autoszerelo
Gazdaság

Szenvednek a vállalkozások a Cégkapuval - továbbképzéssel segítene a BKIK

Portfolio
Minden harmadik vállalkozás munkaerőhiánnyal küszködik, jelentős a szakemberhiány a kereskedelemben, a vendéglátásban és az informatikában is. Kevés a képzésre fordítható idő, és a cégek nagy része elégedetlen a rendelkezésre álló képzésekkel. Többek között ezekről beszélt Nagy Elek, a Budapesti Keresekedelmi és Iparkamara elnöke, aki elárulta, a BKIK megítélése a vállalkozók körében egy év alatt jelentősen javult.

Jelentős nehézségekkel kell szembenézniük a magyar vállalkozásoknak, amelyek egy tavaly januári felmérés szerint még negatívan ítélték meg a Budapesti Keresekedelmi és Iparkamara (BKIK) szervezetét és működését. 

Egy év alatt azonban sok minden változott. Decemberben a BKIK újabb elégedettségi felmérést készített, ennek eredménye Nagy Elek, a BKIK elnöke szerint bizakodásra ad okot. 

Nagy dolognak tartom, hogy hosszú évek hanyatlása után az általános elégedettség pozitív irányba mozdult 2,6-ról 2,9-re az 5-ös skálán

 - mondta Nagy Elek, hozzátéve, ebben szerepet játszott az, hogy a kamara honlapja és Facebook-oldala megújult, ágazati kutatásokat végeztek, nagy hangsúlyt fektettek a szakmai rendezvényekre és a képzésekre. Úgy véli, az, hogy változott a kamara megítélése, nagyban annak köszönhető, hogy nagyon szisztematikusan haladnak a céljaik megvalósításában, és hogy valóban minőségi szolgáltatásokat nyújtanak.

Nagy Elek arról is beszélt, teltházasok a hiányszakmákra kialakított oktatások, mesterképzések, valamint az olyan speciális tréningek, mint a közösképviselő-képzés vagy az autószerelőknek meghirdetett továbbképzés hibrid- és elektromos járművekre. A jövőben olyan képzéseket szeretnének még indítani, amelyek a vállalkozások hétköznapi működését segítenék, ilyen például a Cégkapu-használat.

Nagy Elek elmondta, minden szolgáltatásuk ingyenes, a BKIK tulajdonképpen az alapszolgáltatásokat biztosítja a magyar vállalkozások számára. A kamara elnöke szerint a legfontosabb szempont az volt 2019-ben, hogy minőségi segítséget nyújtsanak a fővárosi vállalkozásoknak, amelyeknek komoly nehézségei vannak, például:

  • minden harmadik vállalkozás munkaerőhiánnyal küzd;
  • ha van is jelentkező egy állásra, alulképzettek, de magasak a fizetési elvárásaik;
  • kevés a képzésekre fordítható idő;
  • ha van is képzés, azokkal elégedetlenek.

Nagy Elek szerint a sikeres vállalkozások számára elengedhetetlen a minőségi képzés, a szakszerű tanácsadás, erre kell helyezni a hangsúlyt.

Elindult a Kandó Klub

A generációváltás kérdéseinek megoldásában is komoly szerepet játszhat a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara és a Budapesti Corvinus Egyetem Iparpolitikai Kutatóközpontja együttműködésével létrehozott Kandó Klub, amelynek célja, hogy a budapesti vállalatok, vállalkozók, egyetemi hallgatók és a BKIK tisztségviselői számára fórumot biztosítson szakmai elképzelések megvitatására és személyes kapcsolatok kialakítására. A klub törekvése egyúttal az is, hogy a budapesti egyetemi hallgatók bevonásával Budapest versenyképességének fejlesztésére vonatkozó kutatásokat, szakmai vitákat kezdeményezzen.

Jók a visszajelzések, a hallgatók is elégedettek, mert a klub életszagú, igazi kapcsolatot képes kialakítani a cégvezetők és az egyetemisták között

 - mondta Nagy Elek, aki arról is beszélt, szeretnének egy Y és Z generációs munkavállalókkal kapcsolatos felmérést is, hogy még komplexebb képet kapjanak arról, milyen elvárásaik vannak a fiatal munkavállalóknak, milyen elvárásai vannak a cégeknek, hogy a különböző korosztályok képviselői mit gondolnak a különböző pozíciókról, mit várnak jövőbeli karrierjüktől.

Címlapkép: Getty Images

wall_street_shutterstock_1089431897-20180518
koronavírus vuhan kína járvány
koronavírus maszk ruha
scarlet lady_virgin
EU csucs koltsegvetes Charles Michel Emmanuel Macron Antonio Costa
moszkva_shutterstock-20170929
Frankfurti tőzsde
Tematikus PR cikk
Generációváltás

A legkisebb cégek is milliókat spórolhatnának – mégis kevesen élnek a lehetőséggel

Sokkal olcsóbb a bíróságnál, mégis kevés kkv használja a mediációt.

Generációváltást és csődhelyzetet kezelő EU-pályázat jelent meg

Az IFKA-n keresztül lehet majd elérni a segítséget.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
webinárium
Hogyan lovagolhatod meg a forint árfolyammozgását? Tőlünk megkapod a választ!
kordás lászló_mti_bruzák noémi