Igazat mondott Orbán Viktor az EU-s befizetéseinkről? - Íme a válasz
Uniós források

Igazat mondott Orbán Viktor az EU-s befizetéseinkről? - Íme a válasz

Első hallásra meglepőnek tűnő kijelentést tett Orbán Viktor kormányfő a csütörtöki nemzetközi sajtótájékoztatón arról, hogy Magyarország a saját gazdaságának méretéhez képest többet fizet be az EU közös kasszájába, mint például a nyugati jóléti tagállamok közül Hollandia és Svédország. Leellenőriztük az adatokat és az a helyzet, hogy ez így van, mégsem célszerű csak ezt nézni.

Az Európai Bizottság minden évben frissíti azt a hatalmas költségvetési adatbázisát, ami pénzforgalmi szemlélet szerint mutatja be azt, hogy az EU közös kasszájából az egyes tagállamok az adott évben mely programokon keresztül mennyi forráshoz jutottak, illetve azt is, hogy milyen jogcímeken mennyi  befizetést teljesítettek. Ezek eredőjeként az operatív költségvetési egyenleget is közli, azaz a ki- és befizetéseknek mennyi a nettó egyenlege.

Ezt az adatbázist átnézve

tényleg az a helyzet, hogy míg 2018-ban Magyarország a saját bruttó nemzeti jövedelme arányában (GNI) 0,85%-nyi befizetést teljesített, addig Hollandia 0,62%-ot, Svédország pedig 0,7%-ot.

Az történt tehát, hogy míg Magyarország szegényebb ország, addig a saját gazdasága méretéhez képest arányaiban többet fizet be az EU közös kasszájába, mint a nála jóval fejlettebb két másik tagállam.

Ez első ránézésre nagyon igazságtalannak tűnik, és felveti azt a kérdést is, hogy az egyes országok fejlettsége miért nincs szorosabb kapcsolatban a befizetése arányával. A képet azonban ki kell egészíteni két lényeges megjegyzéssel, ami máris más megvilágításba helyezi a megállapítást:

I. A miniszterelnök által „kipécézett” két tagállam éppen részesül abból a bőkezű brit visszatérítési rendszerből, aminek eltörlését követelve éppen a minap írt alá Magyarország mellett 17 másik tagállam egy közös nyilatkozatot (a visszatérítési rendszer a britek esetén kétharmadával, de a dánok, hollandok svédek és egyéb tagállamok esetén is jelentősen csökkenti az adott évre kimutatott nettó befizetési kötelezettséget). Azt, hogy 2018-ban melyik tagállam mennyi befizetést teljesített GNI-arányosan, az alábbi ábránk mutatja, kiemelve Magyarországot és a három, brit visszatérítés miatt megemlített tagállamot.

II. Magyar szempontból persze lehet zavaró az, hogy nálunk gazdaságilag fejlettebb országok arányaiban kevesebbet fizetnek be a közös kasszába, de

azt is kell nézni, hogy az onnan megkapott támogatások miatt Magyarország nagy haszonélvezője a közös büdzsének, a két „kipécézett” tagállam, Hollandia és Svédország viszont nettó befizető.

Ilyen értelemben tehát nem kell különösebben zavarnia minket annak, hogy a két tagállam kevesebbet fizet be, mert mi messze a legnagyobb plusszal jöttünk ki 2018-ban is (és más években is) az EU közös költségvetésének működtetéséből. 2018-ban például Magyarország a GNI 4,1%-át kapta meg nettóban a büdzséből, míg Hollandia és Dánia 0,3-0,3%-át fizette be.

Az Orbán Viktor csütörtöki sajtótájékoztatóján elhangzott információk és az azok kapcsán eddig született elemzéseink itt érhetők el:

Címlapkép forrása: MTI/Szigetváry Zsolt

Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
Kasza Elliott-tal

Deutsche Bank - kereskedés

Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, aztán beleragadtam. Most végre az utolsótól is megszabadultam. Nem volt egy jó trade, de most m

RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

Kiszámoló

A sávos vagy többkulcsos adózásról

Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből kettő nem érti, hogyan működik a többkulcsos, sávos adózás. \"Felháborító, hog

MNB Intézet

A kerékpározás árnyoldala

Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni. A kerékpárok használata, terjesztése kevéssé szabályozott, illetve az iparág sem mozdul

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Ursula von der Leyen EP-felszólalás