Zalakaros Meg tobb EU-s penzt ad a kormany a magyarok egyik kedvenc gyogyfurdojenek
Uniós források

Még több EU-s pénzt ad a kormány a magyarok egyik kedvenc gyógyfürdőjének

Portfolio
Az eddigi 650 millió forintnyi EU-támogatást további 350 millióval, azaz több mint 50%-kal megemeli a kormány, így kereken 1 milliárd forintnyi fejlesztési támogatást kap „Zalakaros gyógyhely komplex turisztikai fejlesztése” című projekt – derül ki a Magyar Közlönyből.

A kormányhatározat emlékeztet rá, hogy jogszabályi okok miatt a kormánynak kell jóváhagynia ilyen nagymértékű költségnövekedést egy adott uniós projektnél, és ezt most meg is adták az 1633/2019. (XI. 8.) kormányhatározattal. Maga a projekt a 2017-ben megnyílt „Turisztikailag frekventált térségek integrált termék- és szolgáltatás fejlesztése” című pályázat keretébe tartozik (GINOP-7.1.9-17), amelyet már lezártak, a nyertes projekteket 200 millió - 5 milliárd forint közötti vissza nem térítendő támogatásban részesítették. A 43,49 milliárd forintnyi támogatási keretből, amely az Európai Regionális Fejlesztési Alapból (ERFA) és Magyarország költségvetéséből érkezik, eredetileg 24-34 db projektet terveztek támogatni.

A támogatási adatbázis szerint a kiemelt felhívásban összesen 35 projektet támogatnak 42,9 milliárd forinttal és egyelőre 32 projektre fizettek ki 19,9 milliárd forintnyi támogatást. Ezek egyike a fenti zalakarosi projekt is, amelynek támogatói döntése 2018. január 10-én született, és 99%-os a támogatás aránya, amelyből 85%-ot az EU alapjából finanszírozzák. Aznap egyébként 491 millió forintnyi előleget ki is utaltak a projektnek, amelynek befejezését 2020. szeptember 30-ra tervezték a projekt adatlapja szerint. Sajnos a projekt adatlapja nincs feltöltve a hivatalos oldalra.

A mostani kormányhatározatban a projekt rövid bemutatásaként mindössze az szerepel, hogy egy 6 hektáros, bővített, új funkciókkal ellátott városközpont jön létre új rendezvénytérrel és egy új épületet is felhúznak. A határozatban nincs rá utalás, hogy konkrétan mi indokolta a 350 millió forintos támogatás növelést:

A további nyertes projektek listája itt érhető el, és olyanok találhatók rajta, mint például:

 • a balatonfüredi „Négy évszakos kulturális és rendezvényhelyszín fejlesztése Balatonfüreden a meglévő kulturális kínálat erősítésével” című projekt, amely 3 milliárdos támogatást kapott
 • a hortobágyi „Hortobágy- Világörökségünk a Puszta” című projekt szintén 3 milliárdos megítélt támogatással
 • a sátoraljaújhelyi „Magas-hegyi Sportcentrum szolgáltatás fejlesztése” projekt, amely szintén 3 milliárdos támogatást kapott
 • a „Zempléni és Abaúji várak fejlesztése” című projekt, amely 2,65 milliárdos támogatást kapott
 • a badacsonytomaji „Badacsony turisztikai attraktivitásának fejlesztése” című projekt, amely 2,345 milliárdos támogatást kapott
 • a tokaj-hegyaljai „Aktív turisztikai hálózatok fejlesztése Tokaj-Hegyalján – Tokaj kör kerékpáros útvonal megvalósításának I. üteme” című projekt, amelynek 2,1 milliárdos támogatást ítéltek meg
 • a tihanyi „Tihany turisztikai attraktivitásának fejlesztése” című projekt, amelyre 1,869 milliárdos támogatást ítéltek meg
 • a bodrogkeresztúri „Bodrogkeresztúr turisztikai attraktivitásának fejlesztése” című projekt, amely 1,5 milliárdos támogatást kapott.
 • a debreceni „Debrecen gyógyhely komplex turisztikai fejlesztése”, amely szintén csaknem 1,5 milliárdos támogatást kapott
 • a szántódpusztai „Szántódpuszta Majorsági épületek fejlesztése és látogatóközpont létrehozása I. ütem” című projekt szintén 1,5 milliárdos megítélt támogatással
 • a hajdúszoboszlói „Hajdúszoboszló gyógyhely komplex turisztikai fejlesztése” szintén 1,5 milliárdos támogatással
 • a veszprémi „Veszprém kulturális turisztikai kínálatának fejlesztése” című projektnek 1,5 milliárdos támogatást ítéltek meg.

Az alábbi nyári összesítésünkben a közvetlen Balaton-parti települések által elnyert uniós fejlesztések listáját szedtük össze és az alábbi eredményekre jutottunk:

A felhívás indokoltsága és céljai

A kormány 2016 decemberében döntött a „a turisztikai térségek fejlesztésének állami feladatairól” szóló CLVI. törvény elfogadásával a turizmussal kapcsolatos állami feladat- és intézményrendszer átalakításáról. Ez megteremtette az alapjait annak, hogy a kiemelt turisztikai fejlesztési térségek tervei – melyek korábban jellemzően helyi-területi szintű koordinációban születtek meg – a továbbiakban országos szintű koordinációban készüljenek. A kiemelt turisztikai fejlesztési térségek lehatárolásáról és fejlesztési stratégiájáról a kormány egyedi határozatban dönt.

A támogatni tervezett fejlesztéseknek köszönhetően növekszik a látogatószám, megvalósul a hálózatosodás, integrált termék- és szolgáltatásfejlesztés történik, érvényesül a turizmus tovagyűrűző hatása, mely révén a teljes turisztikai térség fejlődése realizálható lesz.

Ez a felhívás hozzájárul a kormány gazdaságfejlesztési céljaihoz, mert a fejlesztéseken keresztül közvetlenül és közvetve is üzleti lehetőséget kíván biztosítani a kis- és középvállalkozásoknak, valamint tovább növeli az erős multiplikátorhatásokkal rendelkező turizmus iránti keresletet, így jelentősen hozzájárulhat a munkahelyteremtéshez is.

Az országos szintű koordináció a szolgáltatások keresleti trendeknek megfelelő színvonalú kialakításához és a túlkínálat elkerülése érdekében szükséges - olvasható a felhívás szövegében.

Címlapkép forrása: MTI/Varga György

Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
bear_1
Gazdaság

Pluszban zárt Amerika

Európában szépen dolgozzák le a mínuszokat a tőzsdék, felemás nyitás a tengerentúlon.

GettyImages-1233503994
paradicsom Tomato brown rugose fruit virus
mnb
fehérorosz zászló
építőipar munkás
europai bizottsag

Alapblog Tyúk és tojás

Az ábrán azt látjuk, hogyan viszonyulnak a Trump és Biden szavazók a vakcinákhoz. Például a Biden szavazók 3,...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-09-07
Sustainable World 2021
2021-09-08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021-09-21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021-09-30
Energy Investment Forum 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Trade Surveillance Analyst

Trade Surveillance Analyst

Treasury Associate

Treasury Associate

Client Asset Analyst

Client Asset Analyst
Online előadás
Hasznos tippek, trükkök, használati gyorstalpaló
európai bizottság brüsszel eu európai unió