Előfizetői tartalom

Többször is átrajzolhatjuk majd Európa térképét? Egyre több jel utal erre a bomladozó birodalomban

Németh Martin
Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királysága minden bizonnyal Európa politikailag egyik, ha nem a legaktívabb területe. 2015 óta összesen 5 miniszterelnököt „fogyasztott” az ország, 2014-ben Skócia függetlenségéről szavaztak a skótok, 2016-ban az európai uniós tagságról voksoltak a britek. Míg az utolsó általános választáson úgy tűnhetett, a Munkáspárt számára esélytelen, hogy egy ciklus alatt kormányváltó pozícióba kerüljön, most a párt vezetője, Keir Starmer prime-minister-in-waiting, vagyis egyértelműen miniszterelnöki feladatra készülő politikusként jelenik meg, köszönhetően a Konzervatív Párt bezuhanásának. Nem szunnyad a skót függetlenségi törekvés, és a Brexit óta egyre relevánsabb az ír egység kérdése. Az Egyesült Királyság térképét átrajzoló mozgalmak sorában eközben egyre aktívabb egy harmadik mozgalom, a walesi függetlenséget követelők tábora is.

Észak-Írország

III. Károly és Kamilla a héten Észak-Írországba látogatott. A király és a királyné legutóbb 2022 szeptemberében, néhány nappal a néhai királynő, II. Erzsébet halála után utazott a London irányítása alatt álló területre.

A mostani látogatás során az ír egység párti Sinn Féin parlamenti képviselője, John Finucane köszöntötte a királyt az észak-belfasti Coronation Gardenben. Ez volt az első alkalom, hogy egy brit uralkodó és egy köztársaságpárti találkozik Észak-Belfastban. A király Armaghban összehívta az egyházi vezetőket is. A régióban a vallás számtalan konfliktust okozott, így az ökumenikus találkozó szintén jelzésértékű.

Ám bármennyire fontosak az ilyen szimbolikus lépések, a brit királyi család és a londoni politikai vezetés fő célja,

Miről szól írásunk?

  • Az ír egység felé haladunk?
  • A skót függetlenségi mozgalom helyzete
  • Törekvések a független Walesért

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái