Tíz éve nem voltak ilyen passzívak a lakásfejlesztők

Tíz éve nem voltak ilyen passzívak a lakásfejlesztők

Továbbra is nagyon kevés társasházi lakásépítés indult hazánkban, alig valamivel több, mint 50 milliárd forintnyi, ennek is nagy részét csak néhány nagyobb projekt adta. A második negyedév növekedést hozott ugyan a társasházi Aktivitás-Kezdésben, de a mutató értéke messze elmaradt a 2017-2019 és a 2021-2022 közötti negyedéves számoktól - derül ki az EBI Építésaktivitási Jelentésből.

Letaszították Budapestet a trónról - Itt indul most a legtöbb építkezés

Letaszították Budapestet a trónról - Itt indul most a legtöbb építkezés

Javulást hozott a hazai építőipar Aktivitás-Kezdés mutatójában az év második három hónapja a megelőző negyedévekhez képest. Április és június között összesen 754 milliárd forint értékben indultak el kivitelezések – derül ki az EBI Építésaktivitási Jelentésből. Az előbb említett érték jelentős, több mint 30 százalékos növekedést jelentett az első negyedévhez képest, de 2022 második féléves számaihoz hasonlítva is bővülés volt megfigyelhető. A növekedés az előző negyedévhez képest még változatlan árak mellett is tetten érhető volt. Eközben az Aktivitás-Kezdés továbbra is elmaradt a 2021-et és 2022 első felét jellemző negyedéves számoktól, melynél az Észak-Alföld régió megelőzte Budapestet.

Satuféket nyomott a hazai újlakáspiac

Satuféket nyomott a hazai újlakáspiac

Az év első három hónapjában nagyon kevés társasház kivitelezése indult meg. A társasházi Aktivitás-Kezdés értéke utoljára 2020 harmadik negyedévében volt a jelenleginél alacsonyabb, míg ezt megelőzően csak 2015 negyedéveit jellemezte hasonló összeg - derül ki az EBI Építésaktivitási Jelentéséből.

Drámai visszaesésnek lehetünk tanúi az építőiparban

Drámai visszaesésnek lehetünk tanúi az építőiparban

Nagyon alacsony Aktivitás-Kezdés jellemezte a hazai építőipart 2023 első negyedévében, mindössze 374 milliárd forint értékben kezdődtek meg kivitelezések. Az EBI Építésaktivitási Jelentés negyedéves számaiból kiderül, hogy ilyen alacsony összegű építkezésindításra 2016 óta nem került sor, ha pedig inflációtól tisztítva nézzük, akkor utoljára 2012-ben voltak ennél alacsonyabbak a számok.

Szétszakadt az építőipar, őrült egy év elé nézünk

Szétszakadt az építőipar, őrült egy év elé nézünk

Erőteljesen visszaesett az Aktivitás-Kezdés a hazai építőiparban 2022 harmadik negyedévében. Július és szeptember között kevesebb mint 480 milliárd forint értékben indultak el kivitelezések, ami 2020. Q3 óta a legalacsonyabb összeget jelentette - derül ki a legfrissebb EBI Építésaktivitási Jelentésből. Míg azonban a projektek kezdése jelentős visszaesést mutat, addig a folyamatban lévő projektek lezárása, vagyis az Aktivitás-Befejezés rekord szintre emelkedhet az előttünk álló évben.

Rekord szintről lassít az építőipar - Nagyot zuhantak a lakásépítések

Rekord szintről lassít az építőipar - Nagyot zuhantak a lakásépítések

Az első negyedéves kiugróan magas Aktivitás-Kezdést mérséklődés követte a második negyedévben a hazai építőiparban. Április és június között körülbelül 800 milliárd forint értékben kezdődtek meg kivitelezések – derül ki az EBI Építésaktivitási Jelentésből. A csökkenés elsősorban a lakásépítések visszaesésének köszönhető.

Van egy országrész, ahol valósággal kilőttek a lakásépítések

Van egy országrész, ahol valósággal kilőttek a lakásépítések

Az idei év első három hónapjában Közép-Magyarország részesedése volt a legmagasabb a megkezdett kivitelezési munkákból, míg Nyugat-Magyarország részesedése közel a felére esett. Egyelőre az új társasházi projektek indítását mérsékelt ütem jellemzi, az év első három hónapjában a tavalyi év utolsó negyedévéhez képest csökkent a megkezdett társasházi kivitelezések összértéke, ahogy a tavalyi első negyedévtől is elmaradtak a számok. A Nyugat-Dunántúlon induló építőipari kivitelezésekben azonban bővülés volt megfigyelhető, a társasházi lakásépítések esetén az elmúlt két év legmagasabb Aktivitás-Kezdés mutatóját produkálta a régió - derül ki az EBI legfrissebb Építésaktivitási Jelentéséből.

Részletes keresés
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Mekkora lakáshitelt vehetek fel, ha átlagkereső vagyok? - Kiszámoltuk, szívderítő számok jöttek ki
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.