Ez a koronavírus 5 legsúlyosabb gazdasági hatása Magyarországon és Európában
Gazdaság

Ez a koronavírus 5 legsúlyosabb gazdasági hatása Magyarországon és Európában

Portfolio
Bedől a turizmus, padlóra kerül a légiközlekedés, gyárak zárhatnak be, hatalmas munkanélküliség jöhet, komoly fejlesztések állhatnak le – ez lehet a koronavírus 5 legsúlyosabb gazdasági hatása. Mutatjuk, mik azok a hatások, amik a legsúlyosabbak lehetnek Európa és a magyar gazdaság számára.

Milyen gazdasági hatásai lehetnek Európában a koronavírusnak?

Egymás után teszik közzé drasztikus lépésekről, a termelés leállításáról, gyárak, üzletek bezárásáról, létszámleépítésekről, profit warningokról szóló közleményeiket a világ nagyvállalatai (és persze a kormányok, gazdasági szakemberek) a koronavírus terjedése és a globális bezárkózás pusztító hatásai miatt.

Mutatjuk a koronavírus legsúlyosabb gazdasági hatásait Európában – a járvány terjedésének időrendjében:

Az első szakaszban a hatóságok a betegség ellen a fertőzési utak lekövetésével próbálkoztak. Ekkor néhány helyi korlátozó intézkedésen túl különösebben erőteljes fellépést nem láthattunk. A gazdasági hatások elsősorban abból fakadtak, hogy a turizmus, a vendéglátás, a rendezvényszervezés vagy a közlekedési szolgáltatások iránti érdeklődés az emberek óvatossága miatt megcsappant.

koronavírus gazdasági hatása autógyártás
A koronavírus legsúlyosabb gazdasági hatásai: leállnak az autógyárak is. (Fotó: Getty Images)

Amikor a világ kormányai számára kiderült, hogy a tömeges megbetegedés nem kerülhető el, a második szakaszába lépett a járvány. A területi és személyes karanténok, a személyek mozgásának korlátozása, a továbbfertőzés lehetőségeinek csökkentése súlyos hatást fejtenek ki a gazdaságra Európa minden országában (de gyakorlatilag globálisan is). A lépések gyárbezárásokhoz, szolgáltatások leállásához, ellátási nehézségekhez, a globális értékláncok szakadozásához vezettek. Ezek a gazdasági kihívások már a turizmuson kívüli cégeket veszélyeztetnek, messze túlmutatva a közvetlen, súlyos gazdasági hatásokon.

Az elhúzódó bizonytalanság, az üzleti bizalom romlása a fogyasztási és a beruházási keresletet csökkentheti, ami a gazdasági teljesítmény további, szélesebb körű visszaesését hozhatja magával. A termelési zavarok, a gyenge konjunktúra kikezdik a vállalati gazdálkodás stabilitását, a termelékenység növekedése elakad, a kieső bevételek az eladósodott cégeket a fizetésképtelenségig sodorhatják.

A koronavírus 5 legsúlyosabb gazdasági hatása Magyarországon

Elemzői vélemények szerint ez lehet a koronavírus 5 legsúlyosabb gazdasági hatása Magyarországon: 

1. Óriási veszteségeket szenved a turizmus, a vendéglátás és a hozzájuk kapcsolódó „kiszolgáló” iparágak. A helyzet a szektor minden szereplőjét érinti, a Király utcai Airbnb-s lakáskiadókat és a falusi kocsmák üzemeltetőit egyaránt.  

2. Munkahelyek százezrei szűnnek meg – a kormány szerint csak az a kérdés, hogy hány százezer munkahelyről beszélhetünk.

3. Egyelőre bizonytalan időre leállt a munka a magyar GDP jelentős részét adó autógyárakban – Mercedes, Audi, Suzuki. Ez fájdalmasan érinti az autógyárak magyar beszállítóit.

4. Bezuhant a forint: 335-ről 360-ig ugrott az euró árfolyama néhány nap alatt. Vannak olyan elemzők, akik szerint hamarosan 400 forintot is kérhetnek egy euróért.

5. Az építőipar nehéz helyzetbe kerül, csúszhatnak nagy projektek is. A járvány miatti határlezárás miatt munkakiesés, valamint a lassabb áruszállítás miatt építőanyaghiány várható, amelyek miatt elképzelhető, hogy lesznek projektek, építkezések, amiket átmenetileg leállítanak, ez pedig késéseket okozhat több projektnél is.

Holdblog

Félrealkalmazkodunk

Az alkalmazkodás maga az élet. Mi sem vagyunk ez alól kivételek, ugyanakkor a szellemi képességeink és az erős technológiánk...

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Ők a leggazdagabb magyar nyugdíjasok
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
AI in Business 2024
2024. április 23.
Balaton Konferencia 2024
2024. május 2.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Ez is érdekelhet
kreml