Bejelentették: Ilyen lesz Pest 90 méter magas új ékköve (képek)

2018. június 21. 20:07    
nyomtatás
 
Tóth József, a XIII. kerület polgármestere jelentette be, a Váci úti White House irodaház ünnepélyes megnyitóján, hogy a napokban megkaphatja az építési engedélyt a GTC legújabb projektje, így nemsokára elkezdődhet Pest első mini "felhőkarcolójának", a Twist irodaháznak a fejlesztése. Az Árpád híd pesti oldalára megálmodott 90 méter magas épület ugyan eltörpül majd a 120 méteresre megálmodott MOL székház mellett, de Pesten a 89 méter magas SOTE épületétől elvéve a címet, ez lehet a legmagasabb ingatlan a Bazilika és a Parlament (mindkettő 96 méter) egekbe nyúló tornyai után. A szomszédban még a HB Reavis tervez hasonlóan magas épületeket az Agora projekt keretében, de információink szerint ott még nincsen folyamatban a hivatalos engedélyeztetés.


A bejelentés szerint a GTC a napokban megkapja az építési engedélyt a Twist, Budapest City Tower megépítésére, ezzel megkezdődhet Pest első modern mini "felhőkarcolójának" a fejlesztése. A mintegy 90 méter magas épület megelőzi a jelenleg legmagasabb, 89 méteres SOTE épületét, így a Mol szákház felépítéséig vezetheti hazánk legmagasabb épületeinek a listáját (leszámítva a nem lakó-, vagy irodafunkciót ellátó épületeket, mint például adótornyok stb.). A vállalat már korábban is bemutatta a tervezési fázisban lévő projektjeit a világ legnagyobb ingatlanpiaci kiállításán, a MIPIM-en, ám az idén márciusban Cannes-ban megrendezésre került összejövetelen azonban még nem voltak meg a szükséges engedélyek, így az épület terveinek bejelentésére nem került sor, egészen mostanáig. A GTC Hungary ünnepi rendezvényén Tóth József dicsérte a céget és a projektjeit, és bizakodását fejezte ki a jövőben megvalósuló mini "felhőkarcoló" építésével kapcsolatban.

2018.02.12 11:52 23 magyar fejlesztés a világ vezető ingatlankiállításán

Felhőkarcoló definíciója
A felhőkarcolók nagyon magas, lakható épületek. Nincs általános meghatározás arra, hogy milyen magasság felett nevezünk felhőkarcolónak egy épületet, leginkább azokra mondjuk, amik kimagaslanak a többi épületek közül. Az Amerikai Egyesült Államokban és Európában most az alsó határ úgy 150 méter körül van, a 300 méternél magasabb épületekre a supertall ("szupermagas") jelzőt használják. De ennél alacsonyabbakra is rámondják, ha jelentősen kimagaslik a környezetből. A felhőkarcoló (skyscraper) kifejezést a 19. századtól használják, amikor az Egyesült Államokban, New Yorkban és Chicagóban megjelentek az első magas épületek. Forrás: Wikipedia


Magasház definíciója
Az a magasépület, melyben a legfelső építményszint szintmagassága a 30,0 m-t meghaladja, de melynek építménymagassága nem nagyobb 45 méternél, és az épület legmagasabb pontja nem éri el az 55 m-t. Forrás: Terc


Így már három "felhőkarcoló" is tervben van


Tavaly decemberben szinte villámcsapásként jelent meg Lázár János bejelentése a 106. Kormányinfóról, miszerint Budapesten nem engedélyezné a kormány a 65 méternél magasabb épületek fejlesztését. A törvényjavaslat már a parlament elé került, azonban még nem történt döntés a tervezet sorsáról. Ha valamilyen formában el is fogadják majd a szigorítást a mostanra már két darab engedéllyel rendelkező "felhőrkarcoló" vélhetően biztosan megépülhet.

A Twist irodatorony építése mellett két korábbi toronyház projekt is tervezési fázisban van, az egyik ilyen a Mol Campus projekt, a MOL új székháza a Kopaszi-gátnál, a BudaPart városközpont projekt keretében. Az épület a tervek alapján 120 méter magas lesz és a Mol 2021-re költözne be. De az Árpád hídnál épülő, HB Reavis által fejlesztett Agora projekt keretében is vannak tervben 65 méternél magasabb épületek a későbbi ütemekben.

Milyen lesz a pesti mini "felhőkarcoló"?


A Twist 36 ezer négyzetméter bérbe adható területtel megtervezett projekt körülbelül 90 méteres magasságával 23 emeleten lát majd el irodafunkciót, a Váci úti irodafolyosó egyik legforgalmasabb részén, az Árpád híd pesti hídfőjénél. A területet már elkerítették, de egyelőre még nem kezdődtek meg az építési munkálatok.

Bejelentették: Ilyen lesz Pest 90 méter magas új ékköve (képek)


Magyarország legmagasabb épületei közül több, szinte egymással szemben fog állni a környéken, a Twist 90 méteres magassága mellett, itt épülhet fel az Agora leendő toronyháza, illetve a Nyugdíjfolyósító már meglévő 73 méteres épülete is itt helyezkedik el. A fejlesztések befejeztével a csomópont és a környék jelentősen át fog alakulni, de az új projekt abból a szempontból talán nem alakítja át a városképet, hogy már jelenleg is állnak a környéken magas épületek.

The Twist - Budapest City Tower

Magasság: 90 méter
Alapterület: 37 100 négyzetméter
Emeletek: 23
Mélygarázs: 3 szint
Kiskereskedelmi egységek alapterülete: 1350 négyzetméter
Pódiumszintek alapterülete: 2400 négyzetméter
Toronyszintek alapterülete: 1040 négyzetméter
Tetőkert: 834 négyzetméter
Parkolóhelyek száma: 579
Elektromos töltőállomások száma: 24

2018.06.22 10:15 Hogy tetszik a főváros új mini "felhőkarcolója"? Nézd meg a képeket és szavazz!

Bejelentették: Ilyen lesz Pest 90 méter magas új ékköve (képek)

Kép forrása: GTC

Bejelentették: Ilyen lesz Pest 90 méter magas új ékköve (képek)

Kép forrása: GTC

Bejelentették: Ilyen lesz Pest 90 méter magas új ékköve (képek)

Kép forrása: GTC

2018.06.22 11:30 Stílusos épülettel bővült a Váci úti irodafolyosó

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír

hirdetés
Állásajánlatok
Könyvelő
Senior befektetési tanácsadó
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium