Brexit: mást ígért Johnson a kongresszuson, mint ami már kiszivárgott a terveiről
Uniós források

Brexit: mást ígért Johnson a kongresszuson, mint ami már kiszivárgott a terveiről

Portfolio
|
MTI
Boris Johnson brit miniszterelnök szerint London olyan végső, kompromisszumos megoldást javasol most az EU-nak, amelynek alapján a brit EU-tagság megszűnése (Brexit) után nem lesz vámellenőrzés Írország és Észak-Írország határán, "sem annak közelében". Ezt Johnson a Konzervatív Párt éves kongresszusának záró beszédében mondta el, noha az elmúlt egy napban kiszivárgott londoni írásos tervek ennek éppen az ellenkezőjéről, a határtól 8-16 km-es távolságra felállított vámellenőrzési pontokról szólnak.
A Brexitről és az általa okozott jelentős gazdaságpolitikai és piaci bizonytalanságról részletesen szó lesz a Portfolio október 16-i Budapest Economic Forum konferenciáján. További részletek:

Ezt ígérte a nagy nyilvánosság előtt Johnson

Johnson a konferencián kijelentette: ésszerű és építő jellegű javaslatról van szó, amelynek az egyetlen alternatívája a megállapodás nélküli Brexit, de Nagy-Britannia nem erre törekszik. A brit kormányfő közölte, hogy a javaslat mindkét fél részről kompromisszumokat igényel.Elmondta: a tervezet olyan megoldást tartalmaz, amelynek alapján a Brexit után is érvényben maradnak a jelenlegi szabályozási rendszerek az ír szigeten a mezőgazdasági termelők és egyéb üzleti vállalkozások számára. Johnson ennek részleteit nem fedte fel. Kijelentette ugyanakkor: "semmilyen körülmények között" nem lesz vámellenőrzés a Brexit után sem Észak-Írország és Írország határán, sem a határ közelében.

Amint reggel már megírtuk: a londoni kormány terveiről kiszivárgott részletek ennek éppen az ellenkezője irányába mutatnak,

hiszen azon túl, hogy a mezőgazdasági termékek és az élelmiszerek terén az ír sziget egésze egységes gazdasági térséggé alakulna, az ezen kívüli termékek esetén formális vámellenőrzés a kiinduló vagy az érkezési pontokon, 8-16 km-re a határtól történne.

A The Daily Telegraph című konzervatív brit napilaphoz eljutott, az újság szerdai kiadásában ismertetett részletek szerint London javaslatai között szerepel, hogy Észak-Írországban 2025-ig érvényben maradna az uniós belső piac szabályrendszerének nagy része. Vámellenőrzések azonban e kiszivárgott javaslat szerint is lennének Írország és Észak-Írország között, mivel Észak-Írország az Egyesült Királyság részeként kilép az EU vámuniójából.

A The Daily Telegraph által látott részletek szerint

2025-ben az észak-írországi kormány dönthetne arról, hogy azután is fennmaradjon-e az EU egységes belső piacával harmonizáló szabályrendszer.

A 499 kilométeres ír-északír határszakasz lesz a Brexit után az Európai Unió és az Egyesült Királyság egyetlen szárazföldi vámhatára. Ezen a határon az észak-írországi megbékélési folyamatot elindító 1998-as nagypénteki megállapodás egyik fő vívmányaként hosszú ideje semmiféle fizikai ellenőrzés nincs.

Az ellenőrzés visszaállításának elkerülését célozza az a tartalékmegoldás - backstop -, amelynek alapján az Egyesült Királyság egésze vámuniós viszonyrendszerben maradna az Európai Unióval, emellett Észak-Írországban érvényben maradnának az EU egységes belső piacának egyes szabályai is, mindaddig, amíg ezt más megállapodás, például szabadkereskedelmi egyezmény szükségtelenné nem teszi.

Ez benne van az EU-val tavaly novemberben kötött eredeti Brexit-megállapodásban, de ezt a londoni alsóház háromszor is elutasította, és Johnson kormánya el akarja érni, hogy az új Brexit-egyezményben a backstop-záradék ne szerepeljen.

Máris leszólták a brit terveket

A Reuters-nek nyilatkozó névtelen vezető EU-forrás egyébként máris azt mondta, hogy az eddig megjelent brit tervek nem fognak működni, így ha tényleg ez a végső ajánlatuk, akkor jobb inkább a Brexit újabb halasztásán gondolkodni (amelyre törvény kötelezi Johnsont, noha ma is azt mondta, hogy erre nem hajlandó), nem pedig a megállapodás további gyúrásán.

Az Európai Parlament egyik Brexit-ügyi illetékese is azt mondta a Reutersnek, hogy a brit tervek eddigi tartalma nem fog működni, a francia kormányszóvivő pedig azt hangsúlyozta, hogy a brit tervek jelentős módosítása szükséges még ahhoz, hogy kézzelfogható dolgokról érdemi tárgyalás tudjon kezdődni. Az ellenzéki Munkáspárt gazdaságpolitikai vezetője azt mondta: Johnsonék cinikus javaslattal igyekeznek a megállapodás nélküli kizuhanás felé vinni a Brexit folyamatot és mindezért megpróbálják az EU-t beállítani felelősnek. A hírügynökség kommentárja szerint nagyon sokan ugyanígy gondolják Brüsszelben is, miszerint a londoni kormány megpróbálja az EU-ra kenni, hogy végül a benyújtott (hiányos, gyenge kidolgozottságú) javaslatok mentén nem sikerült módosított megállapodást elérni és annak mentén kilépni október 31-én az EU-ból.

A Deutsche Bank friss helyzetértékelése szerint 20%-os annak az esélye, hogy végül egy meglepetés-szerű Brexit-megállapodás összejön a hónap során, a legvalószínűbb forgatókönyvnek pedig azt tartja, hogy az egész Brexit dilemmának ügyvezető kormány lesz a vége (Johnsont megbuktatják) és az EU egy rövid ideig tartó Brexit-halasztást ad, hogy addig le lehessen bonyolítani az előrehozott választásokat az Egyesült Királyságban. Ezzel együtt is azt mondja a befektetési bank, hogy év végéig továbbra is 50%-os az esélye annak, hogy végül megállapodás nélkül esik ki az ország az EU-ból.

Címlapkép forrása: Christopher Furlong/Getty Images

Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
Kasza Elliott-tal

Deutsche Bank - kereskedés

Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, aztán beleragadtam. Most végre az utolsótól is megszabadultam. Nem volt egy jó trade, de most m

KonyhaKontrolling

A javadat akarják?

A CBC Marketplace nemrég kiadott egy videót, amiben rejtett kamerával megvizsgálták néhány kanadai bank ügyintézőit. Nem meglepő módon azt találták, hogy a kapott tanács nem az ügyfelek é

RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

Kiszámoló

A sávos vagy többkulcsos adózásról

Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből kettő nem érti, hogyan működik a többkulcsos, sávos adózás. \"Felháborító, hog

MNB Intézet

A kerékpározás árnyoldala

Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni. A kerékpárok használata, terjesztése kevéssé szabályozott, illetve az iparág sem mozdul

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Ursula von der Leyen EP-felszólalás