Portfolio signature

Elmondjuk, mikor vennénk kínai részvényeket

Több, mint három évnyi esés után első ránézésre jó befektetésnek tűnik a kínai részvénypiac. De önmagában az alacsony értékeltség még nem ok a beszállásra: vajon ezután olyan rallyt látunk, mint a Nasdaq-nál, vagy évtizedekig tartó szenvedést, mint a japán tőzsdén? Mutatunk egy gondolkodási keretrendszert, amiben eldönthetővé válik a kérdés.

A kínai részvénypiac három és fél éve szinte folyamatosan süllyed és már közel 50%-os esésen van túl. A csökkenés hossza és mértéke alapján teljesen jogosan adódik a gondolat, hogy ez már egy kiváló hosszú távú befektetési lehetőség, és ekkora esés után már a kockázatok is biztosan alacsonyak. Az alábbiakban megmutatjuk ennek a gondolkodásnak a hátrányait és mutatunk egy megközelítést, amelynek keretrendszerében objektívebb megközelítésben tudjunk megválaszolni azt a kérdést, hogy mikor érdemes kínai részvényeket vásárolni, ha egyáltalán érdemes.

Mielőtt rátérnénk a kínai részvénypiacra, nézzünk két olyan historikus példát, aminek kontextusában jobban megérthető, hogy mit is várunk Kínától, hogy vonzóvá váljanak a részvényei.

USA: hogyan indult a Nasdaq 80%-os emelkedése?

Az USA-ban a 2022-es év a magas inflációról, a kamatemelésekről és a technológiai szektor alulteljesítéséről szólt. Akkoriban az volt a piaci konszenzus, hogy az infláció nagyon ragadós lesz, a kamatemelések pedig recessziót fognak okozni. Emiatt a befektetők rendkívül pesszimisták voltak a részvénypiacokkal kapcsolatban, azon belül is a tech cégekkel szemben. Ez indokolt is volt abban az értelemben, hogy a tech szektor meglehetősen kamatérzékeny szektor és a koronavírus után óriási emelkedést produkált, aminek következtében túlértékeltté vált.

Amire választ kaphat cikkünkben:

  • Sokat esett Kína, megéri tartósan belevenni?
  • Miért emelkedett a Nasdaq 80%-ot és miért nem ment új csúcsra Japán 30 évig?
  • Mi ebből a tanulság a kínai befektetésekre?
  • Mutatunk egy checklistet, ami segít időzíteni a kínai befektetéseidet
  • A jövő heti Harmadik Plénum akár döntő is lehet, elmondjuk miért

Signature Pro-val ezt a cikket is el tudnád olvasni!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés