Ingatlan

Luxusingatlanból sosem elég: térképen Matolcsyék vásárlásai

Portfolio
Amikor Matolcsy Györgyöt 2013-ban jegybankelnöknek nevezték ki, nagyon kevesen gondolták volna, hogy az általa létrehozott Pallas Athéné alapítványok révén alig néhány hónap alatt a magyar ingatlanpiac egyik legjelentősebb befektetőjévé növi ki magát a Magyar Nemzeti Bank. Bár a világban nem példa nélküli, hogy egy jegybank ingatlanvagyont halmoz fel, az alapítványok vásárlásai és az, hogy ingatlanfejlesztőként is ki szeretnék próbálni magukat, mindenképp figyelmet érdemel. Térképen mutatjuk meg a Pallas Athéné alapítványok ingatlanbirodalmát.
Az első nagy meglepetést az okozta, amikor az MNB 2014-ben lezárta az éppen éledező kereskedelmi ingatlanpiac egyik legjelentősebb befektetési tranzakcióját. Az Eiffel Palace irodaházért közel 14 milliárd forintot fizetett az MNB, ami 6 százalék alatti ‒ a budapesti irodapiacon akkor megszokottnál jóval alacsonyabb ‒ hozamszintet jelentett.

Bár az első vásárlások még közvetlenül az MNB-hez kötődtek, fokozatosan a Pallas Athéné alapítványok vették át a befektető szerepét. A jegybank még 2014-ben hozta létre őket a hazai közgazdasági képzés előmozdítására, azóta pedig jelentősen kiszélesedett a hat alapítvány tevékenységi köre. Az MNB összesen több mint 250 milliárd forintot bocsátott rendelkezésükre.

Országszerte már több mint tucatnyi különböző ingatlant birtokolnak, melyek között egyaránt találni jövedelemtermelő céllal tartott irodaházakat és kiskereskedelmi egységet, valamint rekreációs és oktatási funkcióval felruházni kívánt, illetve megőrzési célból megvásárolt műemléképületeket is.Az MNB-alapítványok vagyonát kezelő Optima Befektetési Zrt. 2016 nyarán jelentette be az alapítványi vagyon államkötvényekből ingatlanokba történő átcsoportosítását. Ennek során olyan épületeket vásároltak meg, mint a budai Millenáris Classic és Avantgarde irodaházak, a Széll Kálmán téren lévő 18,5 ezer négyzetméteres Buda Palota nevű projektet vagy az ITSH debreceni irodaház. Az alapítványok legnagyobb dobása azonban a Váci úton lévő 7,5 hektáros terület megvásárlása volt, amelyen a következő években egy 200 ezer négyzetméter alapterületű irodakomplexum felépítését tervezik, ami ha megvalósul, a budapesti irodapiac legnagyobb volumenű beruházása lesz.

Címlapkép: Shutterstock
varázslat
meszaros_opus
bull bear medve bika tőzsde
fehér ház usa
oroszorszag auto moszkva kreml
iran-teheran-irani-zaszlo

Holdblog Világvége

Mivel sokan hívnak azzal kapcsolatban, hogy akkor most lesz-e államcsőd, meg mi vagyunk-e az új Argentína, meg vegyük-e...

2022. október 6.
Banking Technology 2022
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. október 4.
A Masterplast sztori a tőzsdén!
2022. október 19.
Budapest Economic Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Díjmentes online előadás
Hogyan működik a tőzsde, mik az alapok, hogy válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát?
Díjmentes online előadás
Mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!
makovecz