Financial and Corporate IT konferencia: éveket lendített a digitalizáción a koronavírus
Üzlet

Financial and Corporate IT konferencia: éveket lendített a digitalizáción a koronavírus

Portfolio
Különleges egészségbiztonsági intézkedések mellett, hibrid (offline és online) módon, nyolcadik alkalommal rendezte meg ma az IT-iparág egyik legnagyobb hazai konferenciáját a Portfolio. Az eseményen nemzetközi előadóink, a nagyvállalati, banki felsővezetők és az IT-szektor véleményvezérei értékes tudást osztottak meg a konferencia résztvevőivel, a rendezvény legfontosabb és legérdekesebb gondolatairól alábbi cikkünkben tudósítottunk.
Megosztás

Az utánvétek országa vagyunk, de a koronavírus is előrelépést hozott

Sok olyan vásárlót hozott a koronavírus első hulláma, akik először használtak digitális csatornákat, egy részük az utóbbi időben visszatért a hagyományos módhoz – mondta Kertész Judit (Frontìra Strategic Design Consultancy). Magyaroszágon az utánvétes fizetésnek nagy hagyománya van, Racskó Tamás (Mastercard) szerint plusz bizalomépítést igényel, hogy ne ezt válassza az ügyfél.

Nagy Sándor (Ecommerce Hungary) elmondta: az elektronikus vásárlás aránya 30% körül van Magyarországon, a rendelések 60%-át viszont nem futár hozza ki, hanem érte megyünk egy átvételi pontra. Horváth Attila (BIG FISH Payment Gateway, Budapesti Metropolitan Egyetem) szerint van olyan kereskedő, aki fel merte vállalni, hogy nála csak online előre fizetés van, ehhez megfelelő áruválaszték, piaci súly és lefedettség kell.

A panelbeszélgetés résztvevői egyetértettek abban, hogy az elektronikus vásárlásnál az ügyfelek számára a biztonságérzet a legfontosabb, és szeretik nyomon követni a pénzük útját, ezért kerülik sokan a nem kellően magas ügyfélélményt nyújtó fizetési megoldásokat, platformokat. Az erős ügyfélhitelesítésnek erős ügyfélélmény-növekedést kellene hoznia.

3panel2
Megosztás

Ritkán jó élmény a fizetés az e-kereskedelemben

Az első félévben 35%-kal nőtt az e-commerce szektor, a digitalizációt jó 3-4 évvel előre lökte a vírus, 10-ből 9 ember azonban a Mastercard felmérése szerint már döntött úgy, hogy abbahagyja a vásárlást a fizetés során. Nem mindig megbízható ugyanis a fizetési oldal: a felkínálat fizetési felület sok esetben átláthatatlan, nem szimpatikus, hibás a végösszeg. Ez mind erodálja az ügyfélbizalmat. Az emberek 58%-a az elektronikus vásárláskor frusztráltnak érzi magát, ötödük a fizetés rossz élménye miatt. A fizetés és az élmény egymással ellentétben áll, egy jó flow azonban ezt ellensúlyozni tudja. Pozitív példaként az Apple payt hozta fel Mondovics Péter, a MasterCard marketing menedzsere (képünkön).

mondovics

Két fő oka lehet annak, miért szakad meg egy fizetési fázisban a vásárlás: 1. technikai akadály, ami a fizetési mód, a fizetési adatok, az autentikáció és az autorizáció hibája is lehet, 2. érzelmi akadályok, amelyekben rendkívül fontos a biztonság érzete– ismertette Komándi Krisztián, a Frontìra Strategic Design Consultancy tanácsadója a felmérés eredményeit ismertetve. A mentett kártya sok mindenre megoldást kínál, ilyen például az ATM-es elfedés élménye a tömegközlekedésben történő fizetésnél. A sikertelen tranzakciók elkerülésének egyik módja a kereskedőknél, az, hogy a fizetés ne hó elején vagy végén történjen.

