ecuador rózsa plantec
Globál

Feltalálták a rózsát, amely fél éven át nem hervad el

Huszák Dániel
Biztosan mindenki szembesült már azzal a problémával, hogy meg akarja lepni kedvesét egy szép rózsával, de a gyönyörű virág két nap elteltével már aszott kóróként hervadozik a vázában. Ecuadorban, a világ egyik rózsatermelő országában feltaláltak egy olyan különleges eljárást, melynek köszönhetően a vágott rózsa fél éven át nem hervad el.

Ecuadorban, a világ egyik legnagyobb rózsatermelő országában jártunk, ahol a garnéla, kakaó és banán mellett fontos exportcikk a vágott virág is. Az ecuadori növények fő piaca az Egyesült Államok, de exportálnak Európába is; igaz, ez a jelentős távolságok miatt egy kicsit körülményesebb.

IMG_20230512_125010
Virágcsokrokat készítenek fel exportra az ecuadori Utopia virágfarmon. Fotó: Portfolio

A fő probléma az, hogy mire Európába érnek az ecuadori virágok, már jónéhány nap eltelik a vágástól számítva, így nem biztos, hogy sokáig gyönyörködhetünk bennük, hiába próbáljuk őket vázában tartani, vízzel táplálni.

Az ecuadori virágtermelők tisztában vannak a problémával: éppen ezért nemrég feltaláltak egy speciális eljárásmódot, mellyel sokkal tovább kinyújtják azt az időtartamot, amíg a rózsák szépek maradnak.

Az így keletkezett virágnak az Örökrózsa (Rosas Eternizadas) nevet adták.

IMG_20230511_092742
Ecuadori örökrózsa. Fotó: Portfolio

Magáról az eljárásmódról nem sok részletet tudtunk meg, azon kívül, hogy a rózsákat vágás után vetik alá a kezelésnek, egy kicsit szárítják, majd alkoholt tartalmazó anyaggal kezelik. Az így keletkezett virág, bár egy kicsit talán szárazabbnak tűnik az eredetinél, körülbelül fél évig nem hervad el.

Még érdekes az ecuadori virágtermeléssel kapcsolatosan, hogy amellett, hogy hatalmas farmok működnek az ország hegyes területein, vannak olyan vállalkozások is, melyek teljesen új rózsa-alfajok kitenyésztésén dolgoznak.

IMG_20230512_144634
Újfajta rózsa-variáns a Plantec tenyészetén. Fotó: Portfolio

Ilyen vállalkozás például a Plantec, ahol számos, Ecuadorban jelenleg termelt rózsafajtát tenyésztettek ki és védettek le. Ez a cég teljes mértékben abból szerzi bevételét, hogy újfajta rózsafajták szabadalmait értékesíti termelőcégeknek.

IMG_20230512_145038
Újfajta rózsa-variánsok a Plantec tenyészetén. Fotó: Portfolio

Az OEC legfrissebb, 2021-es adatai szerint Ecuador a világ második legnagyobb rózsaexportrőre, ebben az évben 700 millió dollárnyi rózsát értékesítettek a nemzetközi piacokon. A latin-amerikai országot egyedül Hollandia előzi meg nemzetközi forgalomban, ők ebben az évben 1,1 milliárd dollárnyi rózsát exportáltak.

Címlapkép: Portfolio

ukrajna mikulás
Befektetés elemzése
orosz-finn határ bevándorlók migránsválság
ukrajna kijev karácsonyfa
2024. március 19.
Agrárium 2024
2024. március 7.
Property Warm Up 2024
2024. március 20.
Portfolio-MAGE Járműipar 2024
2024. április 11.
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Tanfolyam
22+1 órás komplex tanfolyam, ahol a tőzsdei kereskedés és befektetés alapjait sajátíthatod el.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Ez is érdekelhet
ukrajna mikulás