Bank

Mennyit húzott ki a még gyengébb forint az emberek zsebéből?

Soha nem okozott még annyi fejfájást a devizahiteleseknek az erős frank, mint tavaly. Legalábbis azoknak, akik valamilyen okból lemaradtak a kedvezményes végtörlesztésről, márpedig ők közel 80%-os többségben vannak. A magasabb törlesztési terhek pedig a lakosság fogyasztására és megtakarításaira is negatívan hatottak. De vajon mekkora mértékben? Tízmilliárdok, netán százmilliárdok úsztak el így? A Portfolio.hu becslései szerint a helyes adat 2012-ben 40 milliárd forint körül volt, vagyis tavaly ennyivel költöttek többet devizahiteleik törlesztésére a végtörleszteni nem tudó magyar háztartások, mint egy évvel korábban. Ehhez jött hozzá (2011 végével együtt) az a közel 984 milliárd forint, amit végtörlesztési célból gyűjtöttek össze mások.
A forintgyengülés kedvezőtlen hatását a háztartások törlesztési terhében az árfolyamgát mérsékli a jövőben:2012 a végtörleszteni nem tudó devizahitelesek eddigi legnehezebb esztendeje volt, hiszen a frank éves átlagban nem volt még ilyen erős (átlagosan 240,1 forint), és az euró is rekordot döntött (átlagosan 289,42 forint) a forinttal szemben. Bár az év második fele már kedvezőbben alakult az előző évinél, összességében 2012-ben a frankkal és az euróval szemben is gyengébb volt a forint, mint 2011-ben.

Mennyit húzott ki a még gyengébb forint az emberek zsebéből?
2011-ben az eurózónával és Magyarországgal kapcsolatos fejlemények összességében 13,2 forinttal eredményeztek magasabb átlagos frankárfolyamot, mint 2011-ben.

Mennyit húzott ki a még gyengébb forint az emberek zsebéből?
Az év egészében az euró átlagosan 10,2 forinttal volt drágább, mint 2011-ben.

Mennyit húzott ki a még gyengébb forint az emberek zsebéből?
2011 őszéig a frank euróval szemben mutatott ereje magyarázta leginkább a frank forinttal szembeni erősödését, ezt követően azonban a magyar fizetőeszköz gyengesége került előtérbe annak köszönhetően, hogy a svájci jegybank 1,2-es árfolyamküszöböt állított fel a frankra az euróval szemben. Az elmúlt öt év frankerősödésének háromnegyede még így is a frank euróval szembeni erősödésének számlájára írható, és csak egynegyed arányban felelős érte a forint euróval szembeni gyengülése.

Mennyit húzott ki a még gyengébb forint az emberek zsebéből?
Mivel a lakosság hitelfelvételi kedve 2009 óta alacsony, devizahitelt pedig 2010 nyara óta lényegében nem vesznek fel a háztartások, a lakosság teljes törlesztési terhét alapvetően két piaci tényező, az árfolyam és a kamatszint befolyásolja jószerivel 2008 vége óta. Az alábbi példában szereplő, 2007 decemberében felvett hipotetikus lakáshitel az árfolyamon túl az átlagos piaci kamatozást is követi 1,5%-os állandó kezelési költség mellett.

Mennyit húzott ki a még gyengébb forint az emberek zsebéből?
Ha frank alapon vették fel, a példában szereplő lakáshitel törlesztőrészlete négy év alatt 79%-kal emelkedett, ebből 54%-ot az árfolyamváltozások, 25%-ot a kamatváltozások okoztak. Bár kezdetben az alacsonyabb kamatszint miatt a frankhitel az euróhitelnél jobb döntésnek tűnt, utóbbi azóta kisebb árfolyammozgást produkált, így törlesztőrészlete ma már jóval kisebb a frankhitelénél.

Mennyit húzott ki a még gyengébb forint az emberek zsebéből?
A példában szereplő hitel törlesztőrészlete éves szinten 2011-ről 2012-re 55 ezer forinttal 779 ezer forintra nőtt, ha frank alapon vették fel, és 7 ezer forinttal 601 ezer forintra, ha euró alapon. Összehasonlításképp: 2008-ban, a hitel futamidejének első évében még 463 ezer forint volt frankhitelként, és 500 ezer euróhitelként az éves törlesztőrészlete.

Mennyit húzott ki a még gyengébb forint az emberek zsebéből?
Amikor tehát a törlesztési terhek emelkedéséről beszélünk, a lakossági hitelállomány szintjén is figyelembe kell venni a kamat- illetve az árfolyamváltozások egymástól eltérő hatását. 2012-ben az utóbbi volt a meghatározó, bár az átlagos kamatszint is emelkedett. Elsősorban a végtörlesztésnek tudható be, hogy a lakosság banki tartozása 2012 végén nem csak árfolyamszűrten, de nominálisan is alacsonyabb volt, mint 2011 végén (bár a pontos decemberi adatokat az MNB még nem tette közzé).

