Befektetés

Akár 51 százalékot is kaszálhattál magyar alappal

Portfolio
Tavaly rendkívül volatilisek voltak a tőkepiacok, ez a befektetési alapok teljesítményén is meglátszott, plusz 50,77 százaléktól mínusz 81,27 százalékig változott az árfolyamuk. Kiválogattuk néhányat azok közül, amelyek a legszélsőségesebb árfolyammozgást mutatták.

Három a legjobbak közül

A legnagyobb felértékelődésen tavaly a Biggeorge 4. nyilvános nyíltvégű, belépési korláttal rendelkező ingatlanfejlesztési ingatlanalapja ment keresztül, amely intézményi befektetők számára indult még a válság előtt. A válság miatt leértékelődött az ingatlanalap, a tavalyi ingatlanpiaci fellendülésnek köszönhetően viszont értékesíteni tudta az eszközei egy részét az alapkezelő. A 75 százalékos tőkeáttétel miatt a tranzakciókon realizált eredmény hatása az egy jegyre jutó nettó eszközértéken felnagyítva keletkezett, így a befektetési jegyek árfolyama 2015 folyamán 50,77 százalékkal emelkedett.

A BUX teljesítményét követő alapok hozama volt a legjobb a lakosság számára is elérhető alapok közül tavalyi évben, az OTP-s BUX ETF, az Allianz Indexkövető Részvény, a Pioneer Magyar Indexkövető Részvény és az Erste Stock Hungary Indexkövető Részvény alapok vezették a piacot hozam szempontjából, 42,68-39,17 százalékos nyereséggel.

Az OTP Föld Kincsei alap áll a dobogó harmadik helyén, az aktívan kezelt, nyersanyagokba közvetetten befektető alap B sorozata 24,64 százalékot, A sorozata 23,94 százalékot emelkedett tavaly, úgy, hogy a nyersanyagpiacon befektető összes többi alap kétszámjegyű mínuszokat realizált. Az alap elsősorban a kőolaj és földgáz, valamint a réz és nemesfémek shortolásán ért el kiemelkedő hozamokat.

Három a legrosszabbak közül

Olyan alapok is voltak, amelyek szélsőségesen leértékelődtek, ezekben az esetekben legtöbbször technikai problémák álltak a háttérben. A legnagyobb esésen a már felszámolt Macrogamma alapkezelő NAP alapjai mentek át 81,27 százalékos "teljesítményükkel". Az alapkezelőt csalással leplezték le még 2013-ban, az ingatlanvagyona éppen likvidáláson megy keresztül.

Az Access Alapkezelő Első Magyar Daytrade alapja származtatott piaci ügyletekbe fektetett, az S&P 500 és a DAX shortolásán ért el veszteséget, a Buda-Cash csődje miatt a forgalmazását felfüggesztették, május 13 óta közzétett árfolyama sincs az alapnak. Az alapkezelő közlése szerint a beérkező tőke hiányában az alap stratégiája nem tudott kiteljesedni. Az alap 53,9 százalékos leértékelődésen ment keresztül 2015 elejétől május 13-áig, ebből 22,23 százalékos veszteséget még a Buda-Cash csődje előtt szenvedett el.

A Concorde Alapkezelő Nyilasi zártvégű alapja is hatalmasat esett tavaly, az alap december 31-jén járt le. Az alap részvényindexekre felvett (pl. DAX) short stratégiát követett, amely nem tűnt kifizetődőnek, 2015-ös teljesítménye -26,03 százalék volt. Az alap egyébként fekete bárány az alapkezelő portfóliójában, hiszen a tíz legjobb hazai abszolút hozamú alapból (három éves Sharpe-mutató alapján) kilenc a Concorde Alapkezelőé.
Találd meg a neked való befektetési alapot!
Holdblog

Felezés és duplázás

A következő órákban a manipulálhatatlan programkód negyedszerre is végrehajtja a Bitcoin négyévente esedékes felezését. Az újonnan kibocsátott bitcoinok mennyisége blokkonként 6,25-ről 3,1

Holdblog

Michael Saylor és a "végtelen" pénzmasina

A MicroStrategy 2020-ban kezdett el bitcoint vásárolni. A szoftvercég eredetileg csak többletlikviditását fektette bitcoinba, ám amikor a kriptodeviza jelentős emelkedésnek indult, a vezérigazgat

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nagy esemény jön a bitcoinnál, most érdemes kriptóba befektetni?

Pénzügyi vezető elemző

Pénzügyi vezető elemző
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
AI in Business 2024
2024. április 23.
Balaton Konferencia 2024
2024. május 2.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Bull bear