Kiadta újabb hard-Brexit felkészítő anyagát Brüsszel: ez vár az emberekre és cégekre
Uniós források

Kiadta újabb hard-Brexit felkészítő anyagát Brüsszel: ez vár az emberekre és cégekre

Portfolio
Mivel az Egyesült Királyságban továbbra is bizonytalanság övezi a kilépésről rendelkező megállapodás megerősítését és az általános belpolitikai helyzetet, jelenleg is fennáll a megállapodás nélküli Brexit lehetősége 2019. november elsején, ezért ma kiadta az erre a helyzetre való hatodik felkészítő anyagát is az Európai Bizottság. Ezzel együtt ismét felszólította a testület az EU többi 27 tagállamában élő összes érdekelt felet, hogy készüljenek fel erre a nemkívánatos eshetőségre, hiszen az esemény bekövetkezésétől potenciálisan már csak 8 hétre vagyunk.

A megállapodás nélküli Brexit reális esélye miatt a Bizottság ma részletes ellenőrzőlistát tett közzé, hogy segítse az Egyesült Királysággal kereskedő vállalkozásokat a végső előkészületek megtételében. A kereskedelmi fennakadások minimalizálása érdekében az Egyesült Királyság ellátási láncaiban érintett valamennyi félnek - székhelytől függetlenül - tisztában kell lennie azzal, milyen feladatok hárulnak rá a határokon átívelő kereskedelem terén. Az ellenőrzőlista a korábbi bizottsági állásfoglalásokra és az érdekelt feleknek eddig kiadott 100 közleményre épül, amelyek az ágazatok széles körét fedik le. Ezenfelül a Bizottság javasolja az Európai Parlamentnek és a Tanácsnak, hogy hajtsanak végre célzott technikai kiigazításokat egyes olyan rendkívüli uniós intézkedések időtartamát illetően, amelyek a közúti és a légi közlekedés terén kezelik a megállapodás nélküli Brexit hatását.

A Bizottság javasolja továbbá, hogy a halászati ágazatra vonatkozóan, valamint az Egyesült Királyságnak a 2020. évi uniós költségvetésben való lehetséges részvételére tekintettel a 2019-re vonatkozóan meghatározott rendkívüli eljárásokat alkalmazzák 2020-ra is. Ez lényegében uniós költségvetési kiadásvágásokat és megnövekedő tagállami befizetési kötelezettségeket takar.

Előzetesen ezek lehetőségéről már tegnap írtunk, illetve arról, hogy mindez mit jelenthet a gyakorlatban akár Magyarország számára is:

Végezetül a Bizottság azt is szorgalmazza, hogy az Európai Unió Szolidaritási Alapja és az Európai Globalizációs Alkalmazkodási Alap tegyen elérhetővé támogatást a megállapodás nélküli Brexit által leginkább érintett vállalkozások, munkavállalók és tagállamok számára. A javaslatok akkor lépnek életbe, ha az Európai Parlament és a Tanács elfogadja őket. A Bizottság teljes közleménye és benne a hasznos linkek tömegével a cégeket és állampolgárokat érintő területekkel itt érhető el. Címlapkép forrása: Dursun Aydemir/Anadolu Agency/Getty Images

Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
ujszulott
e-cigi
Megszolalt a kormany gigantikus brusszeli buntetetesrol1500
DLAPE20190501316
borisjohnson
ubsermotti
Frankfurti tőzsde
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Tudatos tervezés és stratégia nélkül nincs tőzsdei siker!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
Megszolalt a kormany gigantikus brusszeli buntetetesrol1500