A magyar cégek fele még mindig nem lépett, pedig nagyon megéri felhőbe költöztetni a működést
Üzlet

A magyar cégek fele még mindig nem lépett, pedig nagyon megéri felhőbe költöztetni a működést

Portfolio
Hihetetlen ütemben gyorsul a felhőszolgáltatások piaca. A Gartner kutatócég előrejelzése szerint a felhőszolgáltatásokra fordított globális kiadások 2022-ben várhatóan meghaladják a 482 milliárd dollárt. Összehasonlításként: 2020-ban ez a piac „mindössze” 313 milliárd dolláros volt. Akik belefogtak már jól látják, egyáltalán nem mindegy, pontosan milyen felhőszolgáltatást választunk.

„A felhő „bekúszott” a mindennapjainkba, a fogyasztók, az állampolgárok életébe úgy, hogy szinte észre sem vettük. Gyakorlatilag folyamatosan felhőtechnológiával találkozunk, amikor használjuk az okostelefonunkat, amikor e-mailezünk, vagy valamilyen Google-alapú szolgáltatást veszünk igénybe” – mondta a Portfolio-nak Bódi Gábor, a legnagyobb hazai felhőszolgáltatónak számító T-Systems Strategy & Governance divíziójának igazgatója.  

Az igazgató szerint ezért is érdekes, hogy sok magyar cégnél még mindig idegenkednek a technológiától – attól, amit egyébként a cég összes dolgozója, a vezérigazgatótól a recepciósig magánemberként maga is folyamatosan használ.

A GDP-n is meglátszana, ha többen nyitnának

Pedig ha nem figyelnek, könnyen lemaradhatnak a magyar vállalatok a nemzetközi versenyben – a nagyarányú „felhősítésnek” nemzetgazdasági szinten is komoly haszna van, az infrastruktúra fejlesztésének és térnyerésének előbb-utóbb a GDP-ben is meg kell látszódnia.

A becslések szerint 2026-ra a vállalatok teljes informatikai költésük több mint 45 százalékát már nyilvános felhőre fogják fordítani,

de világszerte gyorsan nő a hibrid (vagyis a publikus és privát cloud előnyeit ötvöző) és a többfelhős (multicloud) megoldások népszerűsége is.A cloud szolgáltatások hazai növekedési üteme megfelel a kelet-európai átlagnak, de ez azt is jelenti, hogy a leghaladóbb piacokhoz, például az Egyesült Államokhoz, Nyugat-Európához képest némileg lemaradásban vagyunk.

A magyar cégek fele még teljesen elzárkózó a clouddal szemben, de a másik 50% már ugyanúgy elfogadja ezt az üzemeltetési módot is. Kizárólagosan a cloud alapú megoldásokra viszont még csak nagyon kevesen támaszkodnak.

„A számok még elég szerények, ma Magyarországon a cégek tizede rendelkezik cloud-stratégiával, és még ugyanennyire tehető azok száma, akik azt tervezik, hogy ki fognak alakítani egy ilyen működést. De a cégek nagy része ezt még mindig informatikai üzemeltetési kérdésként kezeli, holott inkább a növekedési, cégfejlesztési stratégia részeként kellene tekinteni rá” – tette hozzá Bódi Gábor.

Jóval több, mint informatikai fejlesztés

Olyan fejlesztésekről beszélünk ugyanis, ami túlmutat magán az informatikán, és magán a hardveren is. Komoly, az egész cég működése szempontjából értelmezhető költségmegtakarítást lehet elérni azzal, ha a munkafolyamatokat cloud-alapon kezeljük. Leegyszerűsítve: egy kezdő vállalkozásnak, egy startupnak például elég csak dolgozónként egy-egy laptopot beszereznie, és előfizetnie egy felhőszolgáltatásra, nincs szükség például fizikai adathordozókra ahhoz, hogy elindíthassa a fejlesztéseit.

Ugyanakkor szükség van arra is, hogy edukálják a cégvezetőket vagy az IT-szakembereket a felhő-alapú működés előnyeiről. Például érdemes elmagyarázni nekik, hogy ezen a piacon nem feltétlenül az árat érdemes nézni. Vannak ugyanis kimondottan olcsó, „dobozos” szolgáltatások, amik elsősorban ázsiai, kelet-európai központtal működnek. Ezek azonban sokszor csak az alapvető szolgáltatásokat nyújtják, nem pedig azt, amire a cégnek valóban szüksége van.

A biztonságon nem szabad spórolni

„Ráadásul a biztonsági kérdésekre sem feltétlenül nyújtanak megfelelő választ” – tette hozzá Nagy Zoltán, a Magyar Telekom csoport biztonsági igazgatója. Egy kínai szolgáltatónál például már havi 100 dollárért elérhető céges felhőszolgáltatás, ugyanakkor az adatainkat nem EU-s szerveren, hanem több ezer kilométerre tárolják, így nem tudhatjuk azt sem, hogy vajon nem a biztonságon spórolnak-e.  

Sok esetben ezek a rendszerek nem jelzik például, ha illetéktelenek próbálnak hozzáférni az adatainkhoz – ez pedig meglehetősen gyakran előfordul, egy magyar nagyvállalatot évente akár 10-20 ezer támadás, adatszerzési próbálkozás is érhet, ezeket pedig idejében meg kell állítani.

A szakember úgy látja, a legnagyobb biztonságot csak a cégre szabott szolgáltatások jelenthetik: ezeknek természetesen van egy meghatározható költsége, ugyanakkor biztosan kivédhető velük az, hogy órákra, vagy akár napokra leálljon egy több ezer fős vállalat működése – akár több tízmillió forintos kiesést okozva. A felhőszolgáltatásokon keresztül sokkal magasabb fokú védelem érhető el az internetes bűnözéssel, az adathalász kísérletekkel szemben.

Nagy Zoltán szerint a cégek felhőbe költöztetéséhez érdemes kikérni egy kimondottan ezzel a területtel foglalkozó szakértő véleményét: a legtöbb esetben ezekre a kihívásokra a vállalat informatikai szakemberei nincsenek felkészülve, nem rendelkeznek megfelelő tudással. Számos vállalat és intézmény számára megkerülhetetlen az is, hogy

az adatok földrajzilag is országhatárokon belüli adatközpontokban maradjanak, ami jogszabályi (EU-s) követelmény is bizonyos esetekben.

Az adatközpont a gyakorlatban egy olyan létesítményt jelent, ahol céges IT-infrastruktúrát, elsősorban szervereket, adathordozókat, hálózati eszközöket lehet elhelyezni, onnan informatikai rendszereket üzemeltetni. A létesítmények különlegességét az extrém szigorú és biztonságos működés jelenti. A T-Systems magyarországi adatközpontja 22 éve működik Budapesten, és a legnagyobb magyar vállalatoknak, sőt, a Google-nek is szolgáltat.   

A cikk megjelenését a T-Systems támogatta.

Címlapkép: Getty Images

Kiszámoló

A sávos vagy többkulcsos adózásról

Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből kettő nem érti, hogyan működik a többkulcsos, sávos adózás. \"Felháborító, hog

RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Itt a kormánydöntés az üzemanyagárak szabályozásáról
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
waberers