Mennyit húzott ki a még gyengébb forint az emberek zsebéből?
A banki kamatemelés ezzel szemben a válság első hónapjaira, illetve 2009-ben volt jellemző a már folyósított devizahitelek esetében, ugyanakkor 2012 nyarán is befolyásolták valamelyest a lakossági hitelek összesített törlesztőrészletét. Közel sem volt azonban olyan nagy mértékű a kamatemelkedés, mint az újonnan nyújtott (forint alapú) lakáshitelek esetében.

Mennyit húzott ki a még gyengébb forint az emberek zsebéből?
Hogy mennyit húzott ki a gyenge forint (vagy ha úgy tetszik, az erős frank, illetve az erős euró) a devizahitelesek zsebéből, annak becsléséhez az alábbi egyszerűsítő feltételezésekből indultunk ki.

Közelítő feltételezések számításaink során - a lakáshitelek teljes átlagos futamideje (az előtörlesztéseket is figyelembe véve) 15 év - a fogyasztási hitelek teljes átlagos futamideje (az előtörlesztéseket is figyelembe véve) 9 év - a mintegy 2-3%-ot kitevő jenhiteleket az elérhető adatok hiányosságai miatt a frankhitelekkel összevontuk - a hasonló nagyságrendet képviselő, lakás-, illetve fogyasztási hitelnek sem számító devizahiteleket szintén az elérhető adatok hiányosságai miatt a frank személyi hitelekkel azonos módon kezeltük - az árfolyamváltozások törlesztőrészletre gyakorolt hatását a 2008. év végi devizahitel-állományra számítottuk ki (feltételezve, hogy az azóta felvett hitelösszegek, illetve a korábban rövid futamidőre felvett, kifutó hitelek és az előtörlesztések végső hatásukat tekintve nagyjából kioltották egymást), módosítva a végtörlesztéssel - a hitelek mindegyike annuitással törleszt - a végtörlesztés (becslés!) 20%-kal csökkentette a lakossági normál törlesztési terhét (nagyjából ennyivel csökkentette a teljes lakossági devizahitel-állományt is) - a nem teljesítő hitelek miatt ki nem fizetett törlesztőrészletet nem vettük figyelembe, így a pontos megfogalmazás nem kifizetett törlesztőrészlet, hanem törlesztési kötelezettség. - 2012-ben a kormányzati mentőcsomagok még csak minimális mértékben éreztették hatásukat a törlesztési kötelezettség tekintetében.

Mindezt figyelembe véve 2012-ben becsléseink szerint összesen közel 651 milliárd forintot költöttek a háztartások havi devizahitel-törlesztésre, szemben az egy évvel korábbi 761 milliárddal, ami 110 milliárd forintos, vagyis közel 14,5%-os csökkenést jelent 2011-hez képest, 2008-cal összevetve viszont közel 29%-os az emelkedés.

Mindez a 651 milliárd forintos teher döntő részben a végtörleszteni nem tudó devizahitelesek éves terhe volt, akik 2011-ben még csak 609 milliárd forintnyi törlesztőterhet viseltek, így esetükben közel 42 milliárd forintos törlesztési teher-emelkedésről beszélhetünk. A 2012-nél gyengébb forint ebből közel 37, a némileg magasabb átlagos kamatszint pedig közel 5 milliárd forintos emelkedést okozott.

Ha nem lett volna végtörlesztés, a 651 milliárd forint helyett becsléseink szerint 814 milliárd forint lett volna a háztartások éves törlesztési terhe, ami közel 7%-kal haladta volna meg az egy évvel korábbit.

Mennyit húzott ki a még gyengébb forint az emberek zsebéből?
Kasza Elliott-tal

Deutsche Bank - kereskedés

Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, aztán beleragadtam. Most végre az utolsótól is megszabadultam. Nem volt egy jó trade, de most m

RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

KonyhaKontrolling

A javadat akarják?

A CBC Marketplace nemrég kiadott egy videót, amiben rejtett kamerával megvizsgálták néhány kanadai bank ügyintézőit. Nem meglepő módon azt találták, hogy a kapott tanács nem az ügyfelek é

Kiszámoló

A sávos vagy többkulcsos adózásról

Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből kettő nem érti, hogyan működik a többkulcsos, sávos adózás. \"Felháborító, hog

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Egy egész fegyvernemnek kell szembenéznie az új trónkövetelővel: bemutatkozik az RHC-155
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
Így építkeznek a magyar családok