Brexit mar csak nehany ora maradt hogy összejohessen a nagy alku
Uniós források

Brexit: már csak néhány óra maradt, hogy összejöhessen a nagy alku

Portfolio
Újabb dokumentumokat juttatott el a brit kormány a saját Brexit-terveiről az Európai Bizottságnak, de még ezek sem elegendőek és működőképesek ahhoz, hogy összejöhessen egy módosított brit kilépési megállapodás és már csak ma estig van ideje a briteknek a terveik módosítására ahhoz, hogy a csütörtök-pénteki EU-csúcson még megszülethessen az alku – rajzolódik ki a keddi intenzív Brexit-híráramlásból. A finn miniszterelnök most érzi először azt, hogy a britek tényleg nagyon meg akarnak állapodni, és az EU Brexit-ügyi főtárgyalója is óvatosan bizakodó.
A Brexitről és az általa okozott nagyfokú bizonytalanságról részletesen szó lesz az október 16-i Budapest Economic Forum konferencián. További részletek:

A legfőbb akadály továbbra is az, hogy az északír-ír vámellenőrzést a kilépés után hogyan lehessen elkerülni, akkor, amikor még nincs meg a kereskedelmi megállapodás az EU és az Egyesült Királyság között. A backstop megoldás helyetti új megoldásra továbbra sincs még meg a válasz.

A legutóbbi brit javaslat szerint az Egyesült Királyság vámtérségében tartanák Észak-Írországot, de az uniós vámtarifa szabályok lennének érvényesek Észak-Írországban. Ha pedig egy adott termék a brit szigetről Észak-Írországban lelné meg végső helyét, akkor az adott északír importcég a vám visszaigénylésére lenne jogosult az EU-s vámtarifa miatt.

Az EU szerint azonban mindez túl bonyolult és kipróbálatlan technológia még, nehéz is lenne nyomon követni - mutat rá a Reuters. Így

az EU szerint az lenne a legtisztább megoldás, ha Észak-Írország az uniós kilépés után leválna a brit vámtérségről és az EU-s vámunióban maradna benne.

Emiatt tehát szükségtelen lenne az északír-ír határellenőrzés, viszont az északír-brit határon kellene lennie ilyennek. Utóbbi a brit kormánynak politikailag kellemetlen, hiszen szabályozói különbség jönne létre az Egyesült Királyság területén belül és éppen ezért az északír unionista párt (amelyre támaszkodik Boris Johnson a brit alsóházban) elutasítja ezt az irányt.

A döntés lényege tehát az, hogy vagy az északír-ír határon kellene valamilyen vámellenőrzésnek lennie (az EU hevesen elutasítja az írek mellett és a jelek szerint ezt már a brit kormány is szeretné elkerülni), vagy az északír-brit határon (ezt eddig a londoni kormány ellenezte).

Az már régóta egyértelmű, hogy nem az EU-nak, hanem a brit félnek kell elmozdulnia a tárgyalási alapjából, hiszen az EU láthatóan nem enged az elveiből a közös piac megtartása és az északír-ír határ vámellenőrzés nélkülisége miatt, de láthatóan nehezen születik meg a brit engedmény.

Érdemes tehát figyelni, hogy ezt a kellemetlen döntést írásban bevállalja-e a brit kormány ma estig, vagy sem. Az EU Brexit-ügyi főtárgyaló még bizakodó.

Ha nem enged ma estig a brit kormány, akkor az időhiány miatt az esetleges új megállapodás jóváhagyását már nem tudják előkészíteni a csütörtök-pénteki EU-csúcsig, így a kérdés rendezése későbbre csúszik. Szombaton Johnsonnak a brit alsóház előtt kell beszámolnia az EU-csúcs eredményeiről és ott kaphatja meg a felszólítást arra, hogy kérje a Brexit harmadik halasztását.

Október végéig elvileg még összehívhatnak egy rendkívüli EU-csúcsot és azon még elvileg jóváhagyhatnak egy új megállapodást (ha addig a nyomás alatt elmozdul a brit kormány stratégiája), vagy a Brexit halasztását, amit Johnsonnak a saját korábbi számtalan ígérete ellenére kellene kérnie. Nagy kérdés azonban, hogy ezt tényleg egyhangúan jóváhagyja-e a többi 27 tagállam. Erre csak akkor van esély, ha a brit belpolitikában lényeges eseményre van kilátás (előrehozott választás, második népszavazás). Ha pedig erre nem látnak jeleket az uniós vezetők, akkor előfordulhat az is, hogy végül október 31-én éjfélkor ratifikált megállapodás nélkül esik ki az Egyesült Királyság az EU-ból.

Címlapkép forrása: Francisco Seco - Pool/Getty Images

Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
orbán viktor koronavírus járvány videóhívás
Frankfurti tőzsde
brazilia koronavirus jarvany fertozes vilag200602
london shutter
törökorszag isztambul
easyJet
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. június 3.
Financial and Corporate IT: Digital UX a bankoknál
2020. június 4.
Járműipar: Az új technológiák átrendezik az erőviszonyokat
2020. június 11.
Tudatos felkészülés a generációváltásra
2020. június 25.
Járműipar: Korszakváltás a beszállítóknál koronavírus idején
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Junior modellező, pénzügyi modellező

Junior modellező, pénzügyi modellező
Online előadás
Grafikonelemzési fortélyok aktuális tőzsdei helyzetekben.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
visegradi negyek helyreallitasi alap europai unio200602