Zalakaros Meg tobb EU-s penzt ad a kormany a magyarok egyik kedvenc gyogyfurdojenek
Uniós források

Még több EU-s pénzt ad a kormány a magyarok egyik kedvenc gyógyfürdőjének

Portfolio
Az eddigi 650 millió forintnyi EU-támogatást további 350 millióval, azaz több mint 50%-kal megemeli a kormány, így kereken 1 milliárd forintnyi fejlesztési támogatást kap „Zalakaros gyógyhely komplex turisztikai fejlesztése” című projekt – derül ki a Magyar Közlönyből.

A kormányhatározat emlékeztet rá, hogy jogszabályi okok miatt a kormánynak kell jóváhagynia ilyen nagymértékű költségnövekedést egy adott uniós projektnél, és ezt most meg is adták az 1633/2019. (XI. 8.) kormányhatározattal. Maga a projekt a 2017-ben megnyílt „Turisztikailag frekventált térségek integrált termék- és szolgáltatás fejlesztése” című pályázat keretébe tartozik (GINOP-7.1.9-17), amelyet már lezártak, a nyertes projekteket 200 millió - 5 milliárd forint közötti vissza nem térítendő támogatásban részesítették. A 43,49 milliárd forintnyi támogatási keretből, amely az Európai Regionális Fejlesztési Alapból (ERFA) és Magyarország költségvetéséből érkezik, eredetileg 24-34 db projektet terveztek támogatni.

A támogatási adatbázis szerint a kiemelt felhívásban összesen 35 projektet támogatnak 42,9 milliárd forinttal és egyelőre 32 projektre fizettek ki 19,9 milliárd forintnyi támogatást. Ezek egyike a fenti zalakarosi projekt is, amelynek támogatói döntése 2018. január 10-én született, és 99%-os a támogatás aránya, amelyből 85%-ot az EU alapjából finanszírozzák. Aznap egyébként 491 millió forintnyi előleget ki is utaltak a projektnek, amelynek befejezését 2020. szeptember 30-ra tervezték a projekt adatlapja szerint. Sajnos a projekt adatlapja nincs feltöltve a hivatalos oldalra.

A mostani kormányhatározatban a projekt rövid bemutatásaként mindössze az szerepel, hogy egy 6 hektáros, bővített, új funkciókkal ellátott városközpont jön létre új rendezvénytérrel és egy új épületet is felhúznak. A határozatban nincs rá utalás, hogy konkrétan mi indokolta a 350 millió forintos támogatás növelést:

A további nyertes projektek listája itt érhető el, és olyanok találhatók rajta, mint például:

 • a balatonfüredi „Négy évszakos kulturális és rendezvényhelyszín fejlesztése Balatonfüreden a meglévő kulturális kínálat erősítésével” című projekt, amely 3 milliárdos támogatást kapott
 • a hortobágyi „Hortobágy- Világörökségünk a Puszta” című projekt szintén 3 milliárdos megítélt támogatással
 • a sátoraljaújhelyi „Magas-hegyi Sportcentrum szolgáltatás fejlesztése” projekt, amely szintén 3 milliárdos támogatást kapott
 • a „Zempléni és Abaúji várak fejlesztése” című projekt, amely 2,65 milliárdos támogatást kapott
 • a badacsonytomaji „Badacsony turisztikai attraktivitásának fejlesztése” című projekt, amely 2,345 milliárdos támogatást kapott
 • a tokaj-hegyaljai „Aktív turisztikai hálózatok fejlesztése Tokaj-Hegyalján – Tokaj kör kerékpáros útvonal megvalósításának I. üteme” című projekt, amelynek 2,1 milliárdos támogatást ítéltek meg
 • a tihanyi „Tihany turisztikai attraktivitásának fejlesztése” című projekt, amelyre 1,869 milliárdos támogatást ítéltek meg
 • a bodrogkeresztúri „Bodrogkeresztúr turisztikai attraktivitásának fejlesztése” című projekt, amely 1,5 milliárdos támogatást kapott.
 • a debreceni „Debrecen gyógyhely komplex turisztikai fejlesztése”, amely szintén csaknem 1,5 milliárdos támogatást kapott
 • a szántódpusztai „Szántódpuszta Majorsági épületek fejlesztése és látogatóközpont létrehozása I. ütem” című projekt szintén 1,5 milliárdos megítélt támogatással
 • a hajdúszoboszlói „Hajdúszoboszló gyógyhely komplex turisztikai fejlesztése” szintén 1,5 milliárdos támogatással
 • a veszprémi „Veszprém kulturális turisztikai kínálatának fejlesztése” című projektnek 1,5 milliárdos támogatást ítéltek meg.

Az alábbi nyári összesítésünkben a közvetlen Balaton-parti települések által elnyert uniós fejlesztések listáját szedtük össze és az alábbi eredményekre jutottunk:

A felhívás indokoltsága és céljai

A kormány 2016 decemberében döntött a „a turisztikai térségek fejlesztésének állami feladatairól” szóló CLVI. törvény elfogadásával a turizmussal kapcsolatos állami feladat- és intézményrendszer átalakításáról. Ez megteremtette az alapjait annak, hogy a kiemelt turisztikai fejlesztési térségek tervei – melyek korábban jellemzően helyi-területi szintű koordinációban születtek meg – a továbbiakban országos szintű koordinációban készüljenek. A kiemelt turisztikai fejlesztési térségek lehatárolásáról és fejlesztési stratégiájáról a kormány egyedi határozatban dönt.

A támogatni tervezett fejlesztéseknek köszönhetően növekszik a látogatószám, megvalósul a hálózatosodás, integrált termék- és szolgáltatásfejlesztés történik, érvényesül a turizmus tovagyűrűző hatása, mely révén a teljes turisztikai térség fejlődése realizálható lesz.

Ez a felhívás hozzájárul a kormány gazdaságfejlesztési céljaihoz, mert a fejlesztéseken keresztül közvetlenül és közvetve is üzleti lehetőséget kíván biztosítani a kis- és középvállalkozásoknak, valamint tovább növeli az erős multiplikátorhatásokkal rendelkező turizmus iránti keresletet, így jelentősen hozzájárulhat a munkahelyteremtéshez is.

Az országos szintű koordináció a szolgáltatások keresleti trendeknek megfelelő színvonalú kialakításához és a túlkínálat elkerülése érdekében szükséges - olvasható a felhívás szövegében.

Címlapkép forrása: MTI/Varga György

Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
orban viktor turk tanacs koronavirus
koronavirus ukrajna
valgyimir putyin
aderjanos
email számítógép shutter
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. április 21.
A koronavírus és a magyar bankszektor
2020. június 2.
Smart Logistics 2020
2020. június 9.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
2020. június 10.
Hitelezés 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Hosszú távú befektetés, folyamatos megtakarítás okosan.
európai bizottság_getty_stock