FONTOS Itt a kormánydöntése az üzemanyagárak szabályozásáról
Fellélegezhet az acélpiac idén?
Gazdaság

Fellélegezhet az acélpiac idén?

Portfolio
Igazán hektikus időket élt meg tavaly az acélpiac, amelynek a viszonylag eseménytelen 2022-es évkezdet után a háború okozta pánikvásárlással, kirívó drágulással, majd ezt követő forgalom- és árzuhanással is szembe kellett néznie. A kilengések és a bizonytalanság az év utolsó hónapjaiban is folytatódott, az év végére pedig mind a kereslet, mind az árak bezuhantak. Furda Roland, az Épduferr Nyrt. acélkereskedelmi és gyártási vezetője az előttünk álló hónapokra áremelkedést és stabilizálódást prognosztizál – komoly kockázatokkal.

Tavaly augusztustól év végéig az acélpiac folytatta a megelőző hónapok esését mind a fogyasztás volumenét, mind pedig az árakat tekintve. A gazdaságot övező általános bizonytalanság miatt minden szereplő kivárt, ráadásul meglehetősen nagyok voltak a raktárkészletek, ebben az időszakban ezeket a mennyiségeket próbálták értékesíteni a kereskedők – miközben a gyártók csökkentették a kibocsátásukat. Utóbbiak így próbálták fékezni az áresést.

Estek az árak

Ez az ősz első felében, szeptemberben és októberben sikerült is, de novemberben és decemberben újabb, mintegy 200 eurós árzuhanás következett be

– mondta el a Portfolio-nak Furda Roland, az Épduferr Nyrt. acélkereskedelmi és gyártási vezetője. Erre reagálva a nagy kereskedő cégek ismét elkezdtek rendelni, mert úgy érezték, hogy az árszintek elérték a mélypontjukat – tette hozzá.

Az árak tényleg nagy zuhanást éltek meg. Míg tavaly a csúcs közelében a durva lemez ára a 2 ezer eurót is elérte, ez őszre már 1100 euróra csökkent, onnan az év végére pedig 900 eurós szintre esett, sőt, melegen hengerelt lemezek esetén 700 eurós ár alatt is lehetett hallani.

Furda Roland az Épduferr acélkereskedelmi és gyártási vezetője

Összességében tehát kialakult egy olyan helyzet, amely a gyártók számára kivételesen kedvezőtlen: a magas energia – és alapanyagárak mellett alacsony acélárak jellemezték az év végén a piacot.

Ez azt jelentette, hogy lényegében a gyártóművek valószínűleg veszteséggel tudtak termelni. Igyekezett is mindenki visszafogni a termelését

– tette hozzá.

Újra vásárolnak

Ezzel párhuzamosan az ősz folyamán a gyártók, végfelhasználók sokáig nem rendeltek termékeket, igyekeztek kivárni, amíg az acélpiac az árazásokat tekintve eléri a mélypontot – ebben segítettek a már említett nagy raktárkészletek is. Az év végén bekövetkezett árzuhanás igazolta a vevők stratégiáját, az alacsony árakat látva pedig újra beindultak a rendelések.

Ezzel az év végi 200 eurós zuhanás szinte el is tűnt, és újra emelkednek az árak

– fogalmazott Furda Roland.

Kiesett a Dunaferr

Ez részben annak is köszönhető a magyar piacon, hogy a Dunaferr januártól lényegében nem termel a magyar piacra, ezáltal azért kiesett egy elég nagy mennyiség a hazai piacról. Korábban, amikor a Dunaferr hozzávetőleg 80-100 százalékos kapacitással működött, akár havonta 100 ezer tonna acéltermékkel jelent meg a magyar. A cég azonban jóval gyengébb kapacitással tudott csak működni az elmúlt időszakban, hozzávetőleg 20-40 ezer tonnás kibocsátással.

Ez hiányzik a magyar és a régiós piacról is, ez pedig árfelhajtó hatással bír

- mondta az acélkereskedelmi és gyártási vezető.

A kereskedők számára ez pozitív hír, mert korábban azok, akik nem jól kalkuláltak, kénytelenek voltak a raktárkészleteiket veszteséggel értékesíteni – most ez a helyzet javul, 2023 első negyedéve nullszaldós vagy akár pozitív eredménnyel is zárulhat ebben a körben.

Régóta káosz van

Az acélpiacra régóta jellemzőek a nagyfokú kilengések, az árak volatilitása, a kereslet időnként bekövetkező felélénkülése, majd visszaesése. Ebben először a Covid megjelenése, a nyomában érkező válság, majd a háború és a recessziós félelmek okoztak még nagyobb zavarokat. Furda Roland szerint ennek hátterében fő okként a 2005-ben bevezetett havi árazás mellett az acélpiacon tartósan jelenlévő túlkapacitások állnak. Évek távlatában csak Európában mintegy 80 millió tonnára tehető a túlkapacitás úgy, hogy az európai acélművek rendszerint 80 százalék körüli kapacitással működnek. A túltermelés főszereplője a vezető szerint elsősorban Kína.

Furda Roland szerint emiatt idővel a kapacitások szűkülése, koncentráció következik be, ráadásul a zöld előírások miatt is várhatóan több szereplő csökkenti vagy megszünteti termelését. Ez azonban csak hosszabb távon várható

– szögezte le.

A közelebbi jövőről szólva Furda Roland úgy vélte, hogy az árak tavaly év végi mélypontja után 2023 első negyedéve az áremelkedésről, a helyzet rendeződéséről fog szólni. Ez március-áprilisig tarthat, amelyet követően remélhetőleg stabilizálódás jöhet kisebb kilengésekkel.

Szegmentálódás és stabilizálódás

Bizonyos termékkörökben azonban óhatatlanul csökkenés következhet a keresletet tekintve.

Ez különösen igaz az építőipar által felhasznált acéltermékekre, mivel ezen a területen érdemi visszaesés várható azt követően, hogy a nagy állami beruházások halasztásáról, leállításáról döntött a kormány.

Ezt a visszaesést a magánberuházások biztosan nem tudják majd pótolni. Az Épduferr elsődlegesen lemeztermékekkel folytat kereskedelmi tevékenységet így ez a változás kevésbé érintette a céget.

Már területeken stagnálás, esetleg kisebb növekedés figyelhető meg, vagyis az acélpiac erőteljesen szegmentálódni fog

– tette hozzá.

Összességében az acélkereskedelmi vezető arra számít, hogy a tavaly évvégi mélypontról némileg pozitív irányba mozdul el az acélpiac.

Ez a remélt stabilitás azonban nagyon törékeny

- jegyezte meg Furda Roland.

A cikk megjelenését az Épduferr Nyrt. támogatta.

Fotó: Getty Images, Mirexfoto

RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

Holdblog

Vége a luxusóra-őrületnek?

A Morgan Stanley és a LuxConsult közös, 2023-as kutatása alapján a címben feltett kérdésre a rövid válasz az, hogy közel sem. A 2022-es esztendőhöz képest... The post Vége a luxusóra-őrül

ChikansPlanet

Gyakoribbak lesznek a tornádók?

A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva figyelik, miképpen befolyásolja kialakulásukat a klímaváltozás. Itth

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Így alakul péntektől a benzin ára
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
benzin_3