DSZZS20200109040
Uniós források

Igazat mondott Orbán Viktor az EU-s befizetéseinkről? - Íme a válasz

Weinhardt Attila
Első hallásra meglepőnek tűnő kijelentést tett Orbán Viktor kormányfő a csütörtöki nemzetközi sajtótájékoztatón arról, hogy Magyarország a saját gazdaságának méretéhez képest többet fizet be az EU közös kasszájába, mint például a nyugati jóléti tagállamok közül Hollandia és Svédország. Leellenőriztük az adatokat és az a helyzet, hogy ez így van, mégsem célszerű csak ezt nézni.

Az Európai Bizottság minden évben frissíti azt a hatalmas költségvetési adatbázisát, ami pénzforgalmi szemlélet szerint mutatja be azt, hogy az EU közös kasszájából az egyes tagállamok az adott évben mely programokon keresztül mennyi forráshoz jutottak, illetve azt is, hogy milyen jogcímeken mennyi  befizetést teljesítettek. Ezek eredőjeként az operatív költségvetési egyenleget is közli, azaz a ki- és befizetéseknek mennyi a nettó egyenlege.

Ezt az adatbázist átnézve

tényleg az a helyzet, hogy míg 2018-ban Magyarország a saját bruttó nemzeti jövedelme arányában (GNI) 0,85%-nyi befizetést teljesített, addig Hollandia 0,62%-ot, Svédország pedig 0,7%-ot.

Az történt tehát, hogy míg Magyarország szegényebb ország, addig a saját gazdasága méretéhez képest arányaiban többet fizet be az EU közös kasszájába, mint a nála jóval fejlettebb két másik tagállam.

Ez első ránézésre nagyon igazságtalannak tűnik, és felveti azt a kérdést is, hogy az egyes országok fejlettsége miért nincs szorosabb kapcsolatban a befizetése arányával. A képet azonban ki kell egészíteni két lényeges megjegyzéssel, ami máris más megvilágításba helyezi a megállapítást:

I. A miniszterelnök által „kipécézett” két tagállam éppen részesül abból a bőkezű brit visszatérítési rendszerből, aminek eltörlését követelve éppen a minap írt alá Magyarország mellett 17 másik tagállam egy közös nyilatkozatot (a visszatérítési rendszer a britek esetén kétharmadával, de a dánok, hollandok svédek és egyéb tagállamok esetén is jelentősen csökkenti az adott évre kimutatott nettó befizetési kötelezettséget). Azt, hogy 2018-ban melyik tagállam mennyi befizetést teljesített GNI-arányosan, az alábbi ábránk mutatja, kiemelve Magyarországot és a három, brit visszatérítés miatt megemlített tagállamot.

II. Magyar szempontból persze lehet zavaró az, hogy nálunk gazdaságilag fejlettebb országok arányaiban kevesebbet fizetnek be a közös kasszába, de

azt is kell nézni, hogy az onnan megkapott támogatások miatt Magyarország nagy haszonélvezője a közös büdzsének, a két „kipécézett” tagállam, Hollandia és Svédország viszont nettó befizető.

Ilyen értelemben tehát nem kell különösebben zavarnia minket annak, hogy a két tagállam kevesebbet fizet be, mert mi messze a legnagyobb plusszal jöttünk ki 2018-ban is (és más években is) az EU közös költségvetésének működtetéséből. 2018-ban például Magyarország a GNI 4,1%-át kapta meg nettóban a büdzséből, míg Hollandia és Dánia 0,3-0,3%-át fizette be.

Az Orbán Viktor csütörtöki sajtótájékoztatóján elhangzott információk és az azok kapcsán eddig született elemzéseink itt érhetők el:

Címlapkép forrása: MTI/Szigetváry Zsolt

Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
bkk_busz_bkv
dzsudzsak balazs focista
Nagy bejelentés készülhet: délután megszólal Matolcsy György
forintka191126getty
Történelmi csúcson az Európai Unió támogatottsága
Váci úti felüljáró
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Értékesítési vezető

Értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Történelmi csúcson az Európai Unió támogatottsága