Állami milliárdokat kapott az önvezetést fejlesztő magyar cég
Üzlet

Állami milliárdokat kapott az önvezetést fejlesztő magyar cég

Portfolio
Hatmilliárd forintos tőkeemelést hajtott végre az önvezető járműveket fejlesztő magyar cég, az AImotive a Széchenyi Tőkealap-kezelő közre működésével. Varga Mihály pénzügyminiszter a tőkeemelésről tartott tájékoztatón elmondta, hogy Magyarország egyre fontosabb szerepet tölt be az elektromos és önvezető járművek fejlesztésében, így a lépés a magyar gazdaság versenyképességét és az újraindítást is segíti.

20 millió dollár, vagyis mintegy 6 milliárd forint befektetést kapott a főleg kamerákra épülő, mesterséges intelligenciával támogatott megoldásokat szállító AImotive, a korábbi befektetésekkel együtt így az AImotive tőke ereje 75 millió dollár (azaz 23 milliárd forint) fölé emelkedett - derül ki a cég közleményéből. A befektetési kört a scaleupok finanszírozására specializálódott Lead Ventures vezette és a Széchenyi Tőkealapkezelő Zrt. illetve a korábbi körök nemzetközi befektetői (köztük a Bosch és a Samsung) csatlakoztak.

A társaság főbb tulajdonosai az alapítók és a dolgozók mellett a Robert Bosch Venture Capital, B Capital Group, Prime Ventures, Inventure, Samsung Catalyst Fund, Draper Associates, Day One Capital, Cisco Investments,  Nvidia, Tamares Group.

Az újonnan szerzett tőkét a cég termékeinek hazai továbbfejlesztésére, a nemzetközi jelenléte erősítésére, új irodák nyitására és autóipari partnerei támogatásának elmélyítésére fogja elsősorban fordítani - áll a cég közleményében.

A témáról részletesebben is beszélnek majd a szakértők a június 25-i online konferenciánkon.

A 2015-ben Kishonti László által alapított társaság fejlesztéseinek jelentős részét magyarországi központjában végzi, emellett jelenleg már három kontinensen képviselteti magát irodákkal. Az AImotive közel 200 szakembert foglalkoztat, közöttük Európa egyik legnagyobb mesterséges intelligencia kutatócsoportját. A társaságnak Európa több országában, Amerikában és Japánban is futnak a különleges érzékelőkkel felszerelt tesztautói.

A cég profilja három fejlesztési területre bontható:

  • Az aiDrive platformfüggetlen moduláris szoftvercsomag. A rendszer szenzorok segítségével navigál, illetve automatikus képfeldolgozás és mesterséges intelligencia algoritmus segítségével reagál a megváltozott környezetre.
  • A szoftvercsomag képességeit folyamatosan fejlesztik és ebben az aiSimre keresztelt virtuális szimulációs környezet segít. A szimulátor eredetileg a cég belső fejlesztése volt, de az iparági kereslet fokozódása miatt most már önálló szolgáltatásként is értékesítik, jelenleg ugyanis a szimuláció révén tesztelhető legpontosabban az önvezető jármű technológia, és annak biztonsági paraméterei. Az aiSim az első olyan virtuális tesztkörnyezet, amely az önvezetés tesztelését a szigorú autóipari szabványok elvárásainak megfelelve támogatja.
  • Az aiWare pedig egy beágyazott mesterséges intelligencia gyorsító. Ez azért fontos, mert az önvezetés egyik legjelentősebb kihívását ma a processzorok és chipek gyorsasága, kapacitása és áramfogyasztása jelenti. Az AImotive 2019 októbere óta szoros együttműködésben dolgozik a NextChip-pel, aki bejelentette az aiWare integrálását a következő generációs Apache5 Imaging Edge processzorába.
AIMOTIVE-20200622-002

Magyarország jó adottságokkal bír a járműgyártás terén, az ágazathoz kapcsolódó kutatás-fejlesztések világszínvonalat képviselnek, ezért a kormány minden rendelkezésére álló eszközzel segíti az ezen a területen működő vállalkozásokat – hangsúlyozta Varga Mihály.

AIMOTIVE-20200622-001

Varga Mihály a tájékoztatón hozzátette, hogy a magyar vállalkozások fejlesztési hajlandósága a járvány alatt és azt követően is erős maradt, amelyhez hozzájárulnak a Pénzügyminisztériumhoz tartozó Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt. befektetései is. Varga Mihály a munkahelymegőrző és gazdaságvédelmi intézkedések eddigi eredményeit is ismertette a tájékoztatón, kiemelve, hogy a bértámogatási programokban 200 ezer munkahely kapcsán érkezett be eddig kérelem, a versenyképesség-növelő támogatás keretében 806 cég 377 milliárd forintnyi beruházás végrehajtását vállalta, ezzel 144 ezer munkahelyet védtek meg. A gazdaságvédelemhez kapcsolódó összes intézkedéssel több mint 1,2 millió magyar munkavállalót támogat a kormány, a hitelmoratóriumnak köszönhetően pedig közel 2000 milliárd forint maradt a családoknál és a vállalatoknál.

Kiszámoló

A sávos vagy többkulcsos adózásról

Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből kettő nem érti, hogyan működik a többkulcsos, sávos adózás. \"Felháborító, hog

MNB Intézet

A kerékpározás árnyoldala

Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni. A kerékpárok használata, terjesztése kevéssé szabályozott, illetve az iparág sem mozdul

RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Itt a kormánydöntés az üzemanyagárak szabályozásáról
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
10 éve menetelnek felfelé a tőzsdék