Brexit: gigantikus a felháborodás, máris 660 ezren írták alá a mai petíciót
Uniós források

Brexit: gigantikus a felháborodás, máris 660 ezren írták alá a mai petíciót

Portfolio
Néhány óra alatt már több mint 660 ezren írták alá a brit parlament oldalán azt a ma indított petíciót, amely azt követeli, hogy ne szüneteltessék a parlamenti munkát és ne is oszlassák fel a brit törvényhozást mindaddig, amíg el nem halasztják az október 31-re tervezett Brexit dátumát, vagy vissza nem vonják az EU-ból való kilépés tervét. A korábbi csúcstartó petíciót, ami a szintén a Brexit ügyében született, összesen 6,1 millióan írták alá, így a mostani petíció aláírási tempója tényleg extrém.
Frissítés: 22:17

Már 850 ezernél jár az aláírók száma, azaz tényleg extrém ütemű az aláírási tempó.

A Brexit és az általa keltett globális hatások is szóba kerülnek az október 16-i Budapest Economic Forum konferenciánkon. További részletek:Mindez azt mutatja, hogy igen nagy felháborodást váltott ki a brit társadalomban Boris Johnson kormányfő azon mai kezdeményezése, amibe azóta a királynő bele is ment, hogy szeptember közepétől október közepéig nem lesz parlamenti ülésszak, éppen a Brexithez vezető út kulcsfontosságú heteiben. Eredetileg egyébként szeptember közepétől október 8-ig tartott volna ez a szünet, így tehát valójában "csak" egyhetes hosszabbításról van szó, de ezek nagyon értékes napok a Brexit miatt kiélezett helyzetben és az egyébként is szűkös parlamenti vitalehetőségek miatt.

A felháborodásra egy másik indikátor az, hogy a The Times című lap megbízásából a YouGov közvélemény-kutató villám közvélemény-kutatást végzett a mai fejlemény láttán, amelyben az jött ki, hogy az 5734 megkérdezett 47%-a elítéli a parlamenti munka egy hónapos felfüggesztését és csak 27% támogatja. A válaszok azonban erős megosztottságot mutatnak annak kapcsán, hogy ki támogatja, illetve ellenzi magát a Brexitet. A kilépés támogatóin belül 51%-os, azaz minimális volt a többség arra, akik helyeslik Johnson lépését, viszont a maradáspártiakon belül ez mindössze 9%-os.

Egy harmadik indikátor az, hogy a brit parlament épülete előtt spontán tüntetés kezdődött, és a Reuters tudósítása szerint több száz ember kiabálja hangosan azt, hogy ne szüntessék be az ülésszakot és állítsák le a Brexitet.

Amint ma délután rámutattunk: jogilag szabályos lehet egy ilyen kezdeményezés (bár esélyes, hogy a bíróságon megpróbálják megtámadni, mert egy törvényt lehet, hogy megsért), és Johnson szempontjából ésszerű is, hiszen így négy hétre parkoló pályára tudja tenni a brit alsóházat, így nem tudják megbuktatni őt abban az időszakban, és nem is tudják megakadályozni a képviselők a Brexit kapcsán vitt brüsszeli manővereit.

Johnson húzása egyébként éppen egy nappal azután jött, hogy a megállapodás nélküli Brexit miatt aggódó törvényhozók egy csoportja tegnap megállapodott: egyelőre nem mennek neki Johnsonnak bizalmatlansági indítvánnyal, hanem a parlamentben jogi úton igyekeznek bekorlátozni a kormány Brexit-ügyi manővereit. Ezt akarja tehát megakadályozni Johnson azzal, hogy a mostani parlamenti ülésszakot szeptember közepén berekeszti és az új ülésszakot csak a szokásosnál jóval később kezdeményezi a királynői beszéd eltolása segítségével.

Éppen ezért azoknak, akik az ellenzéki oldalon, illetve a kormánypárt soraiban tartanak a megállapodás nélküli Brexittől, egyre inkább úgy néz ki, hogy jövő héten kell cselekedniük egy bizalmatlansági indítvány benyújtásával, mert különben lehet, hogy október második felében már kicsúsznak az időből, illetve a jogi lehetőségeik sem lesznek már az akár megállapodás nélküli Brexit megakadályozására. Éppen ezt szorgalmazza Phillip Hammond volt pénzügyminiszter is, aki szerint vagy jövő héten lépnek, vagy már túl késő lesz.

A Deutsche Bank friss helyzetértékelése 50-50%-osra teszi azt, hogy megállapodással, vagy anélkül lép ki október 31-én az Egyesült Királyság az EU-ból, míg a UBS Wealth Management szakértője a Reuters szerint alapeseti forgatókönyvként azzal számol, hogy el fogják halasztani az október végi kilépési céldátumot és várhatóan előrehozott választások lesznek az országban.

Az ING Bank ma délutáni forgatókönyv elemzése legalább 8 féle kimenetet vázol, amelyek közül a legnagyobb esélyt (35%) ők is annak adják, hogy el fogják halasztani a Brexit október végi dátumát és előrehozott választások lesznek. A második legnagyobb esélyt (25%) viszont annak adják, hogy bár megbuktatják Johnsont egy bizalmatlansági indítvánnyal, de mivel az előrehozott választások időpontját a kormány úgyis október vége utánra tűzi ki, így a parlament már nem tudja megakadályozni a megállapodás nélküli kizuhanást az EU-ból.

Brexit: gigantikus a felháborodás, máris 660 ezren írták alá a mai petíciót
Címlapkép forrása: Giannis Alexopoulos/NurPhoto via Getty Images
Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
Frankfurti tőzsde
Bear
Emmanuel Macron Albania Eszak-Macedonia csatlakozasi targyalasok
Hiventures konferencia
közút baleset rendőr mentő
shutterstock_785823109
Donald Trump Orban Viktor vamtarifa1500
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Délutáni webinárium MA
Praktikus tanácsok online tőzsdézéshez és kockázatkezeléshez.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
Emmanuel Macron Albania Eszak-Macedonia csatlakozasi targyalasok