autoszerelo
Gazdaság

Szenvednek a vállalkozások a Cégkapuval - továbbképzéssel segítene a BKIK

Portfolio
Minden harmadik vállalkozás munkaerőhiánnyal küszködik, jelentős a szakemberhiány a kereskedelemben, a vendéglátásban és az informatikában is. Kevés a képzésre fordítható idő, és a cégek nagy része elégedetlen a rendelkezésre álló képzésekkel. Többek között ezekről beszélt Nagy Elek, a Budapesti Keresekedelmi és Iparkamara elnöke, aki elárulta, a BKIK megítélése a vállalkozók körében egy év alatt jelentősen javult.

Jelentős nehézségekkel kell szembenézniük a magyar vállalkozásoknak, amelyek egy tavaly januári felmérés szerint még negatívan ítélték meg a Budapesti Keresekedelmi és Iparkamara (BKIK) szervezetét és működését. 

Egy év alatt azonban sok minden változott. Decemberben a BKIK újabb elégedettségi felmérést készített, ennek eredménye Nagy Elek, a BKIK elnöke szerint bizakodásra ad okot. 

Nagy dolognak tartom, hogy hosszú évek hanyatlása után az általános elégedettség pozitív irányba mozdult 2,6-ról 2,9-re az 5-ös skálán

 - mondta Nagy Elek, hozzátéve, ebben szerepet játszott az, hogy a kamara honlapja és Facebook-oldala megújult, ágazati kutatásokat végeztek, nagy hangsúlyt fektettek a szakmai rendezvényekre és a képzésekre. Úgy véli, az, hogy változott a kamara megítélése, nagyban annak köszönhető, hogy nagyon szisztematikusan haladnak a céljaik megvalósításában, és hogy valóban minőségi szolgáltatásokat nyújtanak.

Nagy Elek arról is beszélt, teltházasok a hiányszakmákra kialakított oktatások, mesterképzések, valamint az olyan speciális tréningek, mint a közösképviselő-képzés vagy az autószerelőknek meghirdetett továbbképzés hibrid- és elektromos járművekre. A jövőben olyan képzéseket szeretnének még indítani, amelyek a vállalkozások hétköznapi működését segítenék, ilyen például a Cégkapu-használat.

Nagy Elek elmondta, minden szolgáltatásuk ingyenes, a BKIK tulajdonképpen az alapszolgáltatásokat biztosítja a magyar vállalkozások számára. A kamara elnöke szerint a legfontosabb szempont az volt 2019-ben, hogy minőségi segítséget nyújtsanak a fővárosi vállalkozásoknak, amelyeknek komoly nehézségei vannak, például:

  • minden harmadik vállalkozás munkaerőhiánnyal küzd;
  • ha van is jelentkező egy állásra, alulképzettek, de magasak a fizetési elvárásaik;
  • kevés a képzésekre fordítható idő;
  • ha van is képzés, azokkal elégedetlenek.

Nagy Elek szerint a sikeres vállalkozások számára elengedhetetlen a minőségi képzés, a szakszerű tanácsadás, erre kell helyezni a hangsúlyt.

Elindult a Kandó Klub

A generációváltás kérdéseinek megoldásában is komoly szerepet játszhat a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara és a Budapesti Corvinus Egyetem Iparpolitikai Kutatóközpontja együttműködésével létrehozott Kandó Klub, amelynek célja, hogy a budapesti vállalatok, vállalkozók, egyetemi hallgatók és a BKIK tisztségviselői számára fórumot biztosítson szakmai elképzelések megvitatására és személyes kapcsolatok kialakítására. A klub törekvése egyúttal az is, hogy a budapesti egyetemi hallgatók bevonásával Budapest versenyképességének fejlesztésére vonatkozó kutatásokat, szakmai vitákat kezdeményezzen.

Jók a visszajelzések, a hallgatók is elégedettek, mert a klub életszagú, igazi kapcsolatot képes kialakítani a cégvezetők és az egyetemisták között

 - mondta Nagy Elek, aki arról is beszélt, szeretnének egy Y és Z generációs munkavállalókkal kapcsolatos felmérést is, hogy még komplexebb képet kapjanak arról, milyen elvárásaik vannak a fiatal munkavállalóknak, milyen elvárásai vannak a cégeknek, hogy a különböző korosztályok képviselői mit gondolnak a különböző pozíciókról, mit várnak jövőbeli karrierjüktől.

Címlapkép: Getty Images

vakcina_oltas_koronavirus
izrael gazdasagelenkites netanjahu 210124
havazas kiadtak a figyelmeztetest budapest 9 megye
muller cecilia oltasi terv magyarorszag 210124
Generációváltás

Magyar étrendkiegészítőt fogyaszt a világ: nemrég versenytársukat is felvásárolták

A BioTechUSA-t a legismertebb márkák között tartják számon a szektorban.

Abonyi termelőszövetkezetből lett milliárdos árbevételű élelmiszeripari üzem

Az Abonett-sztori: hogy lett nemzetközileg is sikeres az extrudált kenyércsalád?

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
brit oltas 2101243