Muszlim piacra is jut magyar bárány, itthon viszont alig keresik
Podcast

Muszlim piacra is jut magyar bárány, itthon viszont alig keresik

Portfolio
A keresztény hagyományok és a gasztronómiai szokások miatt a bárányhús különösen kedvelt húsvéti ételnek számít, így nem véletlen, hogy a hazai bárányexport legjelentősebb felvevőpiaca jó ideje Olaszország. Az utóbbi években azonban az európai muszlim közösségek kereslete is megnőtt, így a magyar bárányhús iránt egyre nagyobb az érdeklődés a nyugat-európai országokban is. Idén azonban korántsem volt felhőtlen a húsvét előtti várakozás, a száj- és körömfájás megjelenése ugyanis egy időre magával hozta a bárány exportjának teljes tilalmát is. Hogy ezek után lesz-e idén ízletes bárány a húsvéti asztalon, arról beszélgetünk az Alapvetés podcast új műsorában Holló Mátyással, a Magyar Juh- és Kecsketenyésztő Szövetség elnökével és Gianni Annoni séffel, étteremtulajdonossal. Az Alapvetés podcast aktuális adását azelőtt rögzítettük, hogy Szlovákiában és a Levélen található marhatelepen új ragadós száj- és körömfájás kitöréseket találtak volna.
Valamennyi „forró” agrártémával foglalkozik a Portfolio Csoport háromnapos Agrárszektor Konferenciája december 2-3-4-én Siófokon. Jelentkezz te is az év kihagyhatatlan agrárszakmai csúcsrendezvényére!

Régebben a magyarországi báránypiacot egypólusúnak hívtuk, mert csak Olaszországnak tudtunk állatokat értékesíteni, a maradék bárányt pedig a görög piacra szállítottuk. Ez azonban az európai népesség átrendeződése és kereskedőink hathatós munkája miatt jócskán megváltozott. Ma már nagyon sok muszlim van Európában, akik bárányhúst szeretnének fogyasztani, emellett pedig a Németországba régebben betelepült török vendégmunkások is olyan egzisztenciával rendelkeznek, hogy a prémium termékünket meg tudják vásárolni

– mondta el a báránypiac átrendeződése kapcsán az Alapvetés podcast műsorában Holló Mátyás, a Magyar Juh- és Kecsketenyésztő Szövetség elnöke. Ez a növekvő kereslet a magyar báránypiacnak kimondottan jót tett,

sőt a húsvét és a ramadán időbeli közelsége a nagyobb volumen mellett az egyes kategóriákat tekintve is előnyt jelent a juhtartóknak.

Mint azt Gianni Annoni séf, étteremtulajdonos a beszélgetésben megjegyezte, az olaszok által kedveltebb zsenge, rózsaszín bárányhús akár önmagában is kiváló, de rozmaringgal, citrommal és egy kis különleges, Róma környékén igazán elterjedt mentával még jobban meg lehet bolondítani az ízét.

Az olasz konyha visszafogottabb fűszerezésétől eltérően viszont a muszlimok teljesen máshogy fogyasztják a bárányhúst.

Ők eleve a nagyobb súlyú bárányt keresik, a markánsabb ízt kedvelik, ennek megfelelően pedig erősebb fűszereket is használnak. Az Alapvetés podcast műsorában arról is szó esett, hogy idén korántsem volt problémamentes a tavaszi időszak. A március 7-én Győr-Moson-Sopron vármegyében felbukkanó ragadós száj- és körömfájás vírus megfékezése érdekében ugyanis teljes exporttilalmat rendeltek el minden élő állatra, ami a juhágazat számára a lehető legrosszabbkor jött.

Minden juhtartó óriási feszültségben és várakozásban volt, imádkoztunk, hogy meg tudjuk úszni ezt a problémát és ne terjedjen tovább. A magyar hatóság körülbelül két hétre tiltotta meg minden élő állat exportját, de mivel nem találtak több betegséget, március 18. éjfél óta már folyhat a szállítás, akár Olaszországba is. Úgy néz ki, hogy ezt a kiesett időszakot be tudjuk pótolni. Legfeljebb többet vagy gyorsabban fordulnak a kamionok, hogy a Magyarországon lévő, húsvéti szezonra előállított 150-180 ezer bárány zökkenőmentesen eljusson a felvevő piacokra

– mondta el a juhágazatot is súlyosan érintő betegség kapcsán Holló Mátyás. Hogy mitől lesz igazán jó minőségű egy bárányhús, hogy mennyi múlik a megfelelő tartástechnológián és milyen további kulináris különbségek figyelhetők meg az olasz és a muszlim országok bárányételei között, az is kiderül az Alapvetés podcast új műsorából.

Az Alapvetés podcast aktuális adását azelőtt rögzítettük, hogy Szlovákiában és a Levélen található marhatelepen új ragadós száj- és körömfájás kitöréseket találtak volna.

KÖVESS MINKET

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

további epizódok
Holdblog

Csak bírjuk szuflával az AI-t

Így is borzasztóan néz ki a globális energiamix, a mesterséges intelligencia csak ront a helyzeten. Lehet, hogy az AI nem erővel pusztít ki minket, hanem... The post Csak bírjuk szuflával az AI-t

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Már Brüsszel figyelmezteti a kormányt, végveszélyben vannak a magyar EU-források
Portfolio Sustainable World 2025
2025. szeptember 4.
REA SUMMIT 2025 – Powered by Pénzcentrum
2025. szeptember 17.
Portfolio Future of Finance 2025
2025. szeptember 18.
Portfolio Private Health Forum 2025
2025. szeptember 30.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Díjmentes előadás

Tőzsde kezdőknek: Hogyan ne égesd el a pénzed egy hét alatt!

Előadásunkon bemutatjuk a Portfolio Online Tőzsde egyszerűen kezelhető felületét, a számlatípusokat és a gyors kereskedés lehetőségeit. Megismerheted tanácsadó szolgáltatásunkat is, amely segít az első lépések megtételében profi támogatással.

Díjmentes online előadás

Száguldj velünk a tőzsde hullámain!

Itt az idő, hogy napfényes hangulatban elmerülj a tőzsde világában! Megnézzük a legfrissebb nyári trendeket, és hasznos gondolatokat osztunk meg a befektetésekről – legyen szó kezdőkről vagy tapasztalt tőzsdézőkről, mindenki találhat benne újdonságot.