Patai Mihály alelnök sorra veszíti el pozícióit és területeit a jegybankban

Patai Mihály alelnök sorra veszíti el pozícióit és területeit a jegybankban

Személyes ellentét alakult ki Matolcsy György jegybankelnök és korábban egyik legfontosabb bizalmi embere, Patai Mihály alelnök között. A Magyar Nemzeti Bankon belül ez már a szervezeti és működési szabályzat átdolgozásában is tetten érhető, a Magyar Bankszövetség korábbi elnöke alól már több fontos területet is kiszerveztek, de sok jogkör elvesztése még nem látszik a nyilvánosan elérhető dokumentumokban - tudta meg a Portfolio.

Eljött az új világ az átutalásoknál

Eljött az új világ az átutalásoknál

Az Azonnali Fizetési Rendszer 2.0 fejlesztési stádium első lépéseként az elektronikus úton indított egyedi belföldi átutalások már húszmillió forint értékhatárig teljesülnek az érintett pénzforgalmi szolgáltatóknál az év minden napján, 0-24 óráig, legfeljebb öt másodperc alatt - hívja fel a figyelmet az MNB közleményében.

Hasít az azonnali fizetési rendszer Magyarországon

Hasít az azonnali fizetési rendszer Magyarországon

Marosi Bence, a Giro Zrt. üzleti igazgatója a Portfolio Financial IT 2023 konferenciáján az Azonnali Fizetési Rendszer fejlődéséről beszélt. Magyarországon szemmel látható a rendszer fejlődése, de fontos, lenne, hogy minél több helyzetben megoldást tudjon nyújtani a vállalatoknak és a végfelhasználóknak egyaránt.

Szép csendben lépett a kormány: két fizetésnél kivezetik a tranzakciós illetéket

Szép csendben lépett a kormány: két fizetésnél kivezetik a tranzakciós illetéket

Két héttel ezelőtt az elektronikus fizetési piac szempontjából nagyon fontos gesztust tett a kormány, és az amúgy is feszes költségvetési helyzetben kétfajta elektronikus fizetési tranzakciónál lemond a tranzakciós illetékről annak érdekében, hogy az innovációt ösztönözze. A QR-kódos azonnali átutalások és a fizetési kérelmek esetében szűnik meg az illetékfizetési kötelezettség. Az idei évre vonatkozóan jelentéktelen illetéktételről van szó, ám az Azonnali Fizetési Rendszerre épülő fizetések szélesebb körű elterjedéséhez működőképes üzleti modell kell már egy megoldás bevezetése előtt is, ebben segít, hogy illetékmentesek lehetnek ezek a tranzakciók.

Bemutatták a következő tíz év forgatókönyvét: végleg búcsút kell mondani a készpénznek, a fizetéseknek pedig

Bemutatták a következő tíz év forgatókönyvét: végleg búcsút kell mondani a készpénznek, a fizetéseknek pedig "láthatatlanná" kell válniuk

A 2022-es fizetési rendszer jelentést Bartha Lajos, az MNB ügyvezető igazgatója mutatta be egy összefoglaló prezentáció keretében. Ebből kiderült, hogy pénzforgalom hatalmasat fejlődött, ami főleg az elektronikus fizetésekre igaz. Bartha kiemelte, hogy az elmúlt tíz év fejlődéséből az MNB is kivette a részét tulajdonosként (a Giro Zrt. megvásárlásával), szabályozóként, de különböző projektekben koordinatív szerepet is vállalt. A prezentációt követő kerekasztal-beszélgetésen Kuhárszki András, az OTP ügyvezető igazgatója; Lemák Gábor, a Fintech Group társalapítója; Martinovic Boris, a Mastercard public policy igazgatója; valamint Dr. Selmeczi-Kovács Zsolt, a GIRO vezérigazgatója beszélgettek többek között a PSD2-ről, a fizetésforgalmi piacon bekövetkező változásokról és a fizetések jövőjéről.

Jöhetnek a banki szuperappok Magyarországon

Jöhetnek a banki szuperappok Magyarországon

Megjelent a Portfolio Checklist bónusz epizódja a pünkösdi hétvégén. A mai műsor első részében Kórász Tamást, a KPMG partnerét kérdeztük a banki digitalizáció kilátásairól, az adás második felében pedig Selmeczi-Kovács Zsolt, a GIRO Zrt. vezérigazgatója nyilatkozott arról, hogy milyen potenciál van még az azonnali fizetési rendszerben (ennek a rendszernek köszönhető, hogy a belföldi banki átutalások nagyrészt pillanatok alatt teljesülnek Magyarországon). A beszélgetéseket még május 31-én rögzítettük a Portfolio Financial IT 2022 konferencián, Budapesten.

Fontos levelet küldenek a bankok, ma jár le a határidő

Fontos levelet küldenek a bankok, ma jár le a határidő

Január végéig, azaz legkésőbb ma, minden banki ügyfél tételes kimutatást kap arról, miért és mennyit fizetett bankszámlához kapcsolódó szolgálatatásokért az elmúlt évben. A díjkimutatás segítséget nyújthat abban, hogy a bankolási szokásainknak megfelelő számlacsomagot válasszunk, vagy akár - ha szükséges - a kedvezőbb bankolási díjak érdekében számlavezető bankot váltsunk.

