Kiadta újabb hard-Brexit felkészítő anyagát Brüsszel: ez vár az emberekre és cégekre
Uniós források

Kiadta újabb hard-Brexit felkészítő anyagát Brüsszel: ez vár az emberekre és cégekre

Portfolio
Mivel az Egyesült Királyságban továbbra is bizonytalanság övezi a kilépésről rendelkező megállapodás megerősítését és az általános belpolitikai helyzetet, jelenleg is fennáll a megállapodás nélküli Brexit lehetősége 2019. november elsején, ezért ma kiadta az erre a helyzetre való hatodik felkészítő anyagát is az Európai Bizottság. Ezzel együtt ismét felszólította a testület az EU többi 27 tagállamában élő összes érdekelt felet, hogy készüljenek fel erre a nemkívánatos eshetőségre, hiszen az esemény bekövetkezésétől potenciálisan már csak 8 hétre vagyunk.

A megállapodás nélküli Brexit reális esélye miatt a Bizottság ma részletes ellenőrzőlistát tett közzé, hogy segítse az Egyesült Királysággal kereskedő vállalkozásokat a végső előkészületek megtételében. A kereskedelmi fennakadások minimalizálása érdekében az Egyesült Királyság ellátási láncaiban érintett valamennyi félnek - székhelytől függetlenül - tisztában kell lennie azzal, milyen feladatok hárulnak rá a határokon átívelő kereskedelem terén. Az ellenőrzőlista a korábbi bizottsági állásfoglalásokra és az érdekelt feleknek eddig kiadott 100 közleményre épül, amelyek az ágazatok széles körét fedik le. Ezenfelül a Bizottság javasolja az Európai Parlamentnek és a Tanácsnak, hogy hajtsanak végre célzott technikai kiigazításokat egyes olyan rendkívüli uniós intézkedések időtartamát illetően, amelyek a közúti és a légi közlekedés terén kezelik a megállapodás nélküli Brexit hatását.

A Bizottság javasolja továbbá, hogy a halászati ágazatra vonatkozóan, valamint az Egyesült Királyságnak a 2020. évi uniós költségvetésben való lehetséges részvételére tekintettel a 2019-re vonatkozóan meghatározott rendkívüli eljárásokat alkalmazzák 2020-ra is. Ez lényegében uniós költségvetési kiadásvágásokat és megnövekedő tagállami befizetési kötelezettségeket takar.

Előzetesen ezek lehetőségéről már tegnap írtunk, illetve arról, hogy mindez mit jelenthet a gyakorlatban akár Magyarország számára is:

Végezetül a Bizottság azt is szorgalmazza, hogy az Európai Unió Szolidaritási Alapja és az Európai Globalizációs Alkalmazkodási Alap tegyen elérhetővé támogatást a megállapodás nélküli Brexit által leginkább érintett vállalkozások, munkavállalók és tagállamok számára. A javaslatok akkor lépnek életbe, ha az Európai Parlament és a Tanács elfogadja őket. A Bizottság teljes közleménye és benne a hasznos linkek tömegével a cégeket és állampolgárokat érintő területekkel itt érhető el. Címlapkép forrása: Dursun Aydemir/Anadolu Agency/Getty Images

Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
bika wall street index tőzsde
jean cloude juncker
mol olajipar
huawei mobiltelefon
víz water
vonat train máv
e-cigi vape
LONDON, UNITED KINGDOM - 2019/09/04: British Prime Minister Boris Johnson is seen leaving No 10 Downing Street to attend his first Prime Minister's Questions at the House of Commons. Later today the MPs will debate bill that could block no-deal Brexit. ()
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
jean cloude juncker