Ingatlan

Pár hónap alatt 50 százalékos volt a drágulás az ingatlanoknál! És még nincs vége

Portfolio
Két-három hónap alatt akár az 50 százalékot is elérte bizonyos esetekben az építési költségek drágulása, ami nemcsak a lakás-, de az irodafejlesztőket is nagy kihívás elé állítja. A beruházóknak emellett figyelniük kell a megváltozott bérlői igényekre, mivel a bérlőknek egyre fontosabb, hogy a munkavállalók is elégedettek legyenek a munkakörülményekkel.

A kivitelezés drágulása hátráltatja a fejlesztőket

A mostani piacon a dráguló beruházások miatt kevés az olyan projekt, aminek már a tervezésekor biztosan látni lehet a végét. A felmerülő nehézségek elriasztják a tapasztalat nélküli fejlesztőket, azok a fejlesztők közül pedig, akik már megvették a telket, de időközben rájöttek, hogy a mostani árszinteken nem fogják tudni véghez vinni a beruházást sokan dönthetnek úgy, hogy a tapasztaltabbaknak értékesítik a projektet. A bérlők tehát sok esetben kivárják, amíg elkezdődik az építkezés és csak utána döntenek az adott irodaház mellett.



Pár hónap alatt 50 százalékos volt a drágulás az ingatlanoknál! És még nincs vége
Minden fejlesztőnek olyan épületet kell létrehoznia, amit szívesen választanak a bérlők, a mostani piacon azonban a kivitelezési költségek emelkedése komoly problémákat okoz. A közelmúltban például volt olyan tender, ahol 2-3 hónap alatt bizonyos költségsorok 50 százalékot emelkedtek, ami minden üzleti tervet megborított, ráadásul úgy néz ki, hogy az építési költségnövekedésnek még nem vagyunk a végén. Mindez ahhoz vezet, hogy az üzleti tervek elcsúsznak, nem tarthatók, így nő a piaci bizonytalanság - mondta el Erdei Bálint, a RedWood Holding alapító tulajdonosa.

Már most vannak olyan fejlesztések - többségében lakásprojektek - ahol a korábbi árakon értékesítették a lakásokat, de a megemelkedett költségek miatt a beruházást végül nem tudták finanszírozni. A jelenségre a bankok is kezdenek felfigyelni és extra pénzügyi kontrollt állítanak a már futó és az induló projekteknek. Azoknál a fejlesztéseknél, ahol nem megalapozott az üzleti terv bevételi és kiadási oldala, egyre több esetben lesznek problémák - tette hozzá a szakértő. A leállások ugyanakkor csökkenthetik a megrendelésállományt, aminek következtében hosszabb távon mérséklődhet az árnövekedés. A mostani kapacitások jelentős részét pedig az állami megrendelések kötik le, így az árkonszolidációhoz az állami megrendelések volumenének csökkenése is szükséges lenne.

Változó bérlői igények

Az, hogy egy épületnek geotermikus energia biztosítja a fűtését vagy napkollektorok adják a melegvizét ugyanannyira vonzó lehet egy bérlő számára, mint a kerékpártároló és a hozzá kapcsolódó öltöző vagy zuhanyzó a munkavállalók számára. Az intelligens épületirányítás és üzemeltetés, a geotermikus energia vagyis a hőszivattyúk alkalmazása, a napkollektorok, a víztakarékos vizesblokkok és a szelektív hulladékgyűjtés lehetősége tehát még a magasabb bérleti díjak ellenére is keresettebbé tehetnek egy irodát.

Pár hónap alatt 50 százalékos volt a drágulás az ingatlanoknál! És még nincs vége
Az Ecodome irodaház látványterve
Azt azonban nem szabad elfelejteni, hogy az iroda kiválasztásakor a legmodernebb berendezések és megoldások alkalmazása ellenére a leendő bérlők egyik legfontosabb szempontja az épület elhelyezkedése lesz. Az I. kerületben, 2018 második negyedévében átadásra kerülő Ecodome például pont egy ilyen projekt. Az eleve kedvezőbb helyeken lévő fejlesztések esetében érdemes tehát a jobb minősítésre törekedni, ahol a fenntartható megoldások többletköltségét a bérleti díjak szintje is indokolttá teszi. Az elhelyezkedés mellett - az anyagi lehetőségektől függően - természetesen az is számít, hogy milyen az iroda felszereltsége és hogy az a cég értékeivel mennyire van összhangban.

Az épület elhelyezkedése mellett a Portfolio Ingatlan által végzett kutatásban a második legtöbb cégvezető a bérleti díjak és üzemeltetési költségek szintjét említette legfontosabb szempontként az irodaház kiválasztása során. Ezután következik az épületben elérhető szolgáltatások választéka, majd az épület környezete. Az energiahatékonyság és a zöld megoldások jelentléte is fontos, de ezt egyelőre csak minden huszadik cégvezető tartja a legfontosabbnak.

Pár hónap alatt 50 százalékos volt a drágulás az ingatlanoknál! És még nincs vége

Irodahiány Bel-Budán is

Noha a budapesti irodapiacon hamarosan közel 400 ezer négyzetméternyi új iroda közül választhatnak a bérlők, jelenleg hiánycikk az új iroda. A legtöbbször a dél-budai alpiac hangzik el, ha az alacsony üresedési ráta kerül szóba, de Bel-Budán is hiány van minőségi irodaterületekből. Az irodahaz.info oldalán az I. kerületben szereplő 38 ezer négyzetméternyi iroda nagy része bérbe van adva, vagy olyan épületben található, ami építés alatt áll.

Pár hónap alatt 50 százalékos volt a drágulás az ingatlanoknál! És még nincs vége
A most új fejlesztésbe fogó cégek tehát nincsenek könnyű helyzetben. Hiába erős a kereslet a minőségi irodaterüetek iránt, a kivitelezési nehézségek mellett - főként a prémium lokációk esetén - különösen oda kell figyelniük a megváltozott bérlői igényekre. Akiknek viszont ez sikerül és határidőre tudnak minőségi terméket piacra dobni, ők lesznek a mostani fejlesztési hullám leghitelesebb szereplői.

Pár hónap alatt 50 százalékos volt a drágulás az ingatlanoknál! És még nincs vége
Az Ecodome irodaház látványterve
A cikket az Ecodome irodaház fejlesztője, a RedWood Holding támogatta.
Holdblog

Amerikai sajátlakás = 347 ezer dollár

Az átlagos egyesült államokbeli otthon 347 ezer dollárba (körülbelül 125 millió forintba) került 2024 februárjában a Zillow Home Value Indexe szerint. A \"tengerentúli ingatlan.com\" egy... The

Kiszámoló

Ez történt a héten 03.17

A Boeing repülőgépgyártónak nincsenek jó napjai mostanában, szinte minden napra jut egy hír, hogy szétesik valami valamelyik gépükön. A részvényárfolyam is ennek megfelelően alakul idén: B

Holdblog

Krúbi, Zsiday és az aranystandard

HOLD After Hours. Krúbi, Zsiday, aranystandard és az S&P500, ami még mindig több mint 3000 pont. Jó szórakozást! 00:45    Celebet keresünk! 01:45    Az izlandi zú

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Új befektetési őrület hódít, napok alatt lesznek emberek milliárdosok

Senior web fejlesztő

Senior web fejlesztő
Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai? Bemutatjuk melyik platformunk a legoptimálisabb külföldi részvények vásárlásához.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Ez is érdekelhet
európai bizottság brüsszel eu európai unió