GettyImages-878491166
Gazdaság

Európai és ázsiai piacokon erősíti a hazai vállalkozások jelenlétét a VOSZ

Gergely András
A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) a magyar cégek belföldi szakmai érdekképviseletén túl, az exportpiacok elérésében is aktívan segít. Külföldi vásárokon, közös gazdasági fórumokon képviseli a hazai vállalkozói érdekeket Európától Ázsiáig. Kiemelt célja a határon túli magyar vállalkozások bekapcsolása a hazai gazdaság vérkeringésébe, és a határokon átnyúló partneri együttműködések erősítése, ezért online vállalkozói piacteret indított, ahol a régiós vállalkozások hatékonyan alakíthatnak ki új kapcsolatokat. A szervezet képviselte a hazai vállalkozásokat a OECD KKV fórumán, a VOSZ által vezetett BIAC KKV Munkabizottság bemutatta saját készítésű kutatását, melyből kiderül, hogy a piaci bizonytalanságok és forráshiány okozza a legnagyobb problémát a vállalatok növekedésükben, kiemelten fontosnak tartják ugyanakkor a zöld- és digitális technológiák bevezetését, és a munkavállalók mentális egészségének erősítését is.

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ), mint a legnagyobb hazai, önkéntes tagságon alapuló vállalkozói érdekképviseleti szervezet

intenzíven nemzetközi kapcsolatait, amelynek célja az európai, a török, vagy akár a kínai, távol-keleti piacok elérése.

Az exportképesség pedig ma már nem lehet gond, a külkereskedelmi tevékenységet folytató vállalkozások száma 2022-ben meghaladta a 100 ezret, több mint 88 százalékuk mikro- és kisvállalkozás (50 fő alatti), 5,2 százalékuk közép- és nagyvállalat volt.

A KKV Munkabizottság a vállalkozások kihívásainak még pontosabb megismeréséhez készítette el a „Looking for the New Normal 2.0” kutatást, amelyből sok meglepő adat derült ki: a cégvezetők fele például úgy gondolja, hogy a piaci bizonytalanságok akadályozzák leginkább a covid-járvány előtti termelési szintre való visszatérést, pozitív azonban, hogy a cégek 95 százaléka fontosnak tartja a zöld és digitális technológiák bevezetését, azonban egyharmaduk forráshiánnyal küzd ezen folyamatok elindításához. A válaszokból az is kiderült, hogy a

vállalkozások majdnem 60 százaléka rendkívül fontosnak, míg 27 százaléka nagyon fontosnak tartja a munkaerő mentális egészségét,

amely szerintük szorosan összefügg a vállalkozás sikerességével is.

„A tanácskozáson konklúzióként azt találtuk, hogy a vállalkozók nagyon magányosak, különösen a covid óta folyamatosan kihívásokkal küzdenek, és ezt nem igazán tudják kivel megosztani, amit alátámasztott a kutatásunk is. Ezért is van kiemelten fontos szerepe az érdekképviseleteknek, ahol a vállalkozók közösségben meg tudják osztani egymással a speciális kihívásaikat, amelyeket az érdekképviseleteknek a kormányzat felé tolmácsolni is tudnak, ahogyan ezt teszi a szervezetünk is immár 35 éve” – mondta Kovács Patrik, a VOSZ társelnöke a Portfolionak.

Kovács Patrik a VOSZ társelnöke
Kovács Patrik, a VOSZ társelnöke

Arra a kérdésre pedig, hogy mely okok járulnak hozzá leginkább a stresszhez, a munka/magánélet egyensúlyának hiányát (40 százalék), a megnövekedett ráfordítási költségeket (36 százalék) és a képzett munkaerő megtalálásának nehézségeit (33 százalék) említették leggyakrabban.

Az exportképesség erősítéséhez az innováció, és az azt lehetővé tevő humántőke jelentősége kiemelkedő.

Pont emiatt okoz problémát az „agyelszívás”, a hazai KKV-k innovatív szakembereinek elvándorlása multinacionális nagyvállalatokhoz vagy külföldre, ahol a megszerzett know-how már közvetve vagy közvetlenül egy másik ország gazdaságát gyarapítja.

Éppen ennek elkerülésére kezdeményezett párbeszédet a VOSZ Ifjúsági tagozata például a Burgenlandi Fiatal Vállalkozók Szövetségével, amely során azokat az együttműködési pontokat keresték, hogy miként lehet az osztrák-magyar határokon átívelő vállalkozói partnerségeket kialakítani ahelyett, hogy egymás elől vegyék el a piacokat, szakembereket.

