Gazdaság

Záporoznak a külföldi vélemények - Hirtelen mindenkit Magyarország érdekel

Portfolio
Hetek óta látható, hogy a külföldi elemzők kiemelt figyelemmel kísérik a magyar gazdaságot, különösen azóta, hogy szeptember közepén az S&P váratlanul felminősített. A napokban ismét három részletes elemzés érkezett Magyarországgal kapcsolatban. Az Unicredit Bank szerint például a 2,5% feletti növekedés sem irreális az idei évre, majd ez jövőre tovább élénkülhet. A szakemberek abban egyetértenek, hogy az MNB fő célja a forint erősödésének megfékezése lehet, kérdés, hogy ezt milyen eszközökkel tudják elérni.

Unicredit Bank

  • A gazdasági növekedés az idei második félévben gyorsulhat, majd 2017-ban tovább élénkülhet. A hivatalos magyar szervek az idei évre 2,5-2,8%-os, majd jövőre 3-3,1 százalékos növekedést várnak elsősorban a fogyasztás és a beruházások élénkülése miatt, de az NGM az export jó teljesítményében is bízik. Az elemzők szerint reális lehet az idén a 2,5% feletti bővülés.
  • A 2018-as választások után vághat bele a kormány a jelenleg mintegy 1,1 millió főt foglalkoztató állami szféra leépítésébe.
  • A korábbi évek fegyelmezett költségvetési politikája miatt szükség esetén van tér költekezésre. A hiány jövő évi emelkedése csak átmeneti, 2019-től folytatódhat a fiskális kiigazítás, melynek középtávú célja az 1,2%-os GDP-arányos hiány elérése 2020-ig.
  • Az idei kedvező költségvetési folyamatoknak köszönhetően a GDP-arányos adósságráta 73,5% alá eshet, amivel megfelelhetünk a magyar és az uniós adósságszabálynak is. Jövőre a hiány emelkedését részben ellensúlyozhatja az idei földárverésekből befolyó 262 milliárd forint felhasználása adósságcsökkentésre.
  • Az utóbbi hetekben már rebesgetett kötvénypiaci átalakítás részeként Magyarország visszatérhet a devizakötvény-piacra, eurókötvényeket adhat el. Az ÁKK vezetése fontolgatja azt is, hogy a mostani kedvező hangulatot kihasználva olcsó eurókötvényekre cserélje a meglévő drágább dollárkötvények egy részét.
  • A banki likviditásbőség a rövid hozamokat még tovább szoríthatja le, ez a 3-5 éves kötvényeknél is megjelenhet, az ennél hosszabb papírok hozama viszont elsősorban a külföldi befektetők étvágyától függhet.

Societé Generale

  • A Moody's felminősítésének már csak minimális hatása lehet a magyar eszközökre azt követően, hogy szeptemberben az S&P már visszaemelte a befektetésre ajánlott országok sorába Magyarországot, a Fitch pedig már májusban meglépte ugyanezt.
  • Hiába számolt a 2016-os kibocsátási tervében egymilliárd eurós devizakibocsátással az ÁKK, 2017-is nem várható új devizakötvény, mivel a költségvetés a vártnál jobban teljesít, és a lakossági értékesítés is a terv felett alakul idén.
  • Az MNB teljes eszköztárát felsorakoztathatja, hogy megfékezze a forint nem kívánt erősödését, amit a fizetési mérleg jelentős többlete és a felminősítések okoznak.
  • Az elemzők nem számolnak a jegybanki alapkamat csökkentésével a közeljövőben, de a három hónapos irányadó eszköz korlátozása agresszívebb lehet. Emellett további elképzelhető lépés az egynapos kamat csökkentése, illetve a bankok tartalékolási kötelezettségének újabb mérséklése.

JP Morgan

  • Az idei 2%-ról 2017-ben 2,5%-ra élénkülhet a magyar GDP-bővülés, ezzel közel kerülhet a potenciális növekedéséhez a gazdaság.
  • Az infláció érezhetően emelkedhet jövőre, de a 3%-os cél alatt maradhat. Az idei év végére 1,5%, 2017 harmadik negyedévére pedig 2,5% lehet a pénzromlás üteme.
  • Az MNB 900 milliárdos korlátja az irányadó eszközön 550 milliárd forintot szoríthat ki az egynapos eszközbe, melynek kamata jelenleg mínusz 0,05 százalék. Ezzel párhuzamosan a deviza-swapok és a bankok tartalékrátájának csökkentése további 570 milliárd forinttal növelték a likviditást.
  • A jegybank továbbra is a nem konvencionális eszközökkel lazíthat, de nem zárható ki az alapkamat csökkentése sem, ha ezek az eszközök nem lesznek elég hatékonyak a forint erősödésének megfékezésében és a rövid hozamok leszorításában.
  • A költségvetési deficit az idén a GDP 1,5%-a lehet, majd a 2017-es hiány 2,5%-ra emelkedhet. Az adósságráta jó eséllyel 73,5% alá eshet.
Holdblog

Szabó Dávid: Érik a kriptó iparág

Mintha a korábbiaknál jóval kisebb hype mellett lenne alakulóban a kriptománia újabb köre. Milyen gátak szakadtak át az elmúlt időszakban, hol tart a szabályozás, hogyan... The post Szabó Dá

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Két éve erre a pillanatra vár Oroszország, most úgy érhet célt, hogy a Nyugat csak nézi

Senior web fejlesztő

Senior web fejlesztő
Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Díjmentes előadás

Ami még az állampapírnál is jobb befektetés

Az állampapírok mellett számos más befektetési lehetőség érhető el a piacon azoknak, akik szélesebb portfóliót szeretnének építeni és hosszú távon növekedést elérni.

Ez is érdekelhet
vallalati energiamenedzsment naperomu szeleromu