
A klímaváltozás, különösen a hőmérséklet emelkedése két jól elkülönülő mechanizmuson keresztül fejti ki hatását a mezőgazdasági foglalkoztatásra.
- Egyrészt korábbi tanulmányok arra hívták fel a figyelmet, hogy bizonyos hőmérsékleti küszöbérték felett csökkenni kezd a munkavállalási hajlandóság, azaz munkaadói szempontból nehezebb a szükséges munkaerő biztosítása.
- Másrészt viszont a klímaváltozás nem csupán a munkaerő-kínálatot, hanem a munkatermelékenységet is befolyásolja. A klimatikus körülmények – kiemelten a hőmérséklet, páratartalom, illetve hősugárzás – munkatermelékenységre gyakorolt hatásával foglalkozó kutatások eredményeinek szintetizálása csupán az utóbbi két évtizedben indult meg.
Munkához a 20-25 fok az ideális hőmérséklet
A kutatások arra a következtetésre jutottak, hogy a munkatermelékenység tekintetében a 20–25 Celsius fokos környezeti hőmérséklet tekinthető ideálisnak, ettől a hőmérsékleti zónától bármilyen irányban eltérve, a munkatermelékenység csökken, s minél nagyobb az eltérés, annál nagyobb a munkatermelékenység csökkenése.
Ez a munkatermelékenységben megfigyelhető veszteség a hétköznapok gyakorlatára lefordítva azt jelenti:
ahhoz a mezőgazdasági munkához, amit 25 Celsius fokos környezeti hőmérséklet mellett 20 munkás képes elvégezni, 35 Celsius fokos hőmérséklet esetén már legalább 25 munkásra van szükség.
A szőlőszüretelő munkások videofelvételes vizsgálata arra mutatott rá, hogy a hőmérséklet emelkedésével jelentősen megnőtt a pihenéssel és ivással töltött idő. Az így kiesett munkaidő a ciprusi szőlőszüretelők esetében 30%-ot is megközelítette, ahogy a hőmérséklet 30˚C fölé emelkedett, annak ellenére, hogy a dolgozók teljesítménybért kaptak.
A probléma korántsem korlátozódik Ciprusra, Magyarországon is megfigyelhető a nappali csúcshőmérséklet emelkedése (38-42˚C!), amely mind nagyobb területeken és mind hosszabb időszakokat felölelő hőhullámokat eredményez. Kutatásunk során négy térséget vizsgálva (ábrán sraffozással jelölve), arra voltunk kíváncsiak, hogy a magyar mezőgazdaságban dolgozók miként küzdenek meg a hőstresszel, milyen praktikák terjedtek el a negatív hatások mérséklésére és mennyire tudatosult a hőstressz munkatermelékenységet befolyásoló hatása.
Eredményeink alapján, ahogy a nappali órák mind nagyobb részében válik aránytalanul nehézzé a kültéri munkavégzés, úgy egyre korábbra tolódik a munkakezdés. Ez azt jelenti, hogy gyakorlatilag napfelkeltétől dolgoznak addig, amíg csak lehet a forróságtól, ami jellemzően a délelőtt 10–11 órát jelenti. Ez önmagában nem tekinthető újdonságnak, mivel évszázadok óta így kezelik az extrém melegben való munkával járó hőterhelést.
Ami változott a korábbi időszakhoz képest, hogy a szélsőségesen meleg időjárás nem néhány napra, vagy egy-két hétre korlátozódik, hanem júniustól akár egészen augusztus végéig meghatározhatja a szabadban végzett mezőgazdasági munkák menetét.

