Melyik meccsre adtak le először egymillió tippet a magyar focirajongók?
Üzlet

Melyik meccsre adtak le először egymillió tippet a magyar focirajongók?

Hódi Virág Noémi
A Szerencsejáték Zrt. számos újítást vezetett be nemrég a TippmixPrón, több nemzetközi trendet beemelve a kínálatába. Többek között mobilapplikációval is bővült a szolgáltatás, amelyet a vállalat minél felhasználóbarátabbá kíván tenni. Ha visszatekintünk a magyar sportfogadás történelmére, számos hasonló innovációval találkozhatunk, amelyek a maguk korában fontos mérföldkövet jelentettek.

A lovassportfogadás, ha máshonnan nem is, a Sose halunk meg című filmklasszikusból sokak számára ismerős lehet, azt azonban talán kevesen tudják, hogy mennyivel megelőzte itthon a „lovizás” a más sportágakra való fogadás rendszerét. Magyarországon csupán néhány hét előkészület után, 1947. október 19-én vezették be a Totót, amit akkoriban csak „embersportfogadásként” emlegettek, utalva arra, hogy immár nem csak lovak, hanem sportolók várható teljesítményére is lehet tippelni.

A Totó itthoni meghonosodására az Olimpiai Játékok világháború utáni újraszervezése adott apropót:

Magyarország háború utáni államkasszájából lehetetlen volt a sportolók felkészítését és az olimpia részvételi költségeit fedezni, ezért sok más európai nemzethez hasonlóan az ország vezetése úgy döntött, hogy a hiányzó összeget sportfogadások szervezésével teremtik elő. A kezdeményezés sikeres volt, a befolyt összeg nagy részét a magyar sport támogatására fordították, így a magyar sportolóknak lehetőségük nyílt részt venni az 1948-as londoni ötkarikás játékokon.

Fortepan/Bojár Sándor
Fotó: Fortepan/Bojár Sándor

Az 1953-as legendás futballmérkőzés után, amikor a magyar válogatott 6:3-ra verte az angolokat, a sportfogadás iránti érdeklődés óriási növekedésnek indult.  Akkor már több mint egy éve lehetőség volt önálló góltotófogadásra, és az eredeti egyhasábos szelvények mellett kollektív szelvényen is lehetett fogadni. 1993-ban elindult a totó-lottó és a góltotó gépesített értékesítése, 3 évvel később, 1996-ban pedig már csak gépi fogadások voltak köthetők.

Amikor az asztalitenisz lett az új futball

A Szerencsejáték Zrt. 1997-ben, 26 éve indította útjára a Tippmixet. Már a kezdetektől lehetőség volt a futballmérkőzéseken kívül jégkorongra, atlétikai versenyekre és Forma-1-es futamokra is fogadni. Eleinte heti egy alkalommal jelent meg a fogadási kínálat, 3 évvel később váltott heti két kínálatra a játék. Az interneten 2006-ban vált elérhetővé a Tippmix, 2013-ban pedig elindult a tippmixpro.hu online sportfogadási portál, ahol két évvel később megjelent az élő fogadás lehetősége is a honlapon.

2020-ban, a Covid-19 járvánnyal járó lezárások nagy változást hoztak a sportfogadási piacra is. Számtalan sportesemény maradt el, így a magyar fogadók új bajnokságokat fedeztek fel maguknak, többek között a türkmén és örmény labdarúgást, a dél-koreai baseballt, de fogadhatóvávált az örmény tollaslabda is.

Az egész 2020-as évet nézve a legnépszerűbb sportok a labdarúgás, az asztalitenisz és a jégkorong voltak.

Új sportágakkal is bővült a TippmixPro 2020-as kínálata, ennek köszönhetően a kick-box, a krikett, a pesapallo és a szumó is bekerült a fogadható tételek közé. Ugyanebben az évben vezették be az e-sport fogadást is a piacra, ami azóta is töretlen népszerűségnek örvend.

Fortepan/FSZEK Budapest Gyűjtemény/Sándor György
Fotó: Fortepan/FSZEK Budapest Gyűjtemény/Sándor György

Vakcina, karantén, fogadás

Az e-sport fogadás globálisan jelenleg az iparág legdinamikusabban fejlődő szegmense. A fogadók körében mind a hagyományos, mind a szimulátor-típusú játékok népszerűsége ugrásszerűen megnőtt a járványidőszak alatt az elmaradó sportesemények következtében. A fogadók a League of Legends (LOL), a Dota 2, az Arena of Valor és a King of Glory játékokat követik leginkább az online csatateres e-sportok közül, a belső nézetű lövöldözős játékok között a Counter-Strike, a Rainbow Six Siege, a Call Of Duty (COD) és az Overwatch a legnépszerűbbek, a valós idejű stratégiai játékokból pedig a Starcraft vezeti a népszerűségi listát.

