Itt a megoldás, ha adómentesen vagy kedvezményes adózás mellett szeretnénk megtakarítani
Bank

Itt a megoldás, ha adómentesen vagy kedvezményes adózás mellett szeretnénk megtakarítani

Portfolio
Decemberben éri meg legjobban a Tartós Befektetési Számla (TBSZ) nyitása, ráadásul ez a hónap az, amikor sokan évvégi jutalmat, munkahelyi köszönetnyilvánításként kiutalt bónuszt kapnak. Nem véletlen, hogy az ilyentájt rendelkezésre álló plusz összegek gyakorta TBSZ-számlán landolnak, hiszen 3 év után adókedvezményt, 5 év után pedig teljes adómentességet érhetünk el az elért hozamokra vonatkozóan. A TBSZ ezen túl is meghosszabbítható, ekkor újraindul az 5 éves lekötési időszak, amely után adó megfizetése nélkül lehet kivenni a megtakarítást. Az OTP Bank szakértője szerint a nehéz gazdasági helyzet és az elmúlt évek váratlan eseményei sokak figyelmét ráirányították a megtakarítások fontosságára.

Az OTP közelmúltban publikált Öngondoskodási Index kutatásának legfrissebb eredményei szerint a bankszámlával rendelkező lakosság egyre tudatosabb pénzügyeit és megtakarításait illetően. A megkérdezettek 63 százaléka szerint fontos megtakarítást képezni, és jellemzően a nehéz gazdasági helyzet sem tántorította el a megkérdezetteket attól, hogy a tettek mezejére lépjenek.

A felmérés eredményei alapján az látszik, a megtakarítással rendelkezők aránya jelentősen, 40-ről 48 százalékra nőtt az előző évhez képest.

A megtakarítás és a befektetés fontosságát nem lehet elégszer hangsúlyozni, ráadásul nehéz gazdasági helyzetben, mint amilyen a mostani is, mindig felértékelődik, ha van biztonsági tartalékunk. Vagyis napjainkban talán még fontosabb a tartalék képzése, mint korábban.

Fontos szempont ugyanakkor sokaknál, hogy a hozamok után lehetőleg ne kelljen adót fizetni, amelyre könnyen elérhető, minden szempontból biztonságos megoldás a Tartós Befektetési Számla nyitása.

Ez a konstrukció ugyanis már 5 éves időtávon adómentességet nyújt, ha pedig közben mégis szükségünk lenne a pénzre, akkor is csak annyi adót fizetünk, mint tartós lekötés nélkül – vagy kevesebbet.

Még az idei is lehet gyűjtőév

A Tartós Befektetési Számla létrehozása egy befizetési időszakkal kezdődik, amely tulajdonképpen egy nulladik évként, gyakran használt nevén gyűjtőévként értelmezhető. Ez a számla megnyitásától kezdődően az adott év december 31-ig tart. Kizárólag ez idő alatt teljesíthető befizetés a számlára. Mivel az a konstrukció szempontjából nem számít, hogy a gyűjtőéven belül mikor nyitja meg az ügyfél a számlát, ezért gyakori, hogy erre decemberben kerül sor.

Ilyen esetekben gyakori, hogy a munkahelytől kapott év végi jutalmakat is rögtön TBSZ-számlára helyezik.

A számlanyitás alkalmával minimum 25 ezer forintot, vagy annak megfelelő külföldi fizetőeszközt kell elhelyezni a számlán, ezt követően ebben az időszakban tetszőleges alkalommal bármilyen összeg elhelyezhető – egészen december 31-ig. A befizetett, átutalt összegek már azonnal befektethetőek a befizetési időszak alatt is. Január elsejével aztán „indul az óra” és attól függően, hogy meddig tudunk „lemondani” az elhelyezett összegről, jelentős adómegtakarítást érhetünk el.

Csak nyerhetünk az adó mértékén

Tartós Befektetési Számlával (TBSZ) adómegtakarítás vagy teljes adómentesség érhető el, attól függően, hogy a számlát meddig tartjuk meg:

3 év után 10 százalékos adót kell fizetni, 5 év után pedig mentesülhetünk az adó megfizetése alól.

Tartós Befektetési Értékpapírszámlán általában a pénzintézetek által forgalmazott minden, forintban és devizában kibocsátott értékpapír elérhető, vagyis a kötvények, részvények, befektetési alapok és egyéb strukturált termékek is megvásárolhatók. Bár a TBSZ előnyei akkor érvényesülnek, ha a befektetett pénzt nem veszik ki az ügyfelek idő előtt, fontos leszögezni, hogy egy-egy számlán belül bármikor átcsoportosíthatóak a megtakarítások a számla teljes futamideje alatt.

