Ingatlan

Elárverezhetik a Rác fürdőt

Portfolio
Elárverezhetik a felújított Rác fürdőt, illetve a hozzá kapcsolódó, még meg sem nyílt 67 szobás szállodát, értesült a nol.hu. A lap szerint így búcsút inthet a fejlesztés a 250 milliós állami támogatásnak, ráadásul az árverés győztesei kaparintják meg az épületegyüttest és vele a budai telket.
A létesítményeket birtokló Rác Nosztalgia Kft. ellen már áprilisban végrehajtást kért három hitelezője. A beruházó Rác Nosztalgia Kft.-t a céget negyedrészben birtokló Budapest Gyógyfürdői és Hévízei (BGYH) Zrt. perelte be, mivel előnytelennek ítélték meg a korábban kötött megállapodásokat.

Elárverezhetik a Rác fürdőt
Bár a fürdő felújítására alakult cég már nyolc éve létezik, a hosszas régészeti feltárások és az építkezést követően 2010 ősszén már használatbavételi engedélyt is kapott az épület, ennek ellenére a hotel és a fürdő továbbra sem fogadott vendégeket. A nyitást a kisebbségi tulajdonos fővárosi önkormányzat és a 75%-os tulajdonrésszel rendelkező magánbefektető megállapodásának hiánya gátolta már korábban is.

2010 vége - Amikor még a megnyitásról szóltak a hírek A megnyitásról szóló híreket Jean-Francois Pelouard, az ötcsillagos butikhotel és termál részleg vezérigazgatója közölte. Elmondása szerint "A beruházás csúszásának az egyetlen oka az, hogy az UNESCO világörökség-listáján is szereplő épület műemléki felújítása rendkívül elhúzódott", ugyanakkor a lap érdeklődésére a vezérigazgató cáfolta azokat az értesüléseket, miszerint a fejlesztés lelassulásának gazdasági okai lennének. A projekttel kapcsolatban azonban egyéb tényezők is felszínre kerültek, miszerint a Fővárosi Önkormányzat anno rendkívül előnytelen szerződést kötött, amikor 25 százalékos tulajdonrészért cserébe átadta a fürdő épületét, illetve korlátlan idejű földhasználati jogot a telekre a Rác Nosztalgia Kft.-nek. Az ügyben György István városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes úgy vélekedett, hogy 2002-ben Budapest vezetése rendkívül előnytelen szerződést kötött, és hűtlen kezelés gyanújával feljelentést is tettek, mely eljárás jelenleg is folyamatban van, amivel egy időben az új vezetés a tulajdoni arányok újratárgyalását is kezdeményezte. A hotel és termálfürdő vezérigazgatója elmondása szerint a teljes projekt költsége elérte a 9,5 milliárd forintot, melyből 2,5 milliárd volt a Rác Nosztalgia Kft. többségi tulajdonosának önereje. A fejlesztéshez 750 millió forint vissza nem térítendő állami támogatást is kapott a fejlesztő, a fennmaradó 6,25 milliárdos részt pedig az MFB finanszírozta. Jean-Francois Pelouard hozzátette, hogy a termálfürdőt a nagyközönség számára is meg kívánják nyitni, amely részlegből terveik szerint több bevétel származhat majd, mint a szállodából.

A beruházásra és üzemeltetésre létrehozott Rácz Nosztalgia Kft. több mint kilencmilliárd forintot fordított az épület újjáépítésére, ám a főváros új vezetése módosítani szerette volna az elődje által kötött szerződést. A Napi Gazdaság egy évvel korábbi értesülései szerint eddig több lehetséges verzió is felmerült a probléma rendezésére, mint például, hogy a főváros tulajdonrésze 50 százalékra nőjön, ám nem sikerült megállapodásra jutni.

Majd felröppentek a hírek, hogy a tárgyalófelek álláspontja közelít egymáshoz, ám ezt már a Portfolio.hu megkeresésére Szűcs Somlyó Mária, a Fővárosi Önkormányzat kommunikációs igazgatója cáfolta, és elmondta, hogy egyáltalán nincsen megállapodás közeli helyzet a fővárosi önkormányzat és a fejlesztő között. Így azt sem tudta megerősíteni még tavaly nyáron, hogy a fürdőt várhatóan mikor adhatják át a közönségnek.

A nol.hu információ szerint a Rác Nosztalgia Kft. 2011. június 15. óta nem tesz eleget fizetési kötelezettségeinek, ráadásul az eredeti szerződésben - az MFB jelzálogjogának bejegyzésére - tett vállalásukat sem teljesítették. A Rác Nosztalgia Kft. által kért csődvédelmi eljárás 120 napot ad a hitelezők és az adósok közti megegyezésre. Ezt követően felszámolják a céget, és a vagyontárgyak értékesítéséből befolyt bevételből elégítik ki a hitelezőket. A határidő január elején jár le. A főváros a nol.hu kérdéseire csak annyit válaszolt: tárgyalnak.
RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

Kiszámoló

A sávos vagy többkulcsos adózásról

Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből kettő nem érti, hogyan működik a többkulcsos, sávos adózás. \"Felháborító, hog

MNB Intézet

A kerékpározás árnyoldala

Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni. A kerékpárok használata, terjesztése kevéssé szabályozott, illetve az iparág sem mozdul

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Itt a kormánydöntés az üzemanyagárak szabályozásáról
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
logisztika-raktár - pakolás