Jön az azonnali fizetési rendszer 2.0, leleplezték a terveket

Jön az azonnali fizetési rendszer 2.0, leleplezték a terveket

Az AFR 2.0 a szolgáltatási lehetőségek továbbfejlesztését jelenti az azonnali fizetési rendszerben, ez érintheti a részletszabályokat is - árulta el lapunknak Selmeczi-Kovács Zsolt, a Giro Zrt. vezérigazgatója. Az AFR QR-kódját hamarosan két fontos változás is érinti, és azt is megtudtuk, hogy a Girónál egy központi csalásszűrési rendszer kialakításán is gondolkoznak. Felmerült az is, hogy a PSD2-es harmadik feles szolgáltatók számára a jövőben központi aggregátor szolgáltatást nyújtanának. A szakembert az éjszakai és a nappali elszámolási rendszer kivezetésének tervéről, a nemzetközi azonnali tranzakciókról, a GiroFix nevű szolgáltatás jövőjéről, a BNPL-jelenségről és a központi mobilfizetési projekt leállításának körülményeiről is megkérdeztük.

MNB: jön az azonnali fizetés 2.0!

MNB: jön az azonnali fizetés 2.0!

A tavaly márciusban elindult azonnali fizetési rendszer (AFR) továbbfejlesztésén dolgozik az MNB – derült ki a Portfolio mai Banking Technology 2021 konferenciáján, részleteket azonban egyelőre nem árult el a jegybank igazgatója. Számos aktuális kérdésről, így az AFR-re épülő ökoszisztémákról, a buy now, pay later (BNPL) terjedéséről és a digitális jegybankpénzről is szó esett a kora délutáni panelbeszélgetésen.

Gyorsan terjed a sárga csekkek nagy ellensége, egyre több bank vezeti be

Gyorsan terjed a sárga csekkek nagy ellensége, egyre több bank vezeti be

A sárga csekk alternatívájaként számon tartott fizetési kérelem szolgáltatás már hét banki, valamint öt nem banki szereplőnél érhető el, és a szolgáltatást nyújtók és az érdeklődő, csatlakozni szándékozók köre folyamatosan bővül - árulta el kérdésünkre Selmeczi-Kovács Zsolt, a Giro Zrt. vezérigazgatója. Jövő heti Banking Technology konferenciánk előadójával az azonnali fizetési rendszer első 1,5 évéről, a fizetési kérelmek tömeges benyújtását támogató GIROfix szolgáltatásról, a jegybanki digitális pénzekről beszélgettünk.

Szupergyors fizetést kapcsoltak be a magyar webshopokban

Szupergyors fizetést kapcsoltak be a magyar webshopokban

Egy új, az azonnali fizetési rendszerre épülő online fizetési megoldással rukkolt elő az OTP Mobil, az OTP Bank fintech leánya. Az általuk fejlesztett SimplePay platformon keresztül ezentúl QR-kóddal és egykattintásos "deeplinkkel" mobilbanki alkalmazással, vagy akár netbankon keresztül is fizethetünk. A kereskedők számára a bankkártyás fizetésnél olcsóbb megoldás, az Instant transzfer az azonnali fizetési rendszerre épít.

Alaposan átírta az azonnali fizetés a pénzügyi szokásainkat, és még jönnek újdonságok

Alaposan átírta az azonnali fizetés a pénzügyi szokásainkat, és még jönnek újdonságok

Tavaly március 2-án indult el az azonnali fizetési rendszer Magyarországon, az elmúlt három évtized legnagyobb volumenű pénzforgalmi befektetése és innovációja. Megnéztük, mire és mennyit használtuk a rendszert az első évében, hogyan változtak meg az átutalási szokásaink, és milyen, a rendszerre épülő új szolgáltatások indultak el eddig.

Hatalmas újításra készül a Transferwise Magyarországon: elárulták a részleteket

Hatalmas újításra készül a Transferwise Magyarországon: elárulták a részleteket

A Transferwise nemzetközi pénzküldő fintech társaság bejelentette, hogy nemrégiben közvetlen hozzáférést kapott Magyarország fizetési rendszeréhez. Magyarország az első olyan ország az Európai Unióban, ahol a pénzforgalmi szolgáltató licenccel rendelkező társaság ezt megtehette. A cég költségei és idővel díjai is csökkenhetnek a lépés által, illetve mivel a brit azonnali fizetési rendszerhez már korábban csatlakoztak, másodpercek alatt küldhetnek pénzt az ügyfelek a két ország számlái között. Emellett a társaság forintszámlát is vezethet, vagyis az ügyfeleik fogadhatnak és küldhetnek belföldi utalásokat Magyarországon a többdevizás transferwiseos számláját használva. Barna Balázs, a Transferwise európai terjeszkedésért felelős vezetője exkluzív villáminterjúban kommentálta lapunknak a bejelentést.

Elárulták a bankok, mikor vezetik be az újdonságokat az azonnali fizetési rendszerre

Elárulták a bankok, mikor vezetik be az újdonságokat az azonnali fizetési rendszerre

2020. szeptember 1-jétől további tranzakciótípusokkal bővült az azonnali fizetési rendszer, ezzel lehetővé vált további, jellemzően vállalatok által használt tranzakciótípusokat is feldolgozni a rendszerben. Mivel ez csak egy lehetőség a bankok számára, kíváncsiak voltunk, melyik pénzintézet mikor vezeti be a szolgáltatást. Annak is utánajártuk, az azonnali fizetési rendszer milyen egyéb, nem kötelező elemeit vezették be eddig, és vezetik be a jövőben a bankok.

Részletes keresés
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nagy esemény jön a bitcoinnál, most érdemes kriptóba befektetni?
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.