Uniós források

Brexit: csak részleges megállapodást tud adni év végéig az EU

Portfolio
Átfogó brit-uniós együttműködési megállapodás végleges formába öntése több időt vesz igénybe, mint a brit EU-tagság megszűnését (Brexit) követő 11 hónapos átmeneti időszak - mutatott rá Michel Barnier, az Európai Unió főtárgyalója csütörtökön Stockholmban.

"Olyan partnerségre fogunk törekedni, amely jóval túlmutat a kereskedelmen, és mindent lefed: a szolgáltatásoktól a halászaton, a klímavédelmen, az energiatranszporton és az űrkutatáson át a biztonságig és védelemig" - magyarázta Barnier. "Azonban nem várhatjuk el, hogy egy év alatt megegyezünk ennek az új partnerségnek minden egyes vonatkozásáról" - tette hozzá.     

Készek vagyunk a tőlünk telhető legtöbbet nyújtani a kilépést követő 11 hónapban, hogy létrejöhessen egy alapegyezmény az Egyesült Királysággal, de több időre lesz szükségünk, hogy minden egyes pontját megtárgyaljuk ennek a politikai szándéknyilatkozatnak

- mondta.     

Barnier rámutatott, hogy az idő szűkössége miatt az EU-nak rangsorolnia kell a következő hónapokban. Először a kétoldalú és a globális együttműködés új kereteinek megteremtésére van szükség, majd a szoros biztonsági kooperáció alapjainak lerakása következik, végül pedig az egyenlő alapokon nyugvó gazdasági partnerségé - mondta.

Nagy-Britannia EU-tagsága jelen állás szerint január 31-én szűnik meg.     

A brit kormány széleskörű, az árukra és a szolgáltatásokra egyaránt kiterjedő szabadkereskedelmi megállapodást szeretne kötni. Azonban London már a decemberi parlamenti választás utáni programtervezetében jelezte, hogy a Brexit-megállapodás ratifikálásához kapcsolódva külön jogszabályban kívánja megtiltani saját magának és a parlamentnek a 2020. december 31-ig tartó átmeneti időszak meghosszabbítását. Több uniós politikus szerint ennyi idő alatt lehetetlen dűlőre jutni minden vitás kérdésben. Az átmeneti időszak időtartama alatt jórészt a jelenlegi szabályrendszer marad érvényben a kétoldalú viszonyrendszerben.

Michel Barnier előtt már több uniós vezető is arra figyelmeztette Londont, hogy egyszerűen az időhiány miatt nem lehetséges az, hogy a 2020 végéig egy minden kérdést lefedő, átfogó megállapodás lépjen az átmeneti időszak keretei helyébe. Erre Boris Johnson tegnap este is azt mondta, hogy márpedig az átmeneti időszak nem lesz meghosszabbítva:

Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
Holdblog

Michael Saylor és a "végtelen" pénzmasina

A MicroStrategy 2020-ban kezdett el bitcoint vásárolni. A szoftvercég eredetileg csak többletlikviditását fektette bitcoinba, ám amikor a kriptodeviza jelentős emelkedésnek indult, a vezérigazgat

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nagy esemény jön a bitcoinnál, most érdemes kriptóba befektetni?

Pénzügyi vezető elemző

Pénzügyi vezető elemző
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
AI in Business 2024
2024. április 23.
Balaton Konferencia 2024
2024. május 2.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
lng, földgáz, cseppfolyósított földgáz, gázár, gázszállítás