Mutatjuk: ilyen új jelölést kapnak a dohánytermékek dobozai (x)
Prémium

Mutatjuk: ilyen új jelölést kapnak a dohánytermékek dobozai (x)

PR cikk
A termékek összetétele nem változik, a jelölés célja a fogyasztók figyelmének felhívása arra, hogy a dohánytermékek szűrője is műanyagot tartalmaz, ezért használat után nem szabad eldobni, hanem a környezet védelme érdekében a megfelelő hulladéktárolókban kell elhelyezni azokat.

A közterületek hulladékmentesítése mindennapi kihívás a települési önkormányzatok és a hulladékgazdálkodási közszolgáltatók számára. Persze a probléma nem áll meg itt, hiszen az ember sokszor a saját ablaka alatt, vagy az erdőben sétálva, vagy éppen egy hulladékgyűjtő-sziget mellett is találhat eldobott hulladékot.

A műanyaggyártás és felhasználás szorosan együtt jár a műanyag-szennyezéssel.

Európában 25,8 millió tonna műanyag hulladék keletkezik évente, és ennek a hulladéknak csak kevesebb mint 30 százalékát gyűjtik össze vagy hasznosítják újra

az Európai Parlament 2018-as bizottsági elemzése szerint. A műanyagból készített egyszer használatos és eldobható tárgyak köre és mennyiség pedig évről évre megállíthatatlanul nőn, így sajnos egyre több műanyag hulladék halmozódik fel a környezetünkben is. A közelmúltban egy Európai Unióban végzett kutatás megállapította, hogy a műanyag szemét adja a tengeri és óceáni hulladékok több mint 85 százalékát.

Lépett az EU, szigorúbb szabályozás jön

Az Európai Unió egyes műanyagtermékek környezetre gyakorolt hatásának csökkentéséről szóló irányelve olyan egyszer használatos termékeket érint, amelyek részben vagy egészben műanyagból készültek, és amelyeket nem arra szántak, nem úgy terveztek, hogy a gyártóhoz visszajuttatva eredeti rendeltetésüknek megfelelően újrahasznosítsák őket. Az egyszer használatos műanyagok közé tartoznak az egyszer használatos műanyag béléssel ellátott termékek, poharak és tányérok, vagy például a műanyag réteggel bevont papír is.

Az irányelv kiterjed a bioalapú vagy biológiailag lebomló, egyszer használatos műanyagtermékekre is, a különböző termékkategóriákra pedig olyan különböző intézkedéseket javasol, amelyek elsősorban az egyszer használatos műanyagtermékek használatának csökkentésére irányulnak.Az egyszer használatos műanyag termékek esetében a tudatosságnövelés érdekében az irányelv kötelező jelölést vezet be.

Senkit ne lepjen meg, hogy mindössze néhány hét múlva már például a cigarettás dobozokon is feltűnik egy ilyen „környezetvédelmi figyelmeztetés”, egy rajzos piktogram:

dohánytermék műanyag jelzés környezetvédelem
Forrás: Az Európai Unió Hivatalos Lapja

Ez azonban nem egy-egy konkrét termék, hanem az irányelvben megjelölt terméktípusok esetében merül majd fel, és nem jelez változást az összetevőkre vonatkozóan, kizárólag az európai szabályozás miatt kerül feltüntetésre a termékeken. A jelölés célja az, hogy tájékoztassa a felnőtt fogyasztókat arról, hogy ezeket a termékeket nem szabad bárhol eldobni, hanem a környezet védelme érdekében a megfelelő hulladéktárolókban kell elhelyezni azokat.  

A szabályozást az Európai Unió tagállamainak legkésőbb 2021. július 3-ig kell megvalósítaniuk, Magyarországon 2021. július 1-től lép életbe.

