Már az idei szenteste is munkaszüneti nap lehet az áruházi dolgozóknak

Már az idei szenteste is munkaszüneti nap lehet az áruházi dolgozóknak

Egy friss rendelettervezet szerint több karácsony körüli pihenőnapot kapnak majd jövőre a magyar dolgozók, például december 24-én sem kell majd dolgozni, ebből azonban kimaradtak az ünnepek előtti bevásárlási rohamban helytálló kereskedelmi dolgozók. Egy szakszervezet már az idei szenteste vonatkozásában is módosítást kezdeményez – írja a Napi.hu.

Új valuta a munkaerőpiacon: a 4 napos munkahét

Új valuta a munkaerőpiacon: a 4 napos munkahét

Egy-egy hosszú hétvégét leszámítva megszoktuk, hogy a hétvégék kétnaposak, pedig 41 évvel ezelőttig a hatnapos munkahét volt a természetes. Tíz éve a home office-t se tudtuk elképzelni, a Covid azonban a munka világát is alaposan felforgatta. Az on-site munkarend mellett ma már teljesen magától értetődik, hogy a munkavállalók otthonról is dolgozhatnak, és előbb-utóbb ugyanennyire elterjedt lehet a 3 szabadnapos munkarend is. Hazánkban a nagyvállalati szektorban elsőként a Magyar Telekom Csoport indított kísérleti programot a 4 napos munkahét tesztelésére. A Portfolio exkluzív beszámolója a több hónapos pilot részleteiről.

Magyarországra is megérkezett a forradalom, jöhet a négynapos munkahét a Magyar Telekomnál?

Magyarországra is megérkezett a forradalom, jöhet a négynapos munkahét a Magyar Telekomnál?

A koronavírus-járvány kitörése óta egyre többet hallani a négynapos munkahét koncepciójáról, világszerte ígéretes eredményekkel kísérleteznek a rövidebb munkahét bevezetésével, Magyarországon pedig a nagyvállalati szektorban elsőként a Magyar Telekom indít pilot projektet a 4 napos munkarend megvalósíthatósága kapcsán, tudta meg a 24.hu.

Ünnepek, pihenőnapok és hosszú hétvégék: így dolgozunk 2022-ben

Ünnepek, pihenőnapok és hosszú hétvégék: így dolgozunk 2022-ben

2022-ben is lesz minden a naptárban, ami rendszerint lenni szokott: például keddi ünnep miatt négynapos hosszú hétvége, szombati áthelyezett munkanap és persze mindenki "kedvence", a hétvégére eső ünnepnap. Nézzük a 2022-es naptárt!

Üzent az OGYÉI a gyógyszertárak nyitvatartásával kapcsolatban

Üzent az OGYÉI a gyógyszertárak nyitvatartásával kapcsolatban

A karácsonyi ünnepek alatt az egészségügyi szolgáltatók, így a gyógyszertárak is az ügyeleti rendnek megfelelően látnak el szolgálatot - hívta fel a figyelmet az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében.

Visszatérés az irodába – Hogy terveznek a magyar alapkezelők?

Visszatérés az irodába – Hogy terveznek a magyar alapkezelők?

Ahogy halad a vakcinázottság a világban, úgy jelenti be egyre több vállalat, hogy milyen jövőbeni tervekkel indul újra az irodai munka és mi marad meg a home office intézményéből. A pénzügyi szektorban elég nagy különbségek vannak az amerikai és európai irányvonalakban, előbbi az irodai, utóbbi inkább az otthoni munkavégzést preferálja a jövőben is. Alábbi cikkünkben annak jártunk utána, milyen stratégia mentén indul újra az irodai élet a hazai alapkezelőknél.

Ha ez nincs, akkor még ma is dolgozhatnánk szombatonként

Ha ez nincs, akkor még ma is dolgozhatnánk szombatonként

Ma természetesnek vesszük, hogy a hétvége két napból áll, pedig csupán néhány évtizeddel ezelőtt, 1981 áprilisában jelent meg Magyarországon az a kormányrendelet, amely a szabad szombat bevezetéséről rendelkezett. Mi előzte meg ezt a döntést a Kádár-korszakban? Ki és mikor találta fel a kétnapos hétvégét? Mennyit dolgozunk ma, és lehetnek-e még hosszabbak a hétvégéink a jövőben? A szabad szombat magyarországi bevezetésének 40. évfordulója alkalmából ezekre a kérdésekre kerestük a választ.

