FONTOS Fájdalmas új adót vetnének ki a ketyegő biológiai bomba miatt, csak a mód a kérdés
Üzlet

Új világ jön a fizetéseknél: pár ezres korlátlan csomagokra számíthatunk

Január 1-től a GIRO Zrt. csomagárazásra tér át az átutalásoknál: a bankok előző egy éves időszakban forgalmazott tranzakció-darabszámuk alapján fizetnek fix rendszerhasználati díjat, havi részletekben. Jövőre emellett a lakossági átutalások 20 ezer forintig illetékmentesek lesznek, ezzel a két lépéssel már minden adott ahhoz, hogy a bankok csomagárazásra álljanak át a lakossági átutalásoknál. Nagy szükség is volna erre, már ha a bankok versenyképes készpénzkímélő fizetési szolgáltatásokat akarnak bevezetni a jövőre induló azonnali fizetési rendszerre épülve.
2017-ben 504 milliárd forintos bevételt tettek zsebre a bankok pénzforgalmi szolgáltatásokból, 2017-ben 217 milliárd forintot befizettek a központi költségvetésbe tranzakciós illeték címen, így a pénzforgalmi szolgáltatás tisztított bevétele 287 milliárd forint volt. Ezen belül átutalásokból közel 124 milliárd forintos bevételük volt. Ezt az összeget kellene másképpen, méghozzá a tranzakciószámot ösztönző módon begyűjteniük az ügyfelektől, ha valóban versenyképes fizetési szolgáltatásokat terveznek a jövőre induló azonnali fizetési rendszerre épülve.

Ezeknél az új szolgáltatásoknál - például a személyek közötti vagy az azonnalira épülő bolti mobilfizetésnél - a tranzakció alapú árazás a rendszer használata ellen ösztönöz. Ez könnyen belátható, hiszen senki sem szeretne egy 300 forintos kávét 50-100 forintos átutalással kifizetni, vagy a hónapban még hátralévő díjmentes átutalásai számát számolgatni.

A kézenfekvő megoldás szerintünk (és piaci vélemények szerint is) az lenne, hogy az átutalásokat a bankok korlátlan csomagban árazzák az ügyfeleknek (havi vagy éves díjfizetéssel). A szabályozók már meg is tették az ezt támogató lépéseket:
  • 2019. január 1-jétől változik a pénzügyi tranzakciós illeték szabályozása: 20 ezer forintig minden lakossági átutalás mentesül az eddigi 0,3%-os pénzügyi tranzakciós illeték alól.
  • A központi tranzakciós infrastruktúra bankok által fizetendő költségét január 1-jétől a GIRO átalakítja csomagárazásra. A bankok előző egy éves időszakban forgalmazott tranzakció-darabszámuk alapján éves fix rendszerhasználati díjat fizetnek a GIRO-nak havi részletekben.


Új világ jön a fizetéseknél: pár ezres korlátlan csomagokra számíthatunk
A bankok által Magyarországon ma használt tranzakció alapú árazás egyébként igazi hungarikum, az MNB elemzése szerint az átutalásokat a számlavezetési díj tartalmazza a legtöbb európai banknál, és ezek a csomagok nem drágábbak, mint a magyar számlavezetési díjak.

Új világ jön a fizetéseknél: pár ezres korlátlan csomagokra számíthatunk
Az elektronikus fizetések leginkább elterjedt formájánál, a bankkártyás fizetésnél az ügyfél oldalán egyetlen díjat, a bankkártyás éves díjat kell megfizetni, ez tartalmazza a tranzakciós illetéket is. Tranzakciónkénti jutalékot nem az ügyfél, hanem a kereskedő fizet az elfogadó banknak (kereskedői jutalék), ami az ügyfél oldalán ezáltal rejtve marad (persze a közgazdasági logika szerint ezt az összeget az árakon keresztül mégis a bankkártyás ügyfelek fizetik ki végső soron).

Mennyibe kerülhet?

Mint részletes elemzésünkben is írtuk korábban, egy korlátlan átutalási csomag évi közel 6 ezer forintból jöhetne ki az ügyfeleknek a még 2018-ban érvényben lévő tranzakciós illetékkel együtt. Mivel nem ismerjük a részletes átutalási adatokat és az ügyfélszokásokat, nehéz lenne megbecsülni, a tranzakciós illeték 20 ezer forintig történő eltörlése miatt mennyivel lehetnének olcsóbbak a csomagok. Csak annyit mondhatunk, érezhetően csökkenhetnének ehhez képest a csomagdíjak.

Bár a GIRO Zrt. csomagárazásra való átállása nem közvetlenül a díjak mértékét érinti, jelentősen csökkenti a bankok árazási kockázatát. Hiszen az adott évben még mindig az előző egy éves időszak tranzakciószáma alapján kell a GIRO részére rendszerhasználati díjat fizetniük, így ha például az azonnalira épülő új szolgáltatások rendszerszinten felpörgetnék az átutalásokat, a GIRO-nak fizetendő banki költségek akkor sem szállnak el az ügyfeleknek kiajánlott csomagdíjaikhoz képest. Az előre meghatározott átutalási csomagdíj gyakorlatilag kockázatmentesen képes a bank GIRO-nak fizetendő költségeit fedezni, pénzforgalmi nyereségét biztosítani.
RSM Blog

Munkaszüneti napok 2025 - így tervezzen!

Megjelent a Magyar Közlönyben a 2025-ben esedékes ünnepnapok, pihenőnapok és plusz munkanapok végleges listája. A rendelet azt is meghatározza, hogy mikor lesznek hosszú hétvégék 2025-ben, va

Holdblog

Ismét a HOLD az Év Alapkezelője

Megint - immáron nyolcadik alkalommal - mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep Value 2024 és a Columbus alapjainkat is kategóriájuk... The post Ismét a HOLD az Év Alapke

Holdblog

Ki vesz aranyat? (vendég: Zsiday Viktor)

HOLD After Hours. Zsiday Viktorral megbeszéljük, hogy kinek a nagymamája a modernebb. És hogy a zene lehet-e megoldás a klímaváltozásra. Meg miegymás. Jó szórakozást! 00:45   ...

Kiszámoló

Feltámadt a kínai gazdaság?

Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalmas növekedést produkált, de 1990 óta egyhelyben toporog, teljesen megrekedt a fejlődés

Holdblog

Felezés és duplázás

A következő órákban a manipulálhatatlan programkód negyedszerre is végrehajtja a Bitcoin négyévente esedékes felezését. Az újonnan kibocsátott bitcoinok mennyisége blokkonként 6,25-ről 3,1

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Újra éledezik az infláció - Mibe érdemes most befektetni?

Pénzügyi vezető elemző

Pénzügyi vezető elemző
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
AI in Business 2024
2024. április 23.
Balaton Konferencia 2024
2024. május 2.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Vigyázat, nyílnak a zsilipek, most fog csak igazán elszállni a Bitcoin