2020 novemberében a TippmixPro a fogadói visszajelzések, iparági trendek figyelembevételével jelentős tartalmi megújuláson esett át. Mindez nem csak a design modernizálásával járt együtt: számos új funkcióval, illetve főbb folyamatok átalakításával a felhasználók számára is nagyobb játékélmény elérése vált lehetővé.

A fejlesztés főbb céljai között szerepelt a dinamikusan növekvő fogadási kínálat minél hatékonyabb tartalmi kezelése, és nagy hangsúly került az élőben, illetve mobilon fogadók igényeinek teljesebb kiszolgálására is.

e-sport videojáték gamer
Fotó: Getty Images

Idén újabb változtatások érkeztek a TippmixPróra. A vállalat az EveryMatrix szolgáltatóval kötött megállapodást a platform fejlesztésére, hogy világszínvonalúra emelje a szolgáltatást.

Mostantól applikáción keresztül is lehet fogadni, mind Androidos, mind iOS rendszerrel működő telefonokról,

cashout és fogadáskészítő szolgáltatások most már a tippmixpro.hu-n is elérhetők, illetve a Tippmixen régóta megjátszható „super odds” ajánlat is bekerült az online platform kínálatába. Ezekről a fejlesztésekről nemrég részletesebben is beszélgettünk Horváth Zoltán sportfogadási vezetővel:

Egymillió tipp az EB-n

A magyarok sportok iránti érdeklődése a fogadási statisztikákból is kiolvasható.  Nem csak a 6:3 hagyott nyomot a fogadóirodák forgalmán, de a sportágak, amelyekben kiemelkedő eredményeket érnek el a magyar élsportolók, általánosságban kedveltek a fogadók körében, vízilabdára például szívesen fogadnak a magyar játékosok.

A bukmékeri tapasztalatok alapján a torna iránti érdeklődés viszonylag alacsony, a 2012-es olimpia idején viszont a 10 legnépszerűbb sportág közé került a Tippmixen. Ennek az olimpiának volt az egyik legemlékezetesebb pillanata Berki Krisztián lólengésben szerzett aranyérme. A fogadóirodák a dobogós helyezését látták biztosnak, az olimpiai győzelmét már nem annyira. A magyar szurkolók viszont annál inkább bíztak benne, így sokan fogadtak a 2,18-as oddsal megjátszható Berki-győzelemre.

Puskas_Arena
Fotó: Palkó György

Bernd Storck vezetése alatt 44 év után először szerepelt a magyar férfi labdarúgóválogatott az EB-n. 2016-ra sokáig emlékezni fogunk, mindenhol és mindenki együtt követte a magyar csapat csoportmérkőzéseit, az ünneplő tömeg Budapest belvárosában megállította a villamosforgalmat is. A fogadói érdeklődés is ezt a felfokozott izgalmat tükrözte: a csoportmérkőzések időszakában messze a legtöbb fogadás a magyar válogatott négy mérkőzésére érkezett, a Belgium elleni játékra több mint egymillió tippet adtak le.

Címlapkép forrása: Fortepan/Tildy Istvánné

A cikk megjelenését a Szerencsejáték Zrt. támogatta.

HitelesAndrás

Pénzügyi tudatosság gyermekszemmel

Egy pénzügyi csoportban beszélgetés bontakozott ki, hogy a gyermekeket mikor és milyen mélyen kell bevonni a pénzkezelésbe, illetve mikor kell felhívni a figyelmüket a befektetés fontosságára&

KonyhaKontrolling

Ez védi a megtakarításod!

Az internetes beszélgetéseimben rendre belefutok, hogy az emberek nem tudják, hogy mire jó a betétvédelem, mire a befektetővédelem. Pedig nagyon fontos megérteni ezeket a koncepciókat, mert a koc

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Ezért drágább az élelmiszer itthon, mint Németországban

Senior web fejlesztő

Senior web fejlesztő
Interaktív online előadás

Vételi és eladási zónák - Részvénypiaci panoráma

Mire számíthatunk a következő napokban a részvénypiacokon? Milyen fontos szintekre kell figyelni a főbb indexek esetén? Melyek lesznek a jól és rosszul teljesítő régiók, országok, szektorok és ágazatok?

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Property Warm Up 2024
2024. március 7.
Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
EU Források 2024
2024. március 6.
Retail Day 2024
2024. április 11.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!