Megosztás

Alulértékeltek a 4iG részvényei a vezérhelyettes szerint

Farkas Péter, a 4iG vezérhelyettese Nagy Viktorral, a Portfolio vezető elemzőjével beszélgetett. Elmondta: lefagyás szerű állapotok nem alakultak ki az ügyfeleiknél, de voltak sajátos technikai kihívások, akadt 1-1 cég, melyet jobban megviselt a válság. Voltak területek, melyek kifejezetten nagyot nőttek a krízis alatt, ilyen a tanácsadás vagy az üzemeltetés-támogatás. Voltak olyan vállalatok is, amelyek „előremenekültek”, tovább fejlesztették a szolgáltatásaikat, struktúrájukat. Akadtak olyan cégek is, ahol a költségracionalizálás vált stratégiai szemponttá. Számos fejlesztés történt például a szállítmányozási szektorban, ahol például az érintésmentes fizetés fejlesztése fontos prioritássá vált. Az állami szektort is rosszul érintette a járvány, ezért itt is felgyorsult a digitalizáció.

A kibertámadások munkahelyeket ért támadási intenzitása egyébként a home office időszaka alatt jelentősen megnőtt. A szakember elmondta: a felhőben szerencsére nagy biztonságban vannak az adatok. Farkas Péter arról is beszélt, hogy több akvizíciós célt is találtak maguknak, Magyarországon és külföldön egyaránt. A vezérhelyettes a 4iG részvényeit jelenleg alulértékeltnek tartja; úgy látja, az IT-piac fejleményei magasabb árfolyamot indokolnak.

MOR_4166

Fotó: Stiller Ákos

Megosztás

Fizetési újdonságok tömkelege jöhet Magyarországon a következő években

Átjárhatóságra és a piaci szereplők összhangjára van szükség ahhoz, hogy az azonnali fizetésre épülő új fizetési technológiák tömegesen elterjedjenek Magyarországon – vonható le a Portfolio Financial and Corporate IT konferenciája egyik ma délutáni panelbeszélgetésének a tanulsága.

Fizetési újdonságok tömkelege jöhet Magyarországon a következő években
Megosztás

A siker a kommunikáción múlik

Balogh Balázs, a Gloster műszaki igazgatója elmondta: minden digitalizációs folyamatnak megvannak a nehézségei, de utólag mindenki inkább örül neki, hogy fejlődött a technológia és könnyebbek lettek a hétköznapok. Jelenleg széles körben a home office-re és az online üzleti életre való átállás a legfőbb trendek. Minderre technológiai megoldást jelenthet a felhő, az interoperabilitás és a mesterséges intelligencia. A kommunikáció hatékonysága rengeteget fog fejlődni az új technológiáknak köszönhetően, Balogh Balázs úgy látja, a kommunikáció alapvetően határozza meg egy vállalat sikerességét.  

MOR_3973

Fotó: Stiller Ákos

Megosztás

Forradalmasítja a világot az 5G

Mácz Ákos, az 5G Koalíció szakmai vezetője úgy látja, hogy a technológia egy jobb világot tud teremteni. Az életszínvonal növekedése mellett a világ is egyre kisebb lesz a digitalizációnak köszönhetően. Európához viszonyítva a Távol-Kelet és az Egyesült Államok jobban áll. Az 5G viszont itt van, Magyarország időben észrevette a technológia fontosságát, már 83 tagja van az 5G Koalíciónak. Új technológia a mesterséges intelligencia, melynek csillapíthatatlan adatéhsége van, illetve a big data. A 4G-hez képest az 5G akár 500-szoros sebességet is elérheti. Az 5G forradalmat hoz majd az okosközlekedésre, az egészségügyre, a katasztrófavédelemre, az agráriumra és az iparra is. A szakember hozzátette: több ezer kutatás van arról, hogy a közhiedelemmel ellentétben az 5G nem káros az egészségre. A mögötte álló elektromágneses technológiát évtizedek óta használják.

MOR_3748

Fotó: Stiller Ákos

Megosztás

Az agilis átállás a legújabb őrület, de nehéz jól csinálni

Az agilis módszertan egyfajta divat lett a nagyvállalatok körében, de az átállás vegyes eredményeket hozott. Az egyik legnagyobb kihívás az átállás kapcsán a szervezeten belüli ellenállás kezelése, illetve az, hogy nem mindig nyújtott érdemi támogatást a vezetőség. A Porfolio Financial and Corporate IT 2020 konferencián olyan vállalatok vezetői osztották meg az agilis módszertanra való átállás csínját-bínját, akik már sikeresen vezényeltek le ilyen projektet. A beszélgetést Dojcsák Dániel, a Shiwaforce marketingigazgatója moderálta.

