Hogyan lehet a részvényszelekció a kockázat és a hozam fő mozgatórugója?
Befektetés

Hogyan lehet a részvényszelekció a kockázat és a hozam fő mozgatórugója?

Portfolio
Működésének harmadik évfordulójához érkezett 2023 szeptemberében az Absolute Return Global Equity Fund (ARGE) – tájékoztatta a Portfolio-t a Fidelity befektetési alapkezelő. Az ARGE-hez hasonló aktív, piacsemleges stratégiák célja, hogy állandó pozitív teljesítményt nyújtsanak függetlenül attól, hogy a piacok emelkednek vagy csökkennek. Az alap a bevezetése óta elérte a pénzpiaci hozamok feletti 3-5%-os bruttó hozamcélját.

Egy kockázatkerülő környezetben a befektetők hagyományosan biztonságos eszközökbe, például jó minőségű kötvényekbe helyezik az eszközeiket, hogy elkerüljék a visszaeséseket és a tartós tőkeveszteséget, és hogy a kockázatvállalási hajlandóság javulásakor vonzóbb értékelések mellett ismét kockázatos eszközökbe fektessenek be. A jelenlegi gazdasági környezetben azonban a magas infláció, az anticiklikus központi banki és a laza költségvetési politika kombinációja miatt a kötvények a kockázatkerüléssel jellemezhető időszakokban nem képesek betölteni a biztonságos menedék szerepét. Éppen ellenkezőleg, a kötvénypiacok előtt álló kihívások a likviditási csatornán keresztül egyre gyakrabban váltanak ki kockázatkerülést más eszközosztályokban is.

Mivel a közeljövőben nem várható az inflációs nyomás jelentős csökkenése, a befektetők egyre inkább arra számítanak, hogy a kamatlábak hosszabb ideig magasabbak maradnak.

Amíg ez a gazdasági állapot fennáll, az abszolút hozamú stratégiák által biztosított "béta zéró" megközelítés értékes stabilitási és diverzifikációs előnyökkel járhat. A "béta zéró" hozamok elérése érdekében az alapkezelők a piacok általános irányától függetlenül arra törekszenek, hogy a portfóliómenedzserek szakértelme révén ragadják meg a piacok mögöttes alkotóelemei által kínált relatív hozamot.

A diverzifikáció előnyei és a konzisztens hozamprofil

“Az ARGE alapot úgy alakítottuk ki, hogy a piaci körülményektől függetlenül pénzpiaci hozamok felett +3-5%-os bruttó hozamot biztosítson; ezt hároméves teljesítménye során sikeresen elérte, hozamai a hagyományos eszközosztályok hosszú távú megoldásainak hozamaitól eltérően viselkedtek” – mondta el a Portfolio-nak Al-Hilal István, a Fidelity International közép-kelet-európai igazgatója. A tavalyi évben ez kifejezetten megmutatkozott, amikor a növekvő inflációs nyomás és az emelkedő kamatlábak közepette a részvényeknél és a kötvényeknél egyidejűleg alakult ki eladási hullám.

Az ARGE piacsemleges stratégia egy olyan reprodukálható és kockázatkezelt portfólióépítési folyamatot alkalmaz, amely célja az ágazathoz, országhoz, pillanatnyi gazdasági lendülethez, devizanemhez és stílusbeli torzításokhoz kapcsolódó, nemkívánatos tényezőkockázatoknak való kitettség mérséklése.

A pozitív bruttó abszolút hozamot az alap úgy érte el, hogy a kockázatot és a hozamot is elsősorban az egyedi részvények kiválasztása határozta meg, mivel a többi tényezőt és stílusbeli elfogultságot általában sikerült kiküszöbölni. “Az alulról felfelé irányuló elemzési és a részvénykiválasztási folyamatainknak köszönhető, hogy bevezetése óta kb. 5%-os volatilitás mellett sikerül ezt az eredményt elérni. Az abszolút hozamú megoldások befektetői számára ez kritikus fontossággal bír” – hangsúlyozta a Fidelity International közép-kelet-európai igazgatója.

Az ARGE alap a Fidelity fundamentális részvényelemzésen alapuló ismeretei által biztosított tartós alfa-forrásból merít.

Az alap az elemzésből származó legjobb befektetési ötletekből válogat, ezzel egyidejűleg pedig "shortolja" a legkevésbé vonzónak ítélt befektetéseket. 

Az abszolút hozam

Az alapnál használt befektetési stratégia piacsemleges, vagyis a részvények portfólióba való bekerülésénél nem veszik figyelembe a piacok mozgását, bottom up megközelítést alkalmaznak, vagyis a részvények mögött álló vállalatok fundamentumaiból indulnak ki, ebben a Fidelity elemzői csapatára támaszkodnak, és long valamint short pozíciókat is felvesznek.

“Arra számítunk, hogy az egymással nem korreláló, alternatív stratégiákba (amilyen az abszolút hozam) történő allokációk a diverzifikáció révén javíthatják a kiegyensúlyozott portfóliók összesített, kockázattal korrigált hozampotenciálját” – tette hozzá Al-Hilal István.

Címlapkép forrása: Getty Images

Találd meg a neked való befektetési alapot!
Kasza Elliott-tal

Deutsche Bank - kereskedés

Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, aztán beleragadtam. Most végre az utolsótól is megszabadultam. Nem volt egy jó trade, de most m

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Így alakul szerdától a benzin ára

Likviditási szakértő/vezető modellező

Likviditási szakértő/vezető modellező

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
parlament budapest állampapír pmáp