Szemetelés helyett megelőzés

A szemetelés megszüntetésének leginkább fenntartható módja a megelőzés – legyen szó a költségekről, az ökológiai lábnyomról vagy a társadalmi elfogadásról. A szemetelés a dohányosokat is érinti: bár sok fogyasztó megfelelően kezeli és helyezi el a dohányzással keletkező csikkeket, de így is túl sok hulladék kerül a környezetbe. A legjobb természetesen az, ha egyáltalán nem dohányzunk, így teljesen megelőzhetőek a dohányzás egészségügyi és környezeti ártalmai. Ha viszont már dohányzunk, akkor érdemes törekedni az egészségügyi és környezeti ártalmak csökkentésére.

Bizonyos füstmentes technológiák esetén azonban egyáltalán nem keletkezik csikk, míg ahol igen, ott a gyártói fejlesztéseknek köszönhetően ezek már könnyebben lebomlanak, komposztálhatók, az eszközök pedig az életciklusuk végén szétszedhetők és újrahasznosíthatók.

Amellett, hogy a környezetet is kevésbé terhelik, a dohányzóra és környezetére nézve is alacsonyabb károsanyag kitettséggel járnak, mint a hagyományos dohánytermékek. A füstmentes technológiák használatakor nem történik égés, így füst sem keletkezik. Ma már tudjuk, hogy elsősorban az égés és az égés során a füstben keletkező káros anyagok felelősek a dohányzással kapcsolatos megbetegedésekért. Abban az esetben ha a dohányzó a cigarettáról egy ilyen füstmentes technológiára vált, azzal – a technológiától függően – különböző mértékben ugyan, de csökkentheti a dohányzás ártalmait.

Mindemellett fontos azonban tudni, hogy a legjobb az, ha valaki el sem kezdi a dohányzást, és ha már dohányzik, akkor minél előbb leszokik róla. A füstmentes technológiák kizárólag a valamiért nem leszokó felnőtt dohányzók számára jelenthetnek opciót a hagyományos dohánytermékekkel szemben. Ezek a technológiák sem veszélytelenek, nem leszokást segítő eszközök, és hosszú távú hatásukat még kutatják.

Fontos tudni, hogy hosszú távon a dohányzás ártalmainak kiküszöbölését kizárólag a nikotin- és dohány tartalmú termékek végleges abbahagyása biztosíthatja. Tehát a legjobb egyértelműen az, ha egyáltalán nem fogyasztunk semmilyen nikotin- és dohány tartalmú terméket. És ha már cigarettázunk, akkor tartózkodjunk attól, hogy eldobjuk a csikket. Ehelyett törekedjünk arra, hogy azokat a megfelelő hulladékgyűjtőkbe gyűjtsük.

Kiemelt társadalmi feladat, hogy tudatosodjon a közvéleményben a szemetelés problémájának súlyossága, és kialakuljon egy tudatos fogyasztói szemléletformálás, amely a megelőzést, valamint a műanyag hulladék hatékony csökkentését célozza meg.

(x)

A cikk társadalmi felvilágosítás céljából létrejött, reklámcélokat nem szolgáló tájékoztatás, amely a Philip Morris Magyarország Kft. hozzájárulásával készült.

Címlapkép: Getty Images

Kasza Elliott-tal

Leggett & Platt Inc. - elemzés

Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen 19,08-at ér, azaz kicsit kevesebb mint három év alatt harmadolt az árfolyama. Mivel osztalék

Holdblog

Szabó Dávid: Érik a kriptó iparág

Mintha a korábbiaknál jóval kisebb hype mellett lenne alakulóban a kriptománia újabb köre. Milyen gátak szakadtak át az elmúlt időszakban, hol tart a szabályozás, hogyan... The post Szabó Dá

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Két éve erre a pillanatra vár Oroszország, most úgy érhet célt, hogy a Nyugat csak nézi

Senior web fejlesztő

Senior web fejlesztő
Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Díjmentes előadás

Ami még az állampapírnál is jobb befektetés

Az állampapírok mellett számos más befektetési lehetőség érhető el a piacon azoknak, akik szélesebb portfóliót szeretnének építeni és hosszú távon növekedést elérni.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
nitrogenmuvek