Záporoznak a külföldi vélemények - Hirtelen mindenkit Magyarország érdekel
Gazdaság

Záporoznak a külföldi vélemények - Hirtelen mindenkit Magyarország érdekel

Portfolio
Hetek óta látható, hogy a külföldi elemzők kiemelt figyelemmel kísérik a magyar gazdaságot, különösen azóta, hogy szeptember közepén az S&P váratlanul felminősített. A napokban ismét három részletes elemzés érkezett Magyarországgal kapcsolatban. Az Unicredit Bank szerint például a 2,5% feletti növekedés sem irreális az idei évre, majd ez jövőre tovább élénkülhet. A szakemberek abban egyetértenek, hogy az MNB fő célja a forint erősödésének megfékezése lehet, kérdés, hogy ezt milyen eszközökkel tudják elérni.

Unicredit Bank

 • A gazdasági növekedés az idei második félévben gyorsulhat, majd 2017-ban tovább élénkülhet. A hivatalos magyar szervek az idei évre 2,5-2,8%-os, majd jövőre 3-3,1 százalékos növekedést várnak elsősorban a fogyasztás és a beruházások élénkülése miatt, de az NGM az export jó teljesítményében is bízik. Az elemzők szerint reális lehet az idén a 2,5% feletti bővülés.
 • A 2018-as választások után vághat bele a kormány a jelenleg mintegy 1,1 millió főt foglalkoztató állami szféra leépítésébe.
 • A korábbi évek fegyelmezett költségvetési politikája miatt szükség esetén van tér költekezésre. A hiány jövő évi emelkedése csak átmeneti, 2019-től folytatódhat a fiskális kiigazítás, melynek középtávú célja az 1,2%-os GDP-arányos hiány elérése 2020-ig.
 • Az idei kedvező költségvetési folyamatoknak köszönhetően a GDP-arányos adósságráta 73,5% alá eshet, amivel megfelelhetünk a magyar és az uniós adósságszabálynak is. Jövőre a hiány emelkedését részben ellensúlyozhatja az idei földárverésekből befolyó 262 milliárd forint felhasználása adósságcsökkentésre.
 • Az utóbbi hetekben már rebesgetett kötvénypiaci átalakítás részeként Magyarország visszatérhet a devizakötvény-piacra, eurókötvényeket adhat el. Az ÁKK vezetése fontolgatja azt is, hogy a mostani kedvező hangulatot kihasználva olcsó eurókötvényekre cserélje a meglévő drágább dollárkötvények egy részét.
 • A banki likviditásbőség a rövid hozamokat még tovább szoríthatja le, ez a 3-5 éves kötvényeknél is megjelenhet, az ennél hosszabb papírok hozama viszont elsősorban a külföldi befektetők étvágyától függhet.

Societé Generale

 • A Moody's felminősítésének már csak minimális hatása lehet a magyar eszközökre azt követően, hogy szeptemberben az S&P már visszaemelte a befektetésre ajánlott országok sorába Magyarországot, a Fitch pedig már májusban meglépte ugyanezt.
 • Hiába számolt a 2016-os kibocsátási tervében egymilliárd eurós devizakibocsátással az ÁKK, 2017-is nem várható új devizakötvény, mivel a költségvetés a vártnál jobban teljesít, és a lakossági értékesítés is a terv felett alakul idén.
 • Az MNB teljes eszköztárát felsorakoztathatja, hogy megfékezze a forint nem kívánt erősödését, amit a fizetési mérleg jelentős többlete és a felminősítések okoznak.
 • Az elemzők nem számolnak a jegybanki alapkamat csökkentésével a közeljövőben, de a három hónapos irányadó eszköz korlátozása agresszívebb lehet. Emellett további elképzelhető lépés az egynapos kamat csökkentése, illetve a bankok tartalékolási kötelezettségének újabb mérséklése.

JP Morgan

 • Az idei 2%-ról 2017-ben 2,5%-ra élénkülhet a magyar GDP-bővülés, ezzel közel kerülhet a potenciális növekedéséhez a gazdaság.
 • Az infláció érezhetően emelkedhet jövőre, de a 3%-os cél alatt maradhat. Az idei év végére 1,5%, 2017 harmadik negyedévére pedig 2,5% lehet a pénzromlás üteme.
 • Az MNB 900 milliárdos korlátja az irányadó eszközön 550 milliárd forintot szoríthat ki az egynapos eszközbe, melynek kamata jelenleg mínusz 0,05 százalék. Ezzel párhuzamosan a deviza-swapok és a bankok tartalékrátájának csökkentése további 570 milliárd forinttal növelték a likviditást.
 • A jegybank továbbra is a nem konvencionális eszközökkel lazíthat, de nem zárható ki az alapkamat csökkentése sem, ha ezek az eszközök nem lesznek elég hatékonyak a forint erősödésének megfékezésében és a rövid hozamok leszorításában.
 • A költségvetési deficit az idén a GDP 1,5%-a lehet, majd a 2017-es hiány 2,5%-ra emelkedhet. Az adósságráta jó eséllyel 73,5% alá eshet.
Frankfurti tőzsde
Benzinkút
vonat máv déli pályaudvar
robinhood shutter
Koronavírus
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Részvények, indexek, devizák és árupiacok élő elemzése, ötletelés.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Vezető könyvelő

Vezető könyvelő
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
2020. szeptember 10.
Property Market RELOADED 2020
2020. szeptember 10.
Lakás Konferencia 2020
vonat máv déli pályaudvar