Feltalálták a rózsát, amely fél éven át nem hervad el
Globál

Feltalálták a rózsát, amely fél éven át nem hervad el

Biztosan mindenki szembesült már azzal a problémával, hogy meg akarja lepni kedvesét egy szép rózsával, de a gyönyörű virág két nap elteltével már aszott kóróként hervadozik a vázában. Ecuadorban, a világ egyik rózsatermelő országában feltaláltak egy olyan különleges eljárást, melynek köszönhetően a vágott rózsa fél éven át nem hervad el.

Ecuadorban, a világ egyik legnagyobb rózsatermelő országában jártunk, ahol a garnéla, kakaó és banán mellett fontos exportcikk a vágott virág is. Az ecuadori növények fő piaca az Egyesült Államok, de exportálnak Európába is; igaz, ez a jelentős távolságok miatt egy kicsit körülményesebb.

IMG_20230512_125010
Virágcsokrokat készítenek fel exportra az ecuadori Utopia virágfarmon. Fotó: Portfolio

A fő probléma az, hogy mire Európába érnek az ecuadori virágok, már jónéhány nap eltelik a vágástól számítva, így nem biztos, hogy sokáig gyönyörködhetünk bennük, hiába próbáljuk őket vázában tartani, vízzel táplálni.

Az ecuadori virágtermelők tisztában vannak a problémával: éppen ezért nemrég feltaláltak egy speciális eljárásmódot, mellyel sokkal tovább kinyújtják azt az időtartamot, amíg a rózsák szépek maradnak.

Az így keletkezett virágnak az Örökrózsa (Rosas Eternizadas) nevet adták.

IMG_20230511_092742
Ecuadori örökrózsa. Fotó: Portfolio

Magáról az eljárásmódról nem sok részletet tudtunk meg, azon kívül, hogy a rózsákat vágás után vetik alá a kezelésnek, egy kicsit szárítják, majd alkoholt tartalmazó anyaggal kezelik. Az így keletkezett virág, bár egy kicsit talán szárazabbnak tűnik az eredetinél, körülbelül fél évig nem hervad el.

Még érdekes az ecuadori virágtermeléssel kapcsolatosan, hogy amellett, hogy hatalmas farmok működnek az ország hegyes területein, vannak olyan vállalkozások is, melyek teljesen új rózsa-alfajok kitenyésztésén dolgoznak.

IMG_20230512_144634
Újfajta rózsa-variáns a Plantec tenyészetén. Fotó: Portfolio

Ilyen vállalkozás például a Plantec, ahol számos, Ecuadorban jelenleg termelt rózsafajtát tenyésztettek ki és védettek le. Ez a cég teljes mértékben abból szerzi bevételét, hogy újfajta rózsafajták szabadalmait értékesíti termelőcégeknek.

IMG_20230512_145038
Újfajta rózsa-variánsok a Plantec tenyészetén. Fotó: Portfolio

Az OEC legfrissebb, 2021-es adatai szerint Ecuador a világ második legnagyobb rózsaexportrőre, ebben az évben 700 millió dollárnyi rózsát értékesítettek a nemzetközi piacokon. A latin-amerikai országot egyedül Hollandia előzi meg nemzetközi forgalomban, ők ebben az évben 1,1 milliárd dollárnyi rózsát exportáltak.

Címlapkép: Portfolio

Kiszámoló

Kiszámoló bankszámla......helyett

Most, hogy a Raiffeisen valami okból elkezdte elüldözni a prémium ügyfeleket (pedig nemrég még 50 ezer forintot is fizetett ugyanezen embereknek, hogy nála nyissanak számlát), arra gondoltam, hog

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Órákon belül olyan ítélet születik Magyarországról, ami a forint sorsát is eldöntheti

Könyvelő

Könyvelő
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
2024. június 12.
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai? Bemutatjuk melyik platformunk a legoptimálisabb külföldi részvények vásárlásához.

Díjmentes online előadás

Miért a tőzsdei befektetést válasszam az állampapír helyett?

Online előadásunkon megvizsgáljuk a két befektetési formát, megtárgyaljuk az előnyeiket és a hátrányaikat, sorra vesszük mikor mibe érdemes fektetni.

Ez is érdekelhet
katalin walesi hercegnő