FONTOS Óraátállítás 2024: kezdődik a nyári időszámítás
Ingatlan

Új tervek az M0-s nyugati szakaszának megépítésére

Portfolio
A december utolsó napjaiban elfogadott tervek szerint az M1-es és Esztergom között épülhet meg az az új autópálya, amivel bezárulna a Budapest körüli autópálya gyűrű - írja a G7.hu. Mindez azt jelenti, hogy nem az eddig tervezett, a fővároshoz közeli nyomvonalon valósulna meg az M0-ás utolsó szakasza.
A legújabb kormányzati elképzelések megvalósulása esetén is bezárulna az autópálya gyűrű Budapest körül, de nem kör, hanem inkább egy zsák alakja lenne, és nem végig M0-snak hívnák. A budai oldalon az M100-as és M10-es utak zárnák le az M0-ból és az M1-ből álló körutat.

Új tervek az M0-s nyugati szakaszának megépítésére
Bal oldalon a legfrissebb kormányzati tervek a Budapest környéki autópályákra (fekete=meglévő, piros=tervezett), jobb oldalon a Bécs környéki autópályák. Forrás: OTRT és Openstreetmap
A cikk szerint a fejlesztéssel sokat nyerhetnek az esztergomi és a budai hegyvidéki vállalkozások, és az adófizetők is sokat spórolhatnak ezzel a megoldással. Bár a közfelfogás szerint nagyon fontos dolog lenne a fővárosi körgyűrű befejezése, ez egyáltalán nem biztos, hogy olyan jó ötlet. Róma, Moszkva, Párizs, Madrid és London valóban kör alakú elkerülő autópályákkal rendelkezik, de azért ez inkább csak a kivétel Európában. Elég itt a közeli Bécsre, Münchenre vagy Prágára gondolni. Az érintettek viszont az egyes platformokon különböző véleményeken vannak:

A Budapestiek igazi érdeke az M8 lenne (az osztrák határtól legalább Szolnokig), hogy az M0 megmaradjon a városnak.

Az M0 bezárása nélkül viszont nincs minek megmaradni.

Meg kell csinálni mind a kettőt. Legyen körgyűrű, és esztergomi autópálya is.

Aki például Nyíregyházáról Győrbe szeretne eljutni nem fog elmenni Esztergomig, így a déli szektor forgalma nem fog érdemben csökkenni.

Az M100 átadását kizárólag az M10-zel együtt szabad. Ellenkező esetben az összes Esztergom és Buda közti települést kikapcsoltuk a közúti forgalomból.

A lakosság érdeke, hogy a Natura 2000 területek meg legyenek védve. A helyi lakosság közlekedésének a fejlesztésére számos egyéb mód lenne.

Minél messzebb kerül az elkerülő a várostól, annál többen fognak a városon keresztül hajtani.

Az eltérő véleményektől függetlenül tény, hogy az M0-s nyugati szakaszát jelentős részben alagútban kellene vezetni és nagyon sok természetvédelmi területet érintene, ami miatt mindig is jelentős volt vele szemben a környezetvédelmi ellenállás.

Emellett az M1 és Esztergom közti útszakasz hamarabb is elkészülhet. Az erre a szakaszra vonatkozó környezeti hatástanulmányt a NIF Zrt. 2016-ban 72 millió forintért elkészíttette, 2018 januárjában pedig 1,9 milliárd forintért a Constreal Mérnökiroda Kft. nyerte el a szerződést a környezeti hatástanulmány, az engedélyezési és a kiviteli tervek elkészítésére. Minderre 19 hónapja van a cégnek, így az építkezés 2020-ban elindulhat. A NIF is úgy gondolja, hogy 2020 közepén elkezdődhet az építkezés, ők 2022/2023-as átadással számolnak, jó eséllyel addigra lehet meg minden engedélye az M0 nyugati szektorának.

Új tervek az M0-s nyugati szakaszának megépítésére
A NIF 2017-es tervein még együtt szerepelt az R11 névvel jelölt M100-as és az M0-s nyugati szektora a 2022-ig tervezett projektek listáján. Forrás: Ktenet.hu
Bár az országos területrendezési terv térképéről eltűnt az M0-s nyugati szektora, az építkezésről még nem tett le teljesen a kormányzat. Magában a területrendezési tervben továbbra is ott van még a legújabb módosítás szerint is.
Holdblog

Fára a majmok másszanak!

HOLD After Hours. Nyúl helyett pingvinapukák! - az ünnepek lagymatagsága helyett, legyen velünk ideges! Jó szórakozást! 00:45    A Ryanair Alapkezelő 02:55    Rosenbe

Kasza Elliott-tal

Leggett & Platt Inc. - elemzés

Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen 19,08-at ér, azaz kicsit kevesebb mint három év alatt harmadolt az árfolyama. Mivel osztalék

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Ennyi volt! - Lázár János rendelettel irtja ki a nyerészkedést az építőiparból

Senior web fejlesztő

Senior web fejlesztő
Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Díjmentes előadás

Ami még az állampapírnál is jobb befektetés

Az állampapírok mellett számos más befektetési lehetőség érhető el a piacon azoknak, akik szélesebb portfóliót szeretnének építeni és hosszú távon növekedést elérni.

Ez is érdekelhet
WLP Ebes 1