mezőgazdasági robot
Podcast

Gumicsizma helyett szoftver: nagyot fordult a világ az agráriumban

Portfolio
Hihetetlen sebességgel fejlődik a globális mezőgazdaság, amely ma már sokkal inkább a szoftverek és a digitalizáció, valamint a tudomány kategóriáját jelenti, mint a hagyományos sztereotípiákat. A szerkezeti átalakulásra reagálva jött létre néhány éve a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE), amely egy versenyképesebb, modernebb oktató- és kutató központ kialakítását célozta. Gyuricza Csaba, az intézmény rektora a tudásintenzív agráriumról és a fiatalok megszólításáról beszélt az Alapvetésben, a Portfolio agráriummal és élelmiszeriparral foglalkozó podcastjában.

Napjainkban az agrárium egy világszerte újból felértékelődő, és ami még fontosabb, egyre inkább modernizálódó ágazat, amely fejlődésében olyan változásokat él meg, hogy a szakértők már a zöld forradalom új korszakáról beszélnek.

A szektorról sokaknak még mindig a kapa és a gumicsizma jut eszébe, ám a mezőgazdaság gyakorlatában ma már jóval több szerepe van a szoftvereknek, a digitalizációnak, a drónoknak, valamint a komoly tudományos eredményeket felmutató élettani és genetikai kutatásoknak.

A változás fő színtereit globális szinten jegyzett kutatóintézetek, egyetemek, nemzetközi tőzsdéken forgó vállalatok laboratóriumai, innovációs központjai és kísérleti telepei jelentik.

KÖVESS MINKET

Kérdés ugyanakkor, hogy mennyire tudja felvenni a ritmust az ágazat fejlődésével maga az agrártársadalom.

Mennyire mutatnak fogadókészséget az újdonságokra a gazdák, az agrárszakemberek, és mennyire tudja megszólítani a villámgyors fejlődés a fiatalokat?

Az Alapvetés podcast legutóbbi adásában Gyuricza Csabát, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem rektorát kérdezte a témában Braunmüller Lajos, a Portfolio agrárelemzője.

Fotó: Getty Images

további epizódok
euro-penz-loszer
London Stock Exchange
tőzsde
forint, forintárfolyam, forintlikviditás, készpénz, fizetés
brusszel europai unio
brics-orszagok-brazilia-oroszorszag-india-kina-del-afrika
2023. november 29.
Agrárszektor Konferencia 2023
2023. december 5.
Otthonteremtés 2024-ben
2023. december 5.
Property Awards 2023
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!