Az agilis átállás a legújabb őrület, de nehéz jól csinálni
Megosztás

Szép lassan beszivárog a legmodernebb technológia a magyar bankokba

End-to-end digitalizáció, mesterséges érzelmi intelligencia, felhőszolgáltatások, robotizált folyamatautomatizálás – példák azokra a technológiákra, amelyek az ügyfélélményt új szintre helyezhetik, elsősorban ezekről volt szó a Portfolio mai konferenciájának egyik panelbeszélgetésében.

Szép lassan beszivárog a legmodernebb technológia a magyar bankokba
Megosztás

Nincs több kifogás: kell az agilis módszertan

Kovach Anton, a ShiwaForce vezérigazgatója elmondta: tavasz óta nem lehet olyan kifogás egy nagyvállalaton belül sem, hogy az agilitás lehetetlen. Agilitáshoz köthetően már nemcsak frontend, hanem middle- és backend rendszereknél beszélhetünk. Az agilitás most már kézzelfogható előnyt jelent: azokra a hirdetésekre, melyekben nem szerepel az agilitás, kézzel foghatóan kevesebben jelentkeznek. A nagyvállalati vezetők szinte mind látják már az agilitás előnyeit, csapatszinten és egyéni szinten is ez lett az új norma. A következő lépés a program és a portfóliószint lesz – mondta el Kovach Anton.

kovach anton

Fotó: Stiller Ákos

Megosztás

Az omnichannelé a jövő

Porosz Péter, a DBX értékesítési igazgatója a csatornafüggetlen kommunikációról beszélt. A pénzügyi szektorban az ügyfelek elégedettsége a digitális folyamatoknál épp a legfontosabb szakaszoknál a legalacsonyabb több kutatás szerint is. Egyre kevesebb a bankfiók, az ügyfelek is egyre több dolgot intéznek online, így az ügyfélélményre nagyobb hangsúlyt kell fektetni. Porosz Péter úgy látja, a csatornafüggetlen kiszolgálás a legfontosabb tényezője az ügyfél elégedettségének eléréséhez. Ez azt jelenti, hogy a sikeres értékesítéshez egyszerre kell használni az e-mailt, a Facebookot, a pushokat, az instant üzenetküldőket és azokat a csatornákat is, amelyek a jövőben jelennek majd meg, valamint a hagyományosabb csatornákat, mint az SMS vagy a levél.

STA_5745

Fotó: Stiller Ákos

Megosztás

Így kell jól automatizálni

Handtuch Mihály, a Novacon Zrt. Lean / RPA tanácsadója a gépi folyamat-automatizációról beszélt a konferencián. Mint ismertette, 2030-ra 10-ből 9 vállalat használni fog ilyen rendszereket. Bár az RPA sok mindenre megoldást jelent, ha szükségünk van arra, hogy különböző adatokat nyerjünk ki a folyamatunkból, akkor viszont egy workflow jelentheti a megfelelő megoldást. A legnagyobb hatékonyságot az jelenti, ha különféle automatizációs folyamatokat egyszerre, egy-egy lépésre konfigurálva, kombináltan használjuk. Helena Požgaj, az INA digitális igazgatója az olajipari vállalat digitális átállásáról osztott meg részleteket.

STA_5638

Fotó: Stiller Ákos

Megosztás

Nagyon sokat segíthet az AI az értékesítésben

A személyre szabott tartalmakkal sokkal sikeresebben lehet értékesíteni és a keresztértékesítés sikerességét is növelik - mondta el Balogh Zsolt, a Liferay ügyvezetője a konferencián. Az anonim adatszerzés ebben sokat segíthet, de ennek valós profilokkal való összekapcsolása is fontos. Ebben a mesterséges intelligencia és a gépi tanulás jelentős segítséget nyújthat. Balogh Zsolt előadásában bemutatott egy olyan platformot is, mellyel hatvan éven felülieknek lehet sikeresen pénzügyi terméket előadni.

STA_5584

Fotó: Stiller Ákos

Megosztás

MNB: már nem hivatkozhatnak az ügyféligények elmaradására a bankok

Az MNB a Műszaki Egyetemmel egy közös kutatást végzett a koronavírus hatásairól. Az otthoni munkák után rögtön a pénzügyi szolgáltatások lettek azok, amelyeket otthonról végeznek az ügyfelek, így a még nem eléggé fejlett ügyféligényekre nem hivatkozhatnak azok a szolgáltatók, amelyek elmaradnak a fejlesztésekkel – mondta előadásában Szombati Anikó, az MNB ügyvezető igazgatója. A hazai bankrendszer digitális fejlettsége összeségében közepesnek mondható, de a pandémiahelyzet katalizálta a pénzügyi szolgáltatások további digitalizációját. A jegybank elért eredményei között az azonnali fizetés bevezetését és a digitális azonosításra vonatkozó új rendeletet, valamint a NAV-nál az online keresetigazolás elérhetőségét is kiemelte Szombati Anikó. Az MNB többek között azt szeretné, ha minden bank igazgatóságában lenne a digitalizációra dedikált döntéshozó.