Vagyis a TBSZ számla középtávú befektetésre, vagy akár aktív kereskedésre is alkalmas azzal a megkötéssel, hogy a gyűjtőévet követően további forrást nem lehet hozzátenni.

Az esetlegesen keletkező hozam azonban a számlán belül újra befektethető, az eszközök pedig adhatók-vehetők.

Hosszú- és középtáv

„A TBSZ célcsoportját azok a tudatos megtakarítók alkotják, akik minimum 3-5 éves időtávon gondolkodnak és szeretnének adót megtakarítani.

A tipikus megtakarítási időtáv 5 év, vagyis az ügyfeleink túlnyomó többsége megtartja TBSZ számláját az adómentesség eléréséhez szükséges 5 évig

– közölte Fabriczki Rita, az OTP Bank megtakarítási termékekért felelős vezetője a Portfolio-val. Hozzátette: „Az átlagos megtakarítási összeg ügyfeleink esetében meghaladja a 3 millió forintot.”

Ezzel együtt a TBSZ távolról sem csupán a 3-5 éves időtávban értelmezhető, az öt év elteltével a számla meghosszabbítható, így hosszú távú befektetések esetén is alkalmas az adóteher csökkentésére.

Mindez arra is lehetőséget ad, hogy a likvid, vésztartalék-jellegű megtakarításon túl a félretett összeg jelentős részének hozamait illetően mentesüljenek a befektetők az adófizetés alól. Ennek érdekében gyakori, hogy egy-egy ügyfél minden évben nyit TBSZ-számlát, hiszen minden évben lehetőség van szolgáltatónként egy új szerződés kötésére.

Jól látszik az adatokból, hogy az ügyfelek számottevő részének egynél több TBSZ-számlája is van. Tehát aki egyszer nyitott TBSZ-t, nagy valószínűséggel nyit még később is, mert így tudja a számla előnyeit kihasználni

– mondta el Fabriczki Rita.

Persze a megtakarítások Tartós Befektetési Értékpapírszámlára helyezése nem azt jelenti, hogy nem férhetők hozzá, egy időközben adódó váratlan helyzet során bármikor hozzá lehet nyúlni a befektetéséhez.

A TBSZ-számlán elhelyezett pénzhez ugyanis akár néhány napon belül hozzá lehet jutni.

Ha ez 3 éven belül történik meg, akkor azt a 15 százalékos adót kell az elért hozam után fizetni, amit normál adójogi szabályok szerint adózni szükséges, 3 és 5 év között pedig ez az adóteher 10 százalék.

Ha mégsem kell a pénz 5 éven belül, akkor a hozamok teljesen adómentesek lesznek.

Amennyiben a TBÉSZ számlatulajdonos ezt követően is adómentesen szeretné gyarapítani megtakarítását, akkor az év utolsó munkanapjáig nyilatkozhat a TBÉSZ számlája meghosszabbításáról. Fontos ez a határidő azoknak, akik 2017-ben kötöttek ilyen szerződést, nekik 2022. december 30-ig van lehetőségük erről nyilatkozni. Nyilatkozat hiányában az 5. év végén automatikusan megszűnik TBÉSZ számlájuk, és a megtakarításuk normál értékpapírszámlára kerül át, amelyen az ezt követően elért hozamra már nem vonatkozik az adó megfizetése alóli mentesség.

A cikk megjelenését az OTP Bank támogatta.

A tájékoztatás nem teljes körű és nem minősül ajánlattételnek, befektetési ajánlásnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak, befektetési vagy pénzügyi elemzésnek, befektetésre való ösztönzésnek, a benne foglalt adatok tájékoztató jellegűek és célja kizárólag a figyelem felkeltése. Az OTP Bank Nyrt. által forgalmazott értékpapírokkal és befektetési formákkal kapcsolatos konkrét információkról, a költségekről és a lehetséges kockázatokról részletesen tájékozódjon az OTP Bank holnapján (www.otpbank.hu) elérhető hivatalos tájékoztatóból és a kezelési szabályzatból, valamint hirdetményből.

Fotó: Getty Images

Kiszámoló

Más miért nem tanult?

Írtam nemrég a sávos adózásról. Az egyik visszatérő motívum volt a hozzászólásokban, hogy miért adóztatja az állam a vagyont, amikor azt eleve már adózott pénzből vettem, s ez így már

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Eljöhet a benzinkutak bosszúja
Díjmentes előadás

Kezdő befektető kalauz - grafikonok, megbízások

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
üres pénztárca