Éjszakai, hajnali munka a forróság elkerülésére
Általános gyakorlatnak ugyan nem nevezhetjük, de terjedőben van az éjszakai munkavégzés: a szőlő- és gyümölcsültetvényeknél ez jellemzően növényvédelmi munkát jelent, de egyre gyakoribb a gépi szüret/betakarítás is. A fóliás, illetve üvegházas termesztőberendezések esetében a dolgozókat érő hőstressz messze meghaladja a szabadtérben dolgozókat, így érthetően ezen a téren is megindultak a kísérletek az éjszakai munkavégzésre.
A hőségnapok számának ugrásszerű növekedésével a szezon egyre nagyobb részét érinti a munkaidő hőmérséklethez (hőségriadóhoz) történő igazítása, ami munkaidő-csökkentést jelent. Ennek értelmében a rendelkezésre álló rövidebb időintervallumban (alig öt-hat óra alatt) kellene a megszokott munkamennyiséget elvégezni, ám ez csak több munkáskézzel lenne megoldható, miközben a hajnali munkakezdés is hozzájárul ahhoz, hogy egyre kevesebb az azt vállaló és a munka elvégzésére alkalmas munkaerő, ami a gazdálkodók számára a munkaerőhiány fokozódásaként érzékelhető.
Korábbi, melegebb időszakra tolódik a szüret
A klímaváltozáshoz kötődő új jelenségként értékelhetjük, hogy olyan munkafázisokat (például szőlőszüret) is érint a magas napi csúcshőmérséklet, amelyet korábban nem, vagy csak korlátozottabban sújtott ez a probléma. A tél lerövidültével ugyanis jóval korábban, 2-3, akár 4 héttel is előbb kezdődik a tenyészidőszak, ami oda vezet, hogy a betakarítási (szüret) időszak is egyre korábbi időpontra kerül.
Gyöngyös térségében a szőlőszüret ideje hagyományosan szeptember-október volt, ám az utóbbi években általánossá vált az augusztusi szüret, sőt voltak évek, amikor a korai fajtákat már júliusban szedni kellett, méghozzá a megszokotthoz képest jóval magasabb hőmérsékleti körülmények közepette.
A szőlősgazdák érzékelik a szüretelők teljesítményének romlását, az általuk leszedett szőlő átlagos mennyiségének csökkenését. Ahogy egy abasári szőlőtermesztő megfogalmazta: „Vegyünk egy átlagos, nem túl nagy, nem túl kicsi fürtű szőlőt, a Muscat Ottonelt, annak idején, amikor én iskolába jártam, úgy tanultuk, hogy nagyjából ilyen 500-600 kiló, amit le tud szedni egy napszámos, kézi szüretbe egy munkanap alatt. Valóságban a kétezres évek elején, mondjuk az ötszáz kiló reális volt, a hatszáz, az már nem. Most ott tartunk, ha 200-250 kilót leszed egy ember, akkor az már egy jó munkaerőnek számít.”
A munkavégző képesség csökkenését természetesen a gazdálkodók is érzékelik, ám ezt rendre a hozzáértő, kellő munkakultúrával bíró munkások kiöregedésével, a helyükre belépő újak alkalmatlanságával, jobb esetben rutintalanságával magyarázták. Az, hogy a munkakörülmények – a hőmérsékleti viszonyok – megváltozása is szerepet játszik (játszhat) a munkások teljesítménycsökkenésben, egyetlen válaszadó sem említette a kutatás során. Ugyanakkor, amikor a „felmelegedés” gazdálkodásra gyakorolt hatásait térképeztük fel, rendre szóba került a szabadtéri munkavégzés idejének eltolódása és kényszerű lerövidülése. Ahogy azt egy gyöngyöstarjáni családi szőlőgazdaság vezetője találóan megfogalmazta:
nincs sok értelme ilyenkor [tíz óra után] kint dolgozni, mert csak elfárad az ember, haladni meg nem halad.

A megkérdezett gazdálkodók nem használták a hőstressz fogalmát, pontosabban csupán a növényekre vonatkoztatták, jelezve, hogy klímaváltozás a növények számára komoly problémát jelent, legyen az akár hajtatott zöldségtermesztő fóliában, akár szőlő- vagy gyümölcsültetvényen. A növények közt dolgozókra – saját magukat is beleértve! – azonban nem tekintettek úgy, mint akik a hőstressz hatására elértek teljesítőképességük határaihoz, s akik egészségkárosító hatásoknak lehetnek kitéve. Ez súlyos információhiányra mutat rá, hiszen a hőstressz nem csupán a munkateljesítményt befolyásolja negatívan, hanem súlyos egészségkárosító hatása lehet, extrém esetben akár az emberi életet is veszélyeztetheti.
A hőstressz kezeléséhez a megfelelő pihenőidő biztosítása munkaegészségügyi szempontból alapvető fontosságú, és a klímaváltozás következtében mind több dolgozónak kell megküzdenie a hőstressz fokozódásával. Ugyanakkor látnunk kell, hogy a munkaadók a teljesítmény fokozásában érdekeltek, míg a dolgozók számára fontos az egészségük megőrzése, de talán fontosabb a magasabb bér elérése, így mindkét fél hajlamos arra, hogy figyelmen kívül hagyja a munkaegészségügyi/munkavédelmi hivatal által ajánlott pihenőidőt.