Megosztás

Tízmilliárdos költések a magyar bankszektorban: elárulták a bankok, mire megy a pénz

A gigászi projektek helyett a sok kisebb fejlesztés határozhatja meg a magyar bankok informatikai fejlődését a következő években. A nyílt bankolás egyelőre nem igazán hozott eredményeket Magyarországon, az azonnali fizetés annál inkább – mai hibrid (offline és online) Financial and Corporate IT 2020 konfereniánk első panelbeszélgetéséről tudósítunk.

Tízmilliárdos költések a magyar bankszektorban: elárulták a bankok, mire megy a pénz
Megosztás

Sereghajtók a magyar bankok digitalizáció területén

Még mindig jelentősen elmaradottak a magyar bankok digitalizáció terén, az átutalásokat és betételhelyezést kivéve szinte minden területen gyéren teljesítenek a hazai pénzintézetek – mondta el Michael Wodzicki, a Deloitte partnere a Portfolio Financial and Corporate IT 2020 konferencián.

Sereghajtók a magyar bankok digitalizáció területén
Megosztás

Becsei András elárulta, melyek most a bankszektor legfontosabb digitális javaslatai

A digitalizációban akkora ugrást láthatunk egyes területeken az ügyfélszokások területén, mint máskor 10 év alatt. A bankszektor digitális javaslatait a veszélyhelyzet még időszerűbbé tette  - jelentette ki Becsei András, a Bankszövetség alelnöke a Portfolio Financial and Corporate IT 2020 konferenciáján.

Becsei András elárulta, melyek most a bankszektor legfontosabb digitális javaslatai
Megosztás

Miről szól a konferencia?

A nagyvállalati, pénzintézeti IT-részlegeken azonnal, napokon belül kellett olyan fejlesztéseket végrehajtani a COVID-krízis alatt, melyekre normál esetben hónapok állnak rendelkezésre, a vállalatok napok alatt vonultak home office-ba. A pénzintézeti szektor és a nagyvállalatok jól vizsgáztak ebben, a nagy kérdés most az lesz, mit tartanak meg a krízis alatt megszerzett tapasztaltokból, a digitalizáció és a rugalmas, agilis működés mennyire kerül fókuszba náluk.

A folyamatos rendelkezésre állás biztosítása mellett az üzleti igényekre rövid határidővel reagáló IT ma már alapelvárás, miközben egyre több felforgató szereplő és big tech az inkumbensek bevételeire pályázik. A nehéz helyzeten a top vezetők csak úgy kerekedhetnek felül, ha a munkaerő hatékonyságát csúcsra pörgetik, a folyamatokat tökéletesítik, rugalmas, skálázható rendszereket használnak, és egy digitális ugrással a legújabb technológiákat vezetik be a vállalati működésben.

Ebben segíthet a működési költségből finanszírozható felhős megoldások, az adatvagyon hasznosítása az üzleti folyamatokban, a mesterséges intelligencia használata az ügyfélkezelésben és a back-office-ban.

Megosztás

Megkezdődött a Financial & Corporate IT konferencia

Fotók: Stiller Ákos / Portfolio

Kasza Elliott-tal

Deutsche Bank - kereskedés

Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, aztán beleragadtam. Most végre az utolsótól is megszabadultam. Nem volt egy jó trade, de most m

KonyhaKontrolling

A javadat akarják?

A CBC Marketplace nemrég kiadott egy videót, amiben rejtett kamerával megvizsgálták néhány kanadai bank ügyintézőit. Nem meglepő módon azt találták, hogy a kapott tanács nem az ügyfelek é

RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

Kiszámoló

A sávos vagy többkulcsos adózásról

Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből kettő nem érti, hogyan működik a többkulcsos, sávos adózás. \"Felháborító, hog

MNB Intézet

A kerékpározás árnyoldala

Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni. A kerékpárok használata, terjesztése kevéssé szabályozott, illetve az iparág sem mozdul

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
otp bankfiók belső és külső képek, logó