A Nemzetközi Kávészervezet (International Coffee Organization - ICO) ügyvezető igazgatója, Vanusia Nogueira szerint a globális kávéfogyasztás az évtized végéig évente 1-2%-kal növekszik majd, és becslése szerint a következő nyolc évben mintegy 25 millióval több 60 kg-os zsákra lesz szükség a kereslet kielégítése érdekében - írja a Bloomberg.
Az éghajlatváltozás veszélyt jelent a globális kávétermelésre, amivel napjainkban már világszerte rengeteg kávétermelő szembesül. Bár az arabica kávé nem tűnik el teljesen, az iparágnak be kell látnia azt a tényt, hogy egyre nehezebb lesz a termesztés, ami a későbbiekben kevesebb termelést is jelent.
Napi 0,5-3,0 csésze kávé elfogyasztása kedvező hatással van a szív- és érrendszerre, sőt, a vizsgálati csoportban csökkentette az összhalálozás és a stroke kialakulásának kockázatát is. A Semmelweis Egyetem (Budapest) és a Queen Mary Egyetem (London) közös vizsgálatának eredménye a közelmúltban látott napvilágot a European Journal of Preventive Cardiology orvosi szaklapban.
A mérsékelt kávé- és teafogyasztás összefügghet az agyvérzés és a demencia kockázatának csökkenésével - állapította meg egy új tanulmány, amelyet a The Guradian ismertetett.
Egy friss kávéfogyasztási kutatás szerint a magyarok legnépszerűbb itala az eszpresszó, majd a tejeskávé és a capuccino jön a sorban. A tejes italokat inkább a nők és a fiatalok szeretik.
A COVID-19 megjelenése a kávépiac szereplőinek életét is felforgatta. A home office-szal, az éttermek bezárásával átalakultak a fogyasztói szokások, és kérdés, mi tér vissza az újranyitással. Szabolcsi Lajossal, a hazai kávépiac legnagyobb kávépiaci szereplőjének számító Alois Dallmayr magyarországi ügyvezetőjével többek között arról beszélgettünk, milyen következményei lettek a járvány kirobbanásának a kávéfogyasztásra, hogyan érintette a forgalmukat a vírushelyzet, és hogy milyen tervei vannak a 300 éves múltra visszatekintő vállalatnak.
Nem jó bal lábbal kelni – tartja a magyar közmondás, de az ilyen buta babonákon túl ki mondja meg, hogy milyen reggeli rutint kövessünk? A kérdés fontos, ha számít nekünk az öntudatos élet, de tudományos igényességű válaszokat igencsak nehéz találni. Az alábbi cikkben ezért megpróbáltunk utánajárni, hogy mi az az öt dolog, amit tényleg érdemes volna betartanunk, hogy jól induljon a reggelünk.
A kávékeresletnek sem tett jót a koronavírus kirobbanása, a világ kávéfogyasztása 2011 óta idén ismét csökkenhet – írja a Bloomberg.
A rendszeresen kávézók bél mikrobiomja egészségesebb, mint azoké, aki alig vagy egyáltalán nem isznak kávét - állapította meg egy új amerikai tanulmány.
A vadon termő kávéfajták több mint 60 százalékát fenyegeti a kipusztulás az erdőirtás, a klímaváltozás és a rovarkártevők egyre súlyosbodó problémája miatt - figyelmeztetnek a kutatók.
Magyarországon a kávéért is legalább olyan sokan rajonganak, mint a finom ételekért vagy a fociért. Épp ezért komoly tömegeket érint a hazai kávéfogyasztási kultúra mostani átalakulása: egyre több itallapra kerülnek fel az olyan különlegességek, mint a latte macchiato, az americano vagy a ristretto. Az otthoni kávéfőzés is egyre profibbá válik: a legújabb automata kávégépekkel ezek mindegyike elkészíthető, ráadásul egyetlen gombnyomással. A Portfolio szerkesztősége kapott tesztelésre egy ilyen csúcsgépet, így lefőztük a legnépszerűbb kávéitalokat, amelyeket cikkünkben részletesen bemutatunk.
Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.
A lépés a levegőben lóg egy brit újságíró szerint.
Kell-e aggódnunk az amerikai árindex növekedése miatt?
A megújulós erőművi projektek másodlagos piacát pörgetheti fel az energiahivatal transzparenciája.
Az OXO-vezér a Checklist hétvégi különkiadásának vendége volt.