Rekordok a budapesti újlakás-piacon: különleges lakások, különleges adottságokkal
Ingatlan

Rekordok a budapesti újlakás-piacon: különleges lakások, különleges adottságokkal

Portfolio
Ahogy azt már megszokhattuk, időről időre megvizsgáljuk, hogy az aktuális kínálatban hol vannak a főváros legnagyobb, legkisebb, legdrágább vagy éppen legolcsóbb új lakásai. Ezúttal sem teszünk kivételt és a rekorderek mellett néhány más érdekességre is felhívjuk a figyelmet. Emellett kerületi összehasonlításunkból az is kiderül, hogy ha valaki olcsón szeretne nagyobb méretű lakást, vagy az árcédula miatt hajlandó a méret kapcsán kompromisszumot kötni, akkor hol érdemes nézelődnie.

A lakásárakról nagyon gyakran csak a fajlagos árként, vagyis egy négyzetméterre vetítve beszélünk, azonban ha valaki úgy dönt, hogy új lakást vásárol, sokkal érdekesebb számára, hogy ténylegesen mennyit kell kifizetnie az adott méretű lakásért. A lakások alapterülete ugyanis kerületenként nagyon eltérő lehet. Hiába akar például valaki egy új minigarzont vásárolni a budai kertvárosban, feltehetően nem fog találni magának, ugyanis az adott városrész projektjeiben jellemzően nagyobb méretű lakásokat alakítanak ki a fejlesztők. Ugyanez igaz fordítva is, például a VIII. kerület lakásfejlesztéseinél jellemzően a kisebb méretű, 50 négyzetméter körüli lakások vannak többségben.

Ahogy azt a fenti ábra is mutatja, a legdrágább kerületekben általában a lakások mérete is nagyobb az átlagosnál. Az Eltinga által negyedévente elkészített Budapesti Lakáspiaci Riport alapján az átlagos budapesti új lakás 67 négyzetméteres, amiért valamivel több, mint 70 millió forintot kérnek a fejlesztők. A II. kerületben viszont ennél sokkal nagyobb, átlagosan 122 négyzetméteres lakásokat kínálnak eladásra, jóval magasabb négyzetméteráron, így fordulhat elő, hogy az ottani új lakások átlagos kínálati ára eléri a 268 millió forintot. A második helyen álló V. kerületben ez 99 négyzetméter és 201 millió forint, míg a harmadik helyen a XII. kerület áll, 93 négyzetméterhez társuló 181 millió forintos átlagos árcédulával.

A másik végletet az olyan kerületek adják, ahol nemcsak az átlagnál kisebb, de annál olcsóbbak is a lakások. A XVIII. kerületben például átlagosan mindössze 53 négyzetméteresek az új lakások, amikhez 47 millió forintos árcédula tartozik, míg a XIX. kerületben 62 négyzetméter mellé 48 millió forint.

Van néhány kiugró kerület is, például a XVII. és a XV., ahol az átlagnál nagyobb alapterület miatt nem találunk olcsóbban új lakást, a VIII. kerületben viszont kimondottan a kisebb alapterület miatt alacsonyabbak az árcédulák.

Portfolio Ingatlan Újlakás-kereső
Duna Terasz Grande

Duna Terasz Grande

1138 Budapest, Úszódaru
790 db lakás
31 – 117 m2 alapterület
29.9 – 198.2 M Ft
Átadás:
2023. márc

Ajánlatot kérek

Nézzük a rekordokat!

Ahogy korábbi cikkeinkben már írtuk, a legdrágább új lakások árcédulái a 800 millió forintot is meghaladják, a rekorder jelenleg egy 925 milliós lakás, de összesen 133 lakás új lakást találhatunk Budapesten 200 millió, 27-et pedig 400 millió forint feletti árral. Bár öt-hat évvel ezelőtt kevesen gondolták volna, de mostanra a 30 millió forint alatti új lakások már kimondottan olcsónak számítanak, számos kerületben egyáltalán nem találunk ilyet, de ahol van, ott is jellemzően egyszobás garzonlakásokat kínálnak ezen az áron.

  • A legnagyobb méretű új lakást egy XIII. kerületi projektben kínálják eladásra, melynek alapterülete eléri a 289 négyzetmétert. A legkisebb lakás szintén ebben a kerületben, de egy másik projektben található, annak alapterülete mindössze 17 négyzetméter.
  • Vannak viszont egyéb érdekességek is: a XIII. kerületi Duna Terasz Grande projektben például 25 olyan lakás található, melyek mindegyikéhez 100 négyzetméternél nagyobb kültér tartozik. Az egyik, 9. emeleti - már értékesített - 117 négyzetméteres lakásnak például 434 négyzetméteres a terasza, de egy másik, még elérhető 9. emeleti, 109 négyzetméteres lakáshoz is 61 négyzetméteres terasz és 100 négyzetméteres zöld tetőkert tartozik. Ennek a lakásnak a vételára 187,63 millió forint.
  • Miután egy korábbi, IV. kerületi 17 emeletes projektben eladták az összes lakást, így most egy XI. kerületi, 13 emeletes házban lehet a legtöbb emelet közül választani, bár épp a napokban indult el az előregisztrációja egy 18 emeletes, szintén XI. kerületi projektnek.
  • Noha a most épülő lakások legtöbbje 2 vagy 3 szobás, a II., a XIII. és a XVII. kerületben is találunk olyan fejlesztést, ahol 7, sőt két esetben 8 szobás lakások is megtalálhatók.

A cikk megjelenését a Duna Terasz projektek fejlesztője, a D&B Ingatlanfejlesztő Csoport támogatta.

Címlapkép forrása: Getty Images

Holdblog

Szabó Dávid: Érik a kriptó iparág

Mintha a korábbiaknál jóval kisebb hype mellett lenne alakulóban a kriptománia újabb köre. Milyen gátak szakadtak át az elmúlt időszakban, hol tart a szabályozás, hogyan... The post Szabó Dá

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Két éve erre a pillanatra vár Oroszország, most úgy érhet célt, hogy a Nyugat csak nézi

Senior web fejlesztő

Senior web fejlesztő
Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Díjmentes előadás

Ami még az állampapírnál is jobb befektetés

Az állampapírok mellett számos más befektetési lehetőség érhető el a piacon azoknak, akik szélesebb portfóliót szeretnének építeni és hosszú távon növekedést elérni.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
velencei tó velence