GettyImages-1176356147
Uniós források

Lemondott a finn miniszterelnök, aki az EU soros elnökségét viszi

Portfolio
MTI
Kihátrált a finn miniszterelnök mögül az ötpárti kormánykoalíció egyik pártja és mivel korábban több párt is bizalmi szavazást kezdeményezett Antte Rinne ellen, így ennek eredményét már meg sem várta, hanem kedden benyújtotta lemondását az államfőnek, aki azt el is fogadta – írja az MTI. Finnország az idei második félévben az EU soros elnöki tisztségét tölti be, így Rinne távozása a finn elnökség utolsó heteire, így a december közepi EU-csúcsra is jelentős árnyékot vet.

Az ötpárti finn kormánykoalícióban részt vevő Centrumpárt kedden egyértelművé tette, hogy elvesztette a szociáldemokrata miniszterelnök iránti bizalmát a postássztrájk kezelése miatt. A kormány működésének törvényességét felügyelő hivatalhoz több panasz érkezett Rinnére a sztrájk kezelése miatt és ezek nyomán múlt pénteken lemondásra kényszerült a postáért is felelős miniszter. Kiderült ugyanis róla, hogy tudott arról: a postások a munkaadója egy előnytelenebb, kisebb fizetést ígérő munkaszerződést akart kötni a szakszervezettel.

Mindezek miatt több ellenzéki párt is bizalmatlansági indítványt kezdeményezett a kormány ellen és ezt már nem várta meg Antte Rinne, hanem kedden délelőtt lemondott. Miután a finn államfő ezt elfogadta, arra kérte a hivatalban lévő kormányt, hogy ügyvezetői minőségben folytassa munkáját, amíg nem jelöli ki az új kabinetet. A Centrumpárt egyébként a koalíció fenntartása mellett foglalt állást.

Sajtóértesülések szerint Rinne utódját december 12-én választják meg a szociáldemokraták kongresszusán. Sanna Marin közlekedési és hírközlési miniszter, a párt elnökhelyettese már jelezte, hogy kész átvenni a kormányfői megbízatást. Ha így történik, a 34 éves Marin az ország legfiatalabb miniszterelnöke lesz.

Rinne egyébként nemrég járt Budapesten az EU soros elnökségét vivő Finnország miniszterelnökeként, amely minőségében a 2021-2027-es uniós költségvetés érdemi tagállami vitáját is előkészítette. Ahogy korábban, úgy akkoriban is erősen síkra szállt az EU-pénzek jogállamisági kritériumrendszerrel való összekötése mellett. A következő EU-csúcs, amelyeken ezek a témák sorra kerülnek, december 12-13-án lesz Brüsszelben és a finn soros elnökség költségvetési javaslata hivatalosan 11-én jelenik majd meg, de tegnap a német sajtóban a németeket érintő vetülete már kiszivárgott. Ezekről a témákról bővebb cikkeink:

Címlapkép forrása: Thierry Monasse/Getty Images

újszülött kisbaba kóráhz
hologram vezető asszisztens
orban viktor uj kozep-europa
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
67-es gyors ut