Két éve erre a pillanatra vár Oroszország, most úgy érhet célt, hogy a Nyugat csak nézi

Senior web fejlesztő

Senior web fejlesztő
Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Díjmentes előadás

Ami még az állampapírnál is jobb befektetés

Az állampapírok mellett számos más befektetési lehetőség érhető el a piacon azoknak, akik szélesebb portfóliót szeretnének építeni és hosszú távon növekedést elérni.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
nő tőzsde