Újítás a magyar boltokban - Így működnek a palackokat visszaváltó automaták (videó)
Üzlet

Újítás a magyar boltokban - Így működnek a palackokat visszaváltó automaták (videó)

Portfolio
Sajtótájékoztatót tartott ma délelőtt a MOHU a Budakeszin lévő Lidl áruházban, ahol megmutatták a a REpont visszaváltó automaták működését. A cég bemutatta két nagykövetét is, Ördög Nóra és Till Attila televíziós műsorvezetőket, akik januártól vesznek részt a szemléletformáló kampányban, támogatva a lakosságot a visszaváltás során felmerülő kérdésekkel kapcsolatban. Lássuk, mit érdemes tudni a visszaváltó automaták működéséről, illetve milyen pénzvisszaváltási lehetőségei vannak a vásárlóknak, ha visszaviszik a az új jelzéssel ellátott PET-palackokat, üvegeket, illetve alumínium dobozokat!
Április 24-én jön a Sustainable TECH konferencia a legzöldebb megoldásokkal és technológiákkal kapcsolatos témákkal.

Januártól már fokozatosan jelennek meg az új, visszaváltható palackok, italcsomagolások a boltokban. Hónapokig még találkozhatnak a régi, nem visszaváltható, illetve az új palackokkal is a boltokban a vásárlók, ugyanakkor egyre többször fog előfordulni, hogy a boltokba telepített automatákat is használniuk kell majd a vásárlóknak a visszaváltás érdekében.

A visszaváltó automaták működéséről ezekben a cikkekben számoltunk be:

A legfontosabb tudnivalók, hogy általában 50 forintos (az újrahasználható, kötelezően visszaváltási díjas termékeknél egyéb összeget is meghatározhat a gyártó) többletköltséget jelent a vásárlás pillanatában az új fajta palack, amit a vásárlók a visszaváltás során visszakaphatnak utalvány formájában, amit levásárolhatnak, vagy beválthatnak készpénzre. Az automatáknál lehetőség van arra is, hogy jótékonysági szervezetnek ajánljuk fel a betétdíjat, illetve tervezetten áprilistól a bankkártyás visszautalást is bevezeti a MOHU a REpont applikáción keresztül.

mohu voucher utalvány, visszaváltás
Kép forrása: Portfolio

Ezt a jelölést érdemes keresni

  • A visszaváltási díj összege a "kötelezően visszaváltási díjas és nem újrahasználható italcsomagolás" esetén egységesen darabonként 50 forint lesz. Az erre vonatkozó jelölést egy korábbi kormányrendelet is rendelet tartalmazza:
visszavaltasi-jeloles-629551
Kép forrása: Magyar Közlöny 2023. évi 141. szám

Amennyiben nem található például a PET-palackokon a visszaváltásra vonatkozó jelölés, akkor azt az automata még nem vogja visszaváltani, hiszen az 50 forintos díj sem került a termék megvásárlásakor felszámításra.

mohu üveg visszaváltás
Kép forrása: Portfolio
  • A kötelezően visszaváltási díjas, de újrahasználható termék darabonként fizetendő visszaváltási díját a gyártó határozza meg. Az alábbi képen szereplő 70 forint tehát csak egy példa, a gyártó határozza meg az összeget.
mohu üvegvisszaváltás
Kép forrása: Portfolio

Ördög Nóra és Till Attila televíziós műsorvezetők feladata a szemléletformáló kampányban az lesz, hogy hasznos információkat, tippet-trükköket osszanak majd meg a lakossággal arról, hogy miként tehetnek a környezetért, hogyan kezeljék tudatosabban a háztartásokban keletkező hulladékokat, valamint hogyan használhatják a REpontos automatákat.

A fenntarthatóság alappillére a körforgás és sajnos még mindig nagyon kevesen vagyunk, akik szelektíven gyűjtjük a szemetet. Pedig ez kulcsfontosságú ahhoz, hogy a benne lévő értékeket ki tudjuk nyerni, és újrahasznosítsuk azt.” – mondta Ördög Nóra az együttműködésről. 

„Egyre több a műanyag csomagolóanyag körülöttünk, minden általunk termelt ilyen típusú csomagolás nagy részben szemétté válik, amit egyszerűen elégetünk vagy elásunk. Ez ellen minél előbb tennünk kell tudatosan, ezt az állapotot nem lehet tovább folytatni, a jövőnk múlik azon, amit most a fenntarthatóságért teszünk. Minél inkább arra kell törekednünk, hogy egy körforgás alapú rendszer valósuljon meg, ahol a hulladékra is újrafeldolgozható alapanyagként tekintünk,” -mondta Till Attila. 

A Budakeszi LIDL parkolójában tartott eseményen a két nagykövet felhívta a figyelmet arra, hogy az új visszaváltható műanyagpalackok, üvegek és alumínium dobozok csak fokozatosan jelennek meg a boltok polcain. A gyártók haladékot kaptak, június 30-ig hozhatnak forgalomba nem visszaváltható csomagolásokat is. A szabály egyszerű, azt a palackot lehet visszaváltani, amiért kifizettük az 50 forintos visszaváltási díjat, és amin ott található a visszaváltási logó. A nem visszaváltható palackokat, üvegeket, aludobozokat ugyanúgy, ahogy korábban, a szelektívbe kell dobni. 

A 400 négyzetméternél nagyobb üzlethelyiségeknél kötelező, hogy működjön ilyen visszaváltó automata, de a rendszerhez bárki csatlakozhat még, legyen szó boltról vagy akár vendéglátó helyiségről is. A REpont rendszerhez csatlakozó üzleteknek a MOHU kezelési díjat fizet, január óta 1600 helyen, 2000 automatát telepítettek eddig.

A sajtótájékoztatón szó esett még a kisebb boltokat érintő, úgynevezett házhoz menő REpont rendszerről. Ebben az esetben a kisboltba nem telepítenek automatát, hanem a boltos egy applikációval visszaváltja, és összegyűjti a beérkezett csomagolásokat, palackokat sértetlen formában, amiket a MOHU mobil visszaváltó autói rendszeresen elszállítanak.

A visszaváltási rendszer célja, hogy a lehető legnagyobb mértékben hasznosítsák újra a Magyarországon forgalomba hozott italcsomagolásokat, hasonló rendszerek más országokban is már évek óta sikeresen működnek. A szomszédos Szlovákiában alig egy év alatt a forgalomba hozott italcsomagolások 70%-át visszaváltották a vásárlók. A REpont rendszernek köszönhetően akár 90%-osra is megnőhet idővel a visszaváltás, és eltűnhetnek az erdőkből, utak mellől szemétként eldobott palackok, üvegek, dobozok. 

A körforgásos gazdaság is a kiemelt témáink között elsz április 24-én a Sustainable Tech konferencián.

Címlapkép forrása: Portfolio

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Béketárgyalás lesz az ukrajnai háború lezárásáról, de máris jött egy igazán rossz hír

Likviditási szakértő/vezető modellező

Likviditási szakértő/vezető modellező

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
samsung göd gyár