Hőstresszes időszakok szabályozása
A mindennapok gyakorlatában a gazdálkodók igyekeztek megfelelni a hazai, nem túl szigorú szabályozásnak. A munkahelyek munkavédelmi követelményeit a többször módosított 3/2002. (II. 8.) SzCsM–EüM együttes rendelet szabályozza, itt jelennek a meg a hőstressznek kitett munkahelyekkel kapcsolatos előírások.
- A szabályozás egyrészt rendelkezik a „melegnek minősülő munkahelyeken” biztosítandó védőitalról (7§ [10]), a pihenőidőről (7. § [8]), illetve az akklimatizációról (7. § [9]).
- A pihenőidő tekintetében a hazai szabályozás mindössze azt írja elő, hogy óránként öt, de legfeljebb tíz perc pihenőidőt szükséges biztosítani a hőstressznek kitett munkahelyen dolgozóknak.
A pihenőidők effajta számontartása, tapasztalataink szerint legalábbis, teljesen idegen volt a hazai kisgazdaságoktól. A szabadtéren dolgozók alapvetően saját ritmusuk szerint haladhattak, ha pihenésre volt szükségük, pihenhettek, senki sem mérte, hogy miként alakul a pihenőidő.
A Szentes környéki, nagyobb foglalkoztatotti létszámmal dolgozó hajtatott növénytermesztők esetében ez a kérdés már jóval formalizáltabban jelentkezik. Ennek pozitív elemeként a műszakba be vannak építve a pihenők – ugyanakkor a dolgozók egy része inkább nem él a pihenés lehetőségével, hiszen teljesítménybért kapnak.
A teljesítményalapú bérezés ugyanis arra ösztönzi a dolgozókat, hogy minimalizálják a pihenőidőt, s a lehető legintenzívebben végezzék munkájukat, akár egészségük veszélyeztetésének árán is. Időalapú bérezés (óradíj, napidíj) esetén ez a probléma kevésbé merül fel – noha a magyar szabályozás által a hőstressznek kitett munkahelyeken kötelezően előírt öt perc pihenőidő aligha alkalmas az extrém hőterhelést szenvedő dolgozók egészségének megőrzésére.
Módosítani kellene a hazai szabályozást
A magyar szabályozás egyik fontos hiánya, hogy nem veszi figyelembe a dolgozót érő hőstressz mértékét, pusztán küszöbértéket határoz meg.
Nagyon leegyszerűsítve, a hazai szabályozás szerint tűző napon 40˚C esetén óránként éppen úgy öt-tíz perc pihenőidőt kell biztosítania a munkáltatónak, mint közvetlen napfénynek nem kitett műhelyben, ahol 31 Celsius fokot mutat a hőmérő.
Ezzel szemben az amerikai munkavédelmi hivatal (NIOSH) sávosan határozza meg az ajánlott pihenőidőt a hőstressz egészségkárosító hatásainak elkerülése érdekében. Így például, ha a munkavégzésre közvetlen napsütésnek kitéve kerül sor, és a hőmérséklet eléri a 40 Celsius fokot 20 perc nehéz fizikai munka után 40 perc(!!!) pihenést irányoz elő.
A kutatási eredményeink azt sugallják:
a klímaváltozással összefüggésben jelentkező hőstresszre tekintettel, kiemelten fontos feladatot jelent a hazai szabályozás módosítása,
éspedig két beavatkozási területen:
- egyrészről szükséges a munkaadók és munkavállalók széles körű tájékoztatása a hőkimerülés és hőguta jelentőségéről, tüneteik felismeréséről és kezeléséről.
- Másrészt pedig, követve az élenjáró nemzetközi gyakorlatot, a küszöbértéken alapuló szabályozás helyett a hőstressz mértékével arányos szabályozás felé kell elmozdulni, ahogy mind több munkavállalót, mind hosszabb ideig éri hőstressz.
A kutatást a Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Alap támogatta (K 132975). Bővebben lásd: Koós B., Kovács K., Váradi M. M., Hamza E. 2024. Mezőgazdaság és foglalkoztatás a klímaváltozás szorításában. Tér és Társadalom, 38(4), pp. 64-92.
Koós Bálint a HUN-REN Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont Regionális Kutatások Intézetének tudományos főmunkatársa
A cikk a szerző véleményét tükrözi, amely nem feltétlenül esik egybe a Portfolio szerkesztőségének álláspontjával.
A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Portfolio
Boldog születésnapot, 6,5%-os alapkamat! Meddig marad az MNB szigora?
Egy éve nem változott a kamat.
Magyarország a világ egyik legnagyobb ingatlankiállítására készül
Fókuszban az ipar és a logisztika.
Az adósság elinflálásának művészete
Becsey Zsolt, az UniCredit Bank vezető közgazdászának írása.
Sokáig csak testépítők szedték, ám váratlan jó hatása lehet az agyra egy népszerű étrendkiegészítőnek
Nem csodaszer, de segíthet.
Felszállt az egyik még működő ősöreg B-29-es nehézbombázó, vallott a pilóta a legenda vezetéséről
80 éve ez jelentette a csúcstechnológiát.
Pofonegyszerű módszerrel csökkentenék a baleseteket az utakon: egy új tábla születőben?
Egy skót szállodatulajdonos ötlete terjed.
Megírta az igazságot a Covid-19-ről, négy év börtönt kapott az újságíró
Másodszor is elítélték.
Trump feltételt szabott a békéért, visszaszólt az egyik vezető európai hatalom
"Marginális jelentőségű" kérdést feszeget az amerikai elnök.
Végre egy komoly grafikon
Máris hiányoznak a habkönnyű témák. Nyáron a klímagyilkos Buksiról, a pisztáciáról, a metánt pöfögő marhákról szóltak a hírleveleink - kis cuki témákról, amik nem kavarják... The po

