Milliárdos EU-pénzből fejlesztik a magyar börtönöket és 550 fogvatartott szerzett szakmát
Uniós források

Milliárdos EU-pénzből fejlesztik a magyar börtönöket és 550 fogvatartott szerzett szakmát

Portfolio
Egy 4,2 milliárd forintos keretösszegű uniós pályázat keretében családi látogató és fogadó helyiséget adtak át a martonvásári börtönben és az eseményen elhangzott az is, hogy az évek óta zajló programban már több mint 4100 fogvatartott és több mint 900 családtag vett részt, a képzések alkalmával pedig több mint 550 fogvatartott szerzett szakmát.

Mi a pályázat háttere?

A minap adták át a családi látogató és fogadó helyiséget a Közép-dunántúli Országos Büntetés-végrehajtási Intézet martonvásári börtönében, amely 164 fogvatartottnak ad helyet. Az eseményen Vitályos Eszter, az Emberi Erőforrások Minisztériuma európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára az MTI tudósítása szerint rámutatott: a Fogvatartottak reintegrációja elnevezésű uniós projekt országosan 4,2 milliárd forint uniós támogatásból valósul meg az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP) keretében.

A program egyik kiemelt eleme a családi látogató egységek kialakítása, amely a szabadulás utáni visszailleszkedést segíti, hiszen a családdal a rendszeres találkozások minőségi keretek között történhetnek

- tette hozzá.

A hivatalos uniós pályázati oldalon elérhető adatok szerint az EFOP-1.3.3-16-os kódszámú pályázatról van szó, amelyet a Belügyminisztérium nyert el 2016 októberében és a teljes projekt befejezése 2020 júniusára várható. A támogatási adatbázis szerint a 4,2 milliárd forintos keretösszegű pályázatból egyelőre 3,5 milliárd forint van kifizetve, éppen annyi, mint amekkora összeget projekt adatlapja szerint korábban terveztek a projektre.

A projekt célja röviden

A projekt célja a jogerősen kiszabott szabadságvesztés büntetést töltő elítéltek, az előzetes letartóztatás alatt álló személyek társadalmi és munkaerő-piaci reintegrációjának erősítése és az elkövetők bűnismétlési kockázatának csökkentése érdekében reintegrációs program megvalósítása, amely egyrészt fókuszál a célcsoport fejlesztésére, másrészt a modell befogadására alkalmas környezet megteremtését, a célcsoporttal dolgozó szakemberek felkészítését célozza. A projekt a fogvatartottak hozzátartozói számára is biztosít szolgáltatásokat – olvasható az adatlap rövid összefoglalójában.

Mi a projekt lényege és eredménye?

Vitályos Eszter jelzése szerint amellett, hogy a fogvatartottak a családjukkal minőségi keretek között tudnak találkozni rendszeresen, az is fontos cél a hírügynökség beszámolója szerint, hogy a jogerősen szabadságvesztésüket töltő és letartóztatásban lévő emberek társadalmi és munkaerő-piaci visszailleszkedésének elősegítése személyre szabott képzésekkel tudjon megtörténni. Az államtitkár közölte:

a program kiemelkedő eredményeket hozott eddig, mivel több mint 4100 fogvatartott és több mint 900 családtag vett részt benne, a képzések alkalmával több mint 550 fogvatartott szerzett szakmát.

Kiszely Pál dandártábornok, a Közép-dunántúli Országos Büntetés-végrehajtási Intézet parancsnoka elmondta, hogy a 21. századi látogatóhelyiséget, ahol oktatási tevékenységeket is tudnak végezni a jövőben, 19 millió forintból alakították ki. Megjegyezte, hogy szinte minden szakipari tevékenységet a fogvatartottak végeztek el összesen 14 ezer munkaórában.

Tóth Gábor ezredes, a projekt vezetője felhívta a figyelmet arra, hogy az EFOP-program csak a konvergencia régiókra vonatkozik, ezért a közép-magyarországi régióban hazai forrásból valósítják meg a fejlesztéseket és a reintegrációs feladatokat. Országosan húsz objektum és két tanoda felújítása zajlott le, Közép-Magyarországon további hét objektum újult meg - fűzte hozzá.

A továbbiakban is várjuk az uniosprojekt@portfolio.hu címre a különböző, lehetőleg 300 millió forintnál nagyobb uniós hátterű fejlesztések projekt közleményeit, amelyeket térítésmentesen közzéteszünk az Uniós Forrás rovatban.

Kiket vontak be a projektbe?

A Belügyminisztérium és a BVOP 2016 októberében közösen elindított projektje a fogvatartottak bevonásán túl kiemelt elemként kezeli a hozzátartozók bevonását, részükre szolgáltatások nyújtását, hiszen a sikeres társadalmi visszailleszkedéshez elengedhetetlen, hogy a szabadult egy biztonságos és stabil környezetbe tudjon visszatérni.

A képzési programban elsősorban azok vehetnek részt, akik öt éven belül szabadulnak. A projekt teljes ideje alatt ez országosan a fogvatartottak több mint egynegyedének, azaz 4600 főnek a bevonását jelenti, akik közül 1800 fogvatartott vehet részt kompetenciafejlesztő foglalkozásokon, 1100 fő pedig piacképes szakmát tanulhat.

Ezen felül ezer hozzátartozó számára is biztosítanak humánszolgáltatásokat, elősegítve munkaerő-piaci esélyeinek javítását és a szabadult családba történő visszafogadását. Az eseményről beszámoló büntetés-végrehajtási intézmény azt írja, hogy a projekt 2020. június 30-ai befejezéséig 1000 fő hozzátartozó bevonása vállalt, melyből 2019. szeptember 30-ig 936 fővel került felvételre az Egyéni Fejlesztési Terv.

A martonvásári börtönről röviden

A martonvásári objektumot 1985 márciusában vásárolta meg a büntetés-végrehajtás, miután egy 1984-es rendelet bevezette a szigorított javító-nevelő munka intézményét. 1985-től 1994-ig ezt a célt szolgálta a létesítmény, majd a baracskai intézet telephelye lett, 2000-ben pedig - gazdasági szempontok és strukturális átalakítások miatt - bezárták, utána raktárnak használták.

A Közép-dunántúli Országos Büntetés-végrehajtási Intézet martonvásári börtönét 2015 márciusában nyitották újra 330 millió forintos felújítást követően. A lakóhelyiségekben 164 fogvatartott számára van hely.

martonvasar borton felujitas1500

Címlapkép és utolsó kép forrása: MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Cikkbeli képek forrása: bv.gov.hu

Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
Kiszámoló

A kínai szellemvárosok

Kínában több tízmillió üres, gyakran félkész lakás van, a világ végén, ahol senki nem akar és soha nem is fog akarni lakni. (Optimista becslések szerint minden német háztartásnak jutna egy

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Magyar üzletlánc saját márkás terméke is felkerült a szégyenlistára
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai? Bemutatjuk melyik platformunk a legoptimálisabb külföldi részvények vásárlásához.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
macron scholz