Maruzsa: Kitolódhat az iskolazár

Maruzsa: Kitolódhat az iskolazár

Jelenleg valószínűbb, hogy a jelenléti nevelés és oktatás visszaállítása kitolódhat egy kicsit, de ehhez is látni kell a következő két hét fejleményeit - nyilatkozta Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár a Magyar Nemzetnek. Jelenleg április 7-i, a húsvéti szünet végéig vannak bezárva az iskolák, a márciusi korlátozások óta már az általános iskolák is.

Koronavírus: új információk jelentek meg a digitális oktatásról

Koronavírus: új információk jelentek meg a digitális oktatásról

Az új munkarendben a tanulók részére tilos az intézmények oktatási célú látogatása. A tantermen kívüli, digitális munkarend időtartama alatt a tanulók lehetőleg kerüljék a nagyobb csoportos találkozásokat, közös programokat. Az új munkarend idején az intézmény vezetője, illetve a tagintézmény-vezető és helyettesei közül legalább egy fő (ha ez nem megoldható, a helyettesítési rendben kijelölt személy) köteles munkanapokon, munkaidőben az intézményben, tagintézményben tartózkodni és szervezni az új típusú feladatellátást. A gyermekétkeztetés biztosítása az adott településen intézménytípustól függetlenül önkormányzati feladat. - többek közt ezt tartalmazza az EMMI közleménye. Abban az esetben, ha a koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzet huzamosabban fennmarad, az érettségi vizsgákkal kapcsolatban további részletes tájékoztatást adnak ki.

Jöhet a négynapos munkahét? - Van olyan magyar cég, ahol már bevezették

Jöhet a négynapos munkahét? - Van olyan magyar cég, ahol már bevezették

Két évvel ezelőtt Pócsik László, egy hernádi autórestauráló-műhely ügyvezetője úgy gondolta, megérett a helyzet arra, hogy bevezesse a négynapos munkahetet. A miértre prózai a válasz: Hernád Kecskemét és Budapest között fekszik félúton, mind a két településnek jelentős munkaerő-elszívó hatása van. „A kkv-szektor nehezen tud versenyezni egy multinacionális cég juttatási rendszerével, ezért ki kellett találnom valamit, hogy megtartsam a munkaerőt” – mondta a Portfolio-nak. A rendszer bevált: a munkáltató és a munkavállalók is elégedettek, a munka hatékonysága miatt nőtt a profitabilitás. Az utóbbi években egyre többet hallani arról, hogy a rövidebb munkahét és a rugalmas munkavégzés a jövő, ezek segíthetnek a munkaerő-megtartásban és a gazdaság felpörgetésében. Utánajártunk, van-e esély arra, hogy a négynapos munkahét jobban elterjedjen Magyarországon és milyen hatásai lennének.

Elérkezett a 2019-es év vége: tele leszünk munkaszüneti napokkal

Elérkezett a 2019-es év vége: tele leszünk munkaszüneti napokkal

Ma "ledolgozós szombat" van, vagyis áthelyezett munkanap annak érdekében, hogy a karácsonyi ünnepek megszakítás nélkül teljenek. Ezért ebből az apropóból összeszedtük, milyen hetek, és hosszú hétvégék állnak még előttünk.

Ennél a magyar cégnél minden hétvége 3 napos

Ennél a magyar cégnél minden hétvége 3 napos

Tavasszal lesz 4 éve, hogy egy zempléni kisvállalkozás átállt a 4 napos munkarendre: a heti munkaidő 40 óra, de napi 8 helyett 10 órát dolgoznak, hétfőtől csütörtökig. Azóta hatékonyabbá vált a munkavégzés a fakerítések és korlátok készítésével foglalkozó Nyakigláb Kft.-nél, ahol az alkalmazottak kaptak egy plusz szabadnapot péntekenként. A rendszerrel mindenki elégedett, a munkáltató és a munkavállalók is - mondta el a Portfolio-nak Kusinszki András ügyvezető, aki szerint az átállás sem hátránnyal, sem plusz költséggel nem járt.

Ez lesz a hosszú hétvégék éve

Alaposan felfordul a naptár az idén: az ünnepnapok sajátos elhelyezkedése miatt sok lesz a hosszú, illetve a rövid hétvége is 2018-ban. 2017-hez képest különösen nagy a kontraszt, ami miatt felmerül a kérdés, vajon befolyásolja-e a gazdasági növekedést a munkanapok száma?

  • 1
  • 2
Részletes keresés
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Az EU kirakta a fegyvereket az asztalra, kereszttűzbe kerülhet Magyarország
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.