Brexit: megkérik a királynőt a brit parlament felfüggesztésére! (2.)
Uniós források

Brexit: megkérik a királynőt a brit parlament felfüggesztésére! (2.)

Portfolio
Több brit sajtótermék információi szerint ma megkérik II. Erzsébet angol királynőt, hogy október 14-ig hosszabbítsa meg az angol parlament ülésszakának hagyományosan szeptember végétől október elejéig tartó szünetét. Ezt később meg is erősítette maga Boris Johnson kormányfő. Ha erre "rábólint" a királynő, akkor ez azt jelenti, hogy szeptember második felétől egy hónapon át nem tudnák megakadályozni a brit képviselők, hogy a miniszterelnök olyan lépéseket tegyen, amelyekkel tényleg eljutna odáig, hogy akár megállapodás nélkül is kivezesse az országot október 31-én az EU-ból. Időközben jóvá is hagyta a királynő Johnson kérését:
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet
10:38

A brit kormány a BBC információi szerint ma délelőtt ülést tart, feltehetően ott születik majd döntés a királynő megkéréséről, hogy az őszi ülésszakot megnyitó beszédét csak október 14-én tartsa meg, ne pedig hamarabb. Korábban is voltak már arról értesülések, hogy a parlamenti ülésszak szünetének meghosszabbításával próbálkozik majd Johnson, hogy a képviselők ne tudjanak ellene fellépni a parlamentben. Sőt, arra is volt terv, hogy egy előrehozott választást éppen a Brexit utáni napokban szeretne lezavarni Johnson. Azzal, hogy tegnap éjjel a pénzügyminiszter egy költekezést növelő büdzsé kereteit vázolta, fel is erősödött az előrehozott választásokkal kapcsolatos piaci spekuláció.

A brit parlament kvázi felfüggesztéséről szóló mai értesülés egyébként azt követően érkezett egy nappal, hogy ellenzéki képviselők egy csoportja arról tanakodott: milyen jogi eszközökkel tudná rábírni a Johnson-kormányt a Brexit halasztására, illetve a no-deal Brexit megakadályozására.

A mai fejleményre az angol font meredeken esni kezdett, mert afelé mutat, hogy ha az EU-val nem sikerül kialkudni a kilépési megállapodás módosítását (noha az utóbbi napokban elmozdultak a felek egy új megállapodás irányába), akkor az angol parlament közbeavatkozási képességének hiánya esetén tényleg megállapodás nélküli kizuhanás felé haladhatnak a folyamatok.

Brexit: megkérik a királynőt a brit parlament felfüggesztésére! (2.)
Október 15-től persze lenne még két hete valamit tennie a parlamentnek, igaz régóta komoly jogi viták zajlanak arról, hogy egyáltalán a parlamentnek milyen jogi eszközei vannak a kormány mozgásterének bekorlátozására. Arra persze van eszköze, hogy egy bizalmatlansági indítvánnyal megbuktassa Johnsont, hiszen a Konzervatív Pártnak mindössze egyetlen fős a többsége a kormányzati munka folytatásához és a kormány oldaláról is van több tucatnyi képviselő, akik a no-deal Brexit megakadályozásáért valószínűleg hajlandóak lennének átszavazni az ellenzéki kezdeményezésre induló kormánybuktatásra.

A bizalmatlansági indítvány jövő kedd-szerda körüli benyújtására egyébként a mai Johnson-húzással megnőhet az esély, hiszen szeptember 3-tól egyébként is összeül a parlament. Ha egy ilyen indítvány sikeres lenne, azaz megbukna a kormány, akkor sem egyértelmű, hogy pontosan mi történne. Ha ugyanis Johnson helyett nincs működőképes másik kormány (márpedig kérdéses, hogy ki tudná átvenni sikerrel a stafétát tőle), és Johnson nem mond le tisztségéről, akkor nem világos, hogy mi jönne és hogyan haladna tovább az ország a Brexit felé. Elvileg a királynő is "megkérhetné" Johnsont, hogy távozzon, de ez rendkívül érzékeny kérdés, és a királynő hagyományosan nem foglal állást politikai kérdésekben (állítólag viszolyog is ettől). Így például már a mostani beadvány kapcsán is érdekes, hogy arra hogyan reagál majd a királynő.

Brexit: megkérik a királynőt a brit parlament felfüggesztésére! (2.)
II. Erzsébet királyno fogadta a Buckingham Palotában Boris Johnson új miniszterelnököt 2019. július 24-én. Victoria Jones - WPA Pool/Getty Images
Frissítés: 11:31

Boris Johnson a Reuters tudósítása szerint televíziós beszédében elismerte, hogy tényleg az a terve: csak október 14-én mondja el a parlamenti beszédét a királynő, azaz ezzel valóban több mint egy hónapos parlamenti kényszerszünetet érne el. Johnson állítása szerint ezzel együtt is bőven lesz ideje a parlamenti képviselőknek, hogy a kulcsfontosságú október 17-i EU-csúcs előtt és után is meg tudják vitatni a Brexit kérdését és egyéb ügyeket. Erre a jelzésre egyébként a font némileg korrigált, de továbbra is jóval gyengébb szinten mozog (kb. 0,7%-os mínusban), mint a BBC értesülés előtti percekben.

Brexit: megkérik a királynőt a brit parlament felfüggesztésére! (2.)
Johnson a parlamenti képviselőknek is írt egy levelet, amelyben azt vázolja, hogy:
  • a mostani törvénykezési ülésszak szeptember 9-én fejeződik be és a következő csak október 14-én kezdődne, így tehát több mint egy hónapos lenne a parlamenti szünet (eredetileg egyébként szeptember 13-tól egyébként is lett volna szünet október 8-ig)
  • az október 17-18-i kulcsfontosságú EU-csúcsot követően (ha ott sikerülne valamiről megállapodnia a Brexit kérdésében Johnsonnak) október 21-22-én tudnának szavazni a képviselők a Brexit ügyében
  • Utóbbihoz kapcsolódóan Johnson ígéretet tett, hogy egyeztetéseket kezdeményeznek az ellenzékkel arról, hogy hogyan lehetne az esetleges új Brexit-megállapodást törvénybe iktatni.


Frissítés 12:18
Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
usa kongresszus vihar kormány parlament szenátus felhő sötétség amerika
traders
orvos kórház egészségügy
mercedes-benz cla
mnb_jegybank_felügyelet_shutter
kórház műtő orvos egészségügy
airbnb szoba nappali
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. november 10.
Miből lesz lakásunk, nyugdíjunk, luxusautónk?
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Legfontosabb aktualitások, elemzés, ötletelés.
Megszavazta a vízumkényszert Amerikával szemben az Európai Parlament