Reményi Zsuzsanna, a Prohuman Nemzetközi ügyfélkapcsolati igazgatója
Gazdaság

Ők mentik meg a munkaerőhiánytól a hazai vállalatokat

Portfolio
A magyar munkaerőpiac évek óta jelentős munkaerőhiánnyal küzd, gyakorlatilag nem maradt mára olyan terület, ahol ne lennének betöltetlen állások százai szabadon. Az elmúlt években több jogszabály is segítette az Európai Unión kívülről érkezők munkáltatását, amely hamar meg is mutatkozott a számokon: soha annyi külföldi - több mint 70 ezer - nem dolgozott Magyarországon, mint 2022-ben. A munkaerőközvetítők szerepe megkerülhetetlen, hiszen csak rajtuk keresztül lehet koordináltan, biztos garanciák mellett akár többszáz fősre is duzzadó munkaerőt toborozni külföldön.

Reményi Zsuzsanna a Magyarországon piacvezető munkaerőkölcsönző vállalat, a Prohuman Nemzetközi ügyfélkapcsolati igazgatója a Portfolio – MAGE Járműipar 2023 konferencián elmondta: a biztonságos, és egyszerre nagy létszámú külföldi munkaerőtoborzást csak munkaerőkölcsönző partnereken keresztül lehet megtenni, hiszen olyan helyismeretre és külföldi partnerekre van szükség, amiket egy átlagos vállalat nem tud megszerezni.

Magyarországra elsősorban Indonéziából és a Fülöp-szigetekről érkeznek munkások, egyértelműen ez a két munkaerőexportőr a legnépszerűbb a hazai munkáltatók körében.

Reményi Zsuzsanna, a Prohuman Nemzetközi ügyfélkapcsolati igazgatója
Reményi Zsuzsanna, a Prohuman Nemzetközi ügyfélkapcsolati igazgatója

A munkaerőkölcsönző vállalat szerepe igen komplex, az operatív feladatokon kívül minden fél számára megfelelő garanciát tud nyújtani külföldi munkavállalás kapcsán. A cég szerződik a megrendelővel adott létszámú és kompetenciájú munkaerőre, amit szigorú, és a hazai kiválasztási folyamattal megegyező protokollok mentén a célországban a helyi partnereivel közösen tesz meg. A szakember igyekezett a leggyakrabban felmerülő munkáltatói kérdésekre is válaszolni, amelyek a nyelvi és kulturális különbségek, valamint jogi természetű témák voltak. Bár az ázsiai munkavállalókat nem szokták atrocitások érni sem munkahelyen sem azon kívül, mégis nagyon fontos a minél erősebb integráció segítése, és ha szükséges, akkor a magyar kollégák érzékenyítése is.

Az előadást követő panelbeszélgetésben Dr. Fejesné Gyurján Ildikó, a Magyar Suzuki Zrt. operatív igazgatója kifejtette, hogy a vállalat már bőven az egyszerűsített munkavállalás bevezetése előtt megkezdete a külföldi munkaerő toborzását, jelenleg is 160 indiai és hamarosan 30 fülöp-szigeteki munkavállaló dolgozik náluk. Személyesen is kimentünk hozzájuk, és részt vettünk a munkatársak kiválasztásában.

Azt gondoltam, hogy a cégen belül csak úgy tudok a „projekt arca” lenni, ha mindenkit megismerek, és személyes benyomást szerzek róla.

Ha a vezetőség nem elég elkötelezett, akkor szinte biztos, hogy bukásra van ítélve a kezdeményezés. A Suzukinál igyekeztek nem csak a saját munkavállalókat, hanem a környék szolgáltatóipari egységeit, boltokat, bankokat stb. felkészíteni, hogy nagyobb tömegben fognak a jövőben külföldi vendégmunkásokkal találkozni, és ez meg is hozta az eredményét: az indiai kollégák szívesen látott vendégek szerte Esztergomban.

járműipar

Míg nagyobb tömegekben elsősorban kékgalléros pozíciókra érkeznek kollégák Ázsiából, addig a Jaguar Land Rover esetében fehérgalléros munkavállalókat – főként fejlesztőket – várnak a csapatba. Berdó-Németh Katalin, a Jaguar Land Rover Hungary HR menedzsere szerint már csak a kisebb számosság miatt is mások a kihívások, az integráció sokkal kisebb feladat, hiszen sokan már Magyarországon jártak egyetemre közülük, sőt több a vegyesházasság is.

Kiss Viola, a KIRCHHOFF Automotive Hungary HR vezetője szerint sokszor a kékgalléros munkavállalókkal szerzett kedvező tapasztalatok, és például a miattuk kidolgozott kétnyelvű irányítási rendszerek ágyaznak meg a későbbi fehérgalléros munkavállalóknak is.

A Prohuman Nemzetközi ügyfélkapcsolati igazgatójának meggyőződése, hogy a közös munka egyik legfontosabb része a transzparens kommunikáció, ami a munkavállaló a munkaerőkölcsönző és a megrendelő között folyamatosnak kell lennie. Fontos, hogy időben megérkezzenek a visszajelzések, lehessen időben kezelni az esetleges problémákat.

Az a cég, amely nem nyit az atipikus foglalkoztatási formák felé biztos, hogy komoly versenyhátrányba kerül a piacon.

Címlapkép és fotók: Portfolio - Stiller Ákos

K_EPA20231127230
vlagyimir putyin
izraeli hadsereg idf izrael stock
Tematikus PR cikk
2024. március 19.
Agrárium 2024
2024. március 7.
Property Warm Up 2024
2024. március 20.
Portfolio-MAGE Járműipar 2024
2024. április 11.
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Tanfolyam
22+1 órás komplex tanfolyam, ahol a tőzsdei kereskedés és befektetés alapjait sajátíthatod el.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Ez is érdekelhet
K_EPA20231127230