Uniós források

Brexit: megkérik a királynőt a brit parlament felfüggesztésére! (2.)

Portfolio
Több brit sajtótermék információi szerint ma megkérik II. Erzsébet angol királynőt, hogy október 14-ig hosszabbítsa meg az angol parlament ülésszakának hagyományosan szeptember végétől október elejéig tartó szünetét. Ezt később meg is erősítette maga Boris Johnson kormányfő. Ha erre "rábólint" a királynő, akkor ez azt jelenti, hogy szeptember második felétől egy hónapon át nem tudnák megakadályozni a brit képviselők, hogy a miniszterelnök olyan lépéseket tegyen, amelyekkel tényleg eljutna odáig, hogy akár megállapodás nélkül is kivezesse az országot október 31-én az EU-ból. Időközben jóvá is hagyta a királynő Johnson kérését:
10:38

A brit kormány a BBC információi szerint ma délelőtt ülést tart, feltehetően ott születik majd döntés a királynő megkéréséről, hogy az őszi ülésszakot megnyitó beszédét csak október 14-én tartsa meg, ne pedig hamarabb. Korábban is voltak már arról értesülések, hogy a parlamenti ülésszak szünetének meghosszabbításával próbálkozik majd Johnson, hogy a képviselők ne tudjanak ellene fellépni a parlamentben. Sőt, arra is volt terv, hogy egy előrehozott választást éppen a Brexit utáni napokban szeretne lezavarni Johnson. Azzal, hogy tegnap éjjel a pénzügyminiszter egy költekezést növelő büdzsé kereteit vázolta, fel is erősödött az előrehozott választásokkal kapcsolatos piaci spekuláció.

A brit parlament kvázi felfüggesztéséről szóló mai értesülés egyébként azt követően érkezett egy nappal, hogy ellenzéki képviselők egy csoportja arról tanakodott: milyen jogi eszközökkel tudná rábírni a Johnson-kormányt a Brexit halasztására, illetve a no-deal Brexit megakadályozására.

A mai fejleményre az angol font meredeken esni kezdett, mert afelé mutat, hogy ha az EU-val nem sikerül kialkudni a kilépési megállapodás módosítását (noha az utóbbi napokban elmozdultak a felek egy új megállapodás irányába), akkor az angol parlament közbeavatkozási képességének hiánya esetén tényleg megállapodás nélküli kizuhanás felé haladhatnak a folyamatok.

Brexit: megkérik a királynőt a brit parlament felfüggesztésére! (2.)
Október 15-től persze lenne még két hete valamit tennie a parlamentnek, igaz régóta komoly jogi viták zajlanak arról, hogy egyáltalán a parlamentnek milyen jogi eszközei vannak a kormány mozgásterének bekorlátozására. Arra persze van eszköze, hogy egy bizalmatlansági indítvánnyal megbuktassa Johnsont, hiszen a Konzervatív Pártnak mindössze egyetlen fős a többsége a kormányzati munka folytatásához és a kormány oldaláról is van több tucatnyi képviselő, akik a no-deal Brexit megakadályozásáért valószínűleg hajlandóak lennének átszavazni az ellenzéki kezdeményezésre induló kormánybuktatásra.

A bizalmatlansági indítvány jövő kedd-szerda körüli benyújtására egyébként a mai Johnson-húzással megnőhet az esély, hiszen szeptember 3-tól egyébként is összeül a parlament. Ha egy ilyen indítvány sikeres lenne, azaz megbukna a kormány, akkor sem egyértelmű, hogy pontosan mi történne. Ha ugyanis Johnson helyett nincs működőképes másik kormány (márpedig kérdéses, hogy ki tudná átvenni sikerrel a stafétát tőle), és Johnson nem mond le tisztségéről, akkor nem világos, hogy mi jönne és hogyan haladna tovább az ország a Brexit felé. Elvileg a királynő is "megkérhetné" Johnsont, hogy távozzon, de ez rendkívül érzékeny kérdés, és a királynő hagyományosan nem foglal állást politikai kérdésekben (állítólag viszolyog is ettől). Így például már a mostani beadvány kapcsán is érdekes, hogy arra hogyan reagál majd a királynő.

Brexit: megkérik a királynőt a brit parlament felfüggesztésére! (2.)
II. Erzsébet királyno fogadta a Buckingham Palotában Boris Johnson új miniszterelnököt 2019. július 24-én. Victoria Jones - WPA Pool/Getty Images
Frissítés: 11:31

Boris Johnson a Reuters tudósítása szerint televíziós beszédében elismerte, hogy tényleg az a terve: csak október 14-én mondja el a parlamenti beszédét a királynő, azaz ezzel valóban több mint egy hónapos parlamenti kényszerszünetet érne el. Johnson állítása szerint ezzel együtt is bőven lesz ideje a parlamenti képviselőknek, hogy a kulcsfontosságú október 17-i EU-csúcs előtt és után is meg tudják vitatni a Brexit kérdését és egyéb ügyeket. Erre a jelzésre egyébként a font némileg korrigált, de továbbra is jóval gyengébb szinten mozog (kb. 0,7%-os mínusban), mint a BBC értesülés előtti percekben.

Brexit: megkérik a királynőt a brit parlament felfüggesztésére! (2.)
Johnson a parlamenti képviselőknek is írt egy levelet, amelyben azt vázolja, hogy:
  • a mostani törvénykezési ülésszak szeptember 9-én fejeződik be és a következő csak október 14-én kezdődne, így tehát több mint egy hónapos lenne a parlamenti szünet (eredetileg egyébként szeptember 13-tól egyébként is lett volna szünet október 8-ig)
  • az október 17-18-i kulcsfontosságú EU-csúcsot követően (ha ott sikerülne valamiről megállapodnia a Brexit kérdésében Johnsonnak) október 21-22-én tudnának szavazni a képviselők a Brexit ügyében
  • Utóbbihoz kapcsolódóan Johnson ígéretet tett, hogy egyeztetéseket kezdeményeznek az ellenzékkel arról, hogy hogyan lehetne az esetleges új Brexit-megállapodást törvénybe iktatni.


Frissítés 12:18
Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Két éve erre a pillanatra vár Oroszország, most úgy érhet célt, hogy a Nyugat csak nézi

Senior web fejlesztő

Senior web fejlesztő
Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Díjmentes előadás

Ami még az állampapírnál is jobb befektetés

Az állampapírok mellett számos más befektetési lehetőség érhető el a piacon azoknak, akik szélesebb portfóliót szeretnének építeni és hosszú távon növekedést elérni.

Ez is érdekelhet
Delta_4_1500