Konkrét példák – így segít a VOSZ

A VOSZ nemzetközi munkája során felkutatja azokat a lehetőségeket, amelyekből a hazai vállalkozások is profitálhatnak, ugyanakkor fontos az is, hogy élni tudjanak ezzel. A Zhejiang tartományhoz tartozó Ningbóban rendezték meg idén például a Kína – Közép- és Kelet-Európai Országok (CEEC) Expót, amelynek ezúttal Magyarország volt a díszvendége. A „Gyakorlati együttműködés a közös jövőért” címmel megrendezett vásáron nem egészen háromezer kiállító, több mint 10 ezer vásárló és mintegy 100 ezer látogató vett részt.

A szervezők szerint az esemény során több mint 10 milliárd jüan (1,43 milliárd dollár) értékű üzleti tranzakció történt a kelet-közép-európai termékekkel kapcsolatban.

Tavaly évvégéig pedig 176 projekt valósult meg Ningbo és a kelet-közép-európai országok között, 1 milliárd dollárt meghaladó kétirányú beruházással.

A VOSZ Ázsiában máshol is aktív, az Ifjúsági és Kezdő Vállalkozás szekciója május elején vett részt Isztambulban, a Türk Államok Fiatal Vállalkozóinak Csúcstalálkozóján, ahol szervezet delegációjához több hazai vállalkozás is csatlakozott.

Például a hazai élelmiszer- és feldolgozóipar fejlett, megfelelő tudással rendelkezik, miközben a türk államok jelentős része rendelkezik alapanyaggal, ez a magyar know-how pedig ma már exportképes”

– mondta a Portfolionak Inotay Petra, a VOSZ Ifjúsági és Kezdő Vállalkozás szekciójának elnöke. Magyarország 2020-ban csatlakozott a Türk Tanács befektetési alapjához, amely idén márciustól 500 millió dolláros kerettel indult el.

Ezeken túl a VOSZ aktív szerepet vállal az ENSZ munkaügyi szervezetében, az ILO-ban is, valamint rendszeresen képviseli a hazai vállalkozásokat a világ 20 legnagyobb gazdaságával rendelkező országokat tömörítő Business20-ban is.

Kiemelt figyelem a határon túli magyar vállalkozásokra

A szervezet még 2016-ban, Czomba Csaba, a VOSZ keretén belül működő Kárpát-medencei Magyar Vállalkozói Szövetségek Nemzeti Fóruma elnökének kezdeményezésére kezdett el kapcsolatot kialakítani a határon túli magyar vállalkozói szövetségekkel.

Az érdekképviselet ma már 22 határon túli vállalkozói szervezettel működik együtt, és folyamatosan azon dolgoznak, hogyan lehet a határon túli magyar vállalkozások és anyaországi partnereik közötti kapcsolatot erősíteni.

Ennek szellemében évente több alkalommal rendeznek konferenciákat és üzletember-találkozókat, mint például a Magyarkanizsán megrendezett „Délvidék Összefog” elnevezésű rendezvény, vagy a Csíkszeredában tartott elnökségi ülés és üzletember találkozó.

Czomba Csaba
Czomba Csaba, a Kárpát-medencei Magyar Vállalkozói Szövetségek Nemzeti Fóruma elnöke

A Kárpátaljai Magyar Vállalkozók Szövetsége és a VOSZ létrehoz továbbá egy közös online vállalkozói piacteret is annak érdekében, hogy az anyaországi és a határon túli vállalkozások online jelenlétét erősítsék. Ez a B2B portál várhatóan az ősszel már hivatalosan elindulhat a határon túli vállalkozói szervezetek tagjainak ajánlataival, üzleti szolgáltatásainak, termékeinek bemutatásával.

Fotók: VOSZ, címlapkép: Getty Images

A cikk megjelenését a VOSZ támogatta.

ukrajna mikulás
ho-havazas-hoszallingozas-homennyiseg-idojaras-homerseklet-tel
vásárlás ruha leértékelés akció
vlagyimir Putyin szaúd-arábia
budapest-kelebia
Tematikus PR cikk
2024. március 19.
Agrárium 2024
2024. március 7.
Property Warm Up 2024
2024. március 20.
Portfolio-MAGE Járműipar 2024
2024. április 11.
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Tanfolyam
22+1 órás komplex tanfolyam, ahol a tőzsdei kereskedés és befektetés alapjait sajátíthatod el.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Ez is érdekelhet
Gwenaelle Avice-Huet Schneider Electric