Itt a megoldás a nyugdíjproblémára – Nincs idő hezitálni, lépni kell
Gazdaság

Itt a megoldás a nyugdíjproblémára – Nincs idő hezitálni, lépni kell

Portfolio
Amellett, hogy a nyugdíjcélú megtakarítások között a pénztári megoldások a legismertebbek, az érintettek legnagyobb része költséghatékonynak tartja. Van még egy kiemelkedően érdekes faktor, amely a pénztárakhoz kötődik. Hogy mi ez, azt dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének (ÖPOSZ) elnöke árulta el a Portfóliónak.

Nagyon érdekes, egyben fontos eredményekre jutott az ÖPOSZ legfrissebb reprezentatív felmérése, amely többek között a nyugdíjra és egészségmegőrzésre való takarékoskodáshoz való hozzáállást, valamint a különböző megtakarítások megítélését vizsgálta.

Jónak tartják a kasszákat a magyarok

A magyarok továbbra is az egyik legkedvezőbb megtakarítási formának tartják a pénztári megoldásokat. Ez részben abból látható, hogy a nyugdíjcélú megtakarítási formák közül a nyugdíjpénztár jut a legtöbbeknek eszébe

– mondta a Portfolio-nak Kravalik Gábor, az ÖPOSZ elnöke, aki elárulta, az előtakarékossági formákról kérdezettek az önkéntes nyugdíjkasszákat tartják a legköltséghatékonyabbnak, a válaszadók 45 százaléka vélekedett így.

Ugyancsak a pénztárak elismertségét mutatja, hogy a nyugdíjcélú megtakarítással rendelkezők 22 százaléka önkéntes nyugdíjpénztárban spórol az időskorára. A többi megtakarítási forma, köztük a nem direkt céltermékben, hanem például bankszámlán vagy készpénzben történő takarékoskodás 20 százalék alatti eredmény ért el, a többiek pedig még gyengébben szerepeltek.

A nyugdíj meglehetősen központi téma: a magyarok nagyjából fele szokott a különféle nyugdíjas évekre vonatkozó kérdésekkel, tervekkel foglalkozni, a legtöbben azzal, hogyan fogják az egészségüket idős korukban megőrizni. Ezzel szemben csupán 12-19 százalék azok aránya, akiknek valamilyen konkrét tervük is van erre.  A megkérdezettek a megtakarítás kezdő időpontjának és összegének megtervezését tartják a legfontosabbnak és akik már tudják, mennyi pénzt szeretnének félretenni nagyobb kiadásaikra nagy arányban (36 százalékban) érzik úgy, hogy korábban kellett volna észbe kapniuk.

Nem kerteltek a dolgozók félelmeiket illetően sem: az aktív lakosság fele tart attól, hogy anyagi nehézségei lesznek majd nyugdíjasként.

Ugyanakkor a nyugdíjpénztári megtakarítással rendelkezők körében jelentősen csökkent azok aránya, akik aggódnak: az egy évvel korábbi 61 százalékról 46 százalékra. Így elmondható, hogy az anyagilag felkészültebbek nyugodtabbak nyugdíjas éveikkel kapcsolatban

- ez szintén egyértelműen a pénztárak kedvező megítélését mutatja az elnök szerint.

Mi hiányzik?

Kravalik Gábor kiemelte, hogy azért vannak még teendők az előtakarékosság, pénzügyi tudatosság fejlesztése terén.

Egyrészt, az aktív lakosságnak a pár évvel ezelőtti adatokhoz képest már a duplája rendelkezik nyugdíjcélú megtakarítással, ez továbbra is csak az emberek 56 százalékát jelenti.

Akiknek viszont nincs idősebb éveire félretett pénze, azoknak több mint a fele anyagi okokkal magyarázta ezt. Sőt, az ÖPOSZ felmérése rávilágított arra is, hogy a dolgozók leginkább az államtól várják, hogy támogassa őket a nyugdíjas évekre történő takarékoskodásban.

Különösen a munkáltatói kiegészítés lenne hatékony szerintük, 71 százalékuk volt ezen a véleményen

- emelte ki az ÖPOSZ elnöke. Azt is hozzáfűzte azonban, ha az állam közvetlenül fizetné a támogatást a nyugdíjalapokba, illetve, ha átjárhatóság lenne a nyugdíjcélú és az egészségügyi célú megtakarítások között, akkor is a megkérdezettek fele, 55, illetve 47 százalékuk érezne késztetést a spórolásra.

“Azt a lehetőséget, hogy a dolgozó automatikusan spórolhasson a nyugdíjas éveire és az egészségének megőrzésére, a megkérdezettek 55 százaléka tartaná hasznosnak. Akiknek már van önkéntes nyugdíjpénztári tagságuk, azoknál jóval magasabb, 69 százalékos ez az arány” - fogalmazott Kravalik Gábor. Az automatikus (alanyi jogú) taggá válással járó megoldáshoz képest pedig jóval többen - a megkérdezettek 72 százaléka - támogatná azt, ha a munkáltatói befizetések 55 éves életkor felett adómentessé válnának.

Mit hoz a jövő?

Összességében a megtakarítások terén javulás érzékelhető a pénzügyi tudatosság, a nyugdíjra és egészségmegőrzésre való takarékoskodás terén, de azért még bőven van tér a fejlődésre.

Az ÖPOSZ szakértői szerint a következő időszakban egyre többen látják be, hogy jó döntés a pénztárakkal történő takarékoskodás, így a kasszák jó eredményei, hosszú távon elért eddigi - tíz éves távon 7,4, tizenöt éves távon 6,9 százalékos - hozamaik és az évi 20 százalékos, maximum 150 ezer forintos adó-visszatérítés lehetőségével bíró pénztári megoldás a munkáltatók szerepvállalása mellett még népszerűbbé válhat a megtakarítások piacán.

A cikk megjelenését az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége támogatta.

Kiszámoló

Más miért nem tanult?

Írtam nemrég a sávos adózásról. Az egyik visszatérő motívum volt a hozzászólásokban, hogy miért adóztatja az állam a vagyont, amikor azt eleve már adózott pénzből vettem, s ez így már

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Eljöhet a benzinkutak bosszúja

Likviditási szakértő/vezető modellező

Likviditási szakértő/vezető modellező

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
eso-idojaras-ma-mai-idojaras-magyarorszagon-milyen-idojaras-lesz-ma-milyen-idojaras-varhato-milyen-ido-lesz-ma-milyen-ido-varhato