Gumicsizma helyett szoftver: nagyot fordult a világ az agráriumban
Podcast

Gumicsizma helyett szoftver: nagyot fordult a világ az agráriumban

Portfolio
Hihetetlen sebességgel fejlődik a globális mezőgazdaság, amely ma már sokkal inkább a szoftverek és a digitalizáció, valamint a tudomány kategóriáját jelenti, mint a hagyományos sztereotípiákat. A szerkezeti átalakulásra reagálva jött létre néhány éve a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE), amely egy versenyképesebb, modernebb oktató- és kutató központ kialakítását célozta. Gyuricza Csaba, az intézmény rektora a tudásintenzív agráriumról és a fiatalok megszólításáról beszélt az Alapvetésben, a Portfolio agráriummal és élelmiszeriparral foglalkozó podcastjában.

Napjainkban az agrárium egy világszerte újból felértékelődő, és ami még fontosabb, egyre inkább modernizálódó ágazat, amely fejlődésében olyan változásokat él meg, hogy a szakértők már a zöld forradalom új korszakáról beszélnek.

A szektorról sokaknak még mindig a kapa és a gumicsizma jut eszébe, ám a mezőgazdaság gyakorlatában ma már jóval több szerepe van a szoftvereknek, a digitalizációnak, a drónoknak, valamint a komoly tudományos eredményeket felmutató élettani és genetikai kutatásoknak.

A változás fő színtereit globális szinten jegyzett kutatóintézetek, egyetemek, nemzetközi tőzsdéken forgó vállalatok laboratóriumai, innovációs központjai és kísérleti telepei jelentik.

KÖVESS MINKET

Kérdés ugyanakkor, hogy mennyire tudja felvenni a ritmust az ágazat fejlődésével maga az agrártársadalom.

Mennyire mutatnak fogadókészséget az újdonságokra a gazdák, az agrárszakemberek, és mennyire tudja megszólítani a villámgyors fejlődés a fiatalokat?

Az Alapvetés podcast legutóbbi adásában Gyuricza Csabát, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem rektorát kérdezte a témában Braunmüller Lajos, a Portfolio agrárelemzője.

Fotó: Getty Images

további epizódok
Holdblog

Lehet még bárki Joe Biden utódja?

A hétvégén dől el, ki képviseli a demokratákat Donald Trump ellen az amerikai elnökválasztáson. Joe Biden, a jelenlegi elnök mentális állapotában egyre többen kételkednek, a... The post Lehe

Kasza Elliott-tal

Eladások

Augusztus közepén pénzre lesz szükségem, és ehhez el kell adnom pár részvényt. Egy éve is volt egy hasonló dilemám, akkor veszteséggel szálltam ki több papírból, de idén más a tervem.Van

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Váratlanul blokkolták az ukránok Magyarország olajimportjának nagy részét!
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes online előadás

Devizakereskedés alapjai, avagy mi lesz veled forint?

Miben különbözik a devizakereskedés a részvények adásvételétől? Mely devizapárokat érdemes egyáltalán figyelni? Hogyan zajlik le egy tranzakció a forex piacon? Hogyan lehet rövid vagy hosszabb távra spekulálni ezen a piacon?