Közép-Európát az összevisszasága teszi alkalmazkodóképessé
Közép-Európa túlélését pont az a töredezettség, autonómiavágy és sokértelműség biztosítja, amit szeretünk benne és amit sokszor fejlődése korlátának tekintünk. Közép-Európa sajá
A társasági adó egy érdekes állatfaj
Az elmúlt héten élénk párbeszéd és találgatás indult az esetleges TAO-emelésről, ezért megkérdeztük Regős Gábort, a Gránit Alapkezelő vezető közgazdászát - lentebb a válaszai. The po
Rekordroham: 152 ezer háztartás rohanhat az Otthon Start hitelért a következő fél évben
A GKI friss felmérése szerint a lakosság 8,2%-a készül igénybe venni az új támogatott hitelt. De kik tervezik igényelni a kedvező lakáshitel programot? Milyen rekordok dőltek már meg az első
És a tengeralattjárókat ki fogja szabályozni?
E heti adásunkban mi úszunk, a tengeralattjárók viszont elsüllyednek. Szabó Dávid meg szakért. Valamelyest. Milyen platformokon találjátok még meg? A HOLD After Hours podcastek megtalálhatók..

Jóváhagyta az Európai Parlament a karbonvám (CBAM) módosításokat
A CBAM (Carbon Border Adjustment Mechanism, karbonvám) kötelezettségek teljesítésének átmeneti időszaka 2025 végén lezárul. Az Európai Bizottság az eddigi tapasztalatok alapján szükségesnek

Zöld szállodák: így formálja át a technológia a jövő utazásait
Képzeljünk el egy hotelt, ahol a zuhany pontosan jelzi, mennyi vizet használunk, az esővíz rögtön a medencébe kerül, a reggelinél pedig pontosan annyit főznek, amennyit val
Mennyit fogsz keresni?
Nemrég láttam Redditen egy kérdést, hogy mennyit keresnek az emberek a multin kívüli életben. Az internet nem egy jó merítés, mert általában a jobb helyzetben lévők használják, illetve bizo

Tőzsdei túlélőtúra: Hogyan kerüld el a leggyakoribb kezdő hibákat?
A tőzsdei vagyonépítés során kulcsfontosságú az alapos kutatás és a kockázatok megértése, valamint a hosszú távú célok kitűzése és kitartó befektetési stratégia követése.
Tőzsde kezdőknek: Hogyan ne égesd el a pénzed egy hét alatt!
A tőzsde világában a lelkesedés könnyen drága hibákhoz vezethet – előadásunk abban segít, hogy kezdőként is megértsd a legfontosabb alapelveket, felismerd a kockázatokat, és elkerüld, hogy egy hét alatt elolvadjon a megtakarításod
Semmi sem állítja meg a forint dicsőséges menetelését?
Lehet még erősebb a hazai fizetőeszköz?
Szinte naponta hagyják abba a tejtermelést a kis tehenészetek
2800-3000 gazdaság maradt a tízezres nagyságrendből.
Megjött az év egyik legjobban várt döntése – Mit várhatnak ettől a befektetők?
Jöhet a kamatcsökkentési ciklus?
