DSZZS20200109040
Uniós források

Igazat mondott Orbán Viktor az EU-s befizetéseinkről? - Íme a válasz

Weinhardt Attila
Első hallásra meglepőnek tűnő kijelentést tett Orbán Viktor kormányfő a csütörtöki nemzetközi sajtótájékoztatón arról, hogy Magyarország a saját gazdaságának méretéhez képest többet fizet be az EU közös kasszájába, mint például a nyugati jóléti tagállamok közül Hollandia és Svédország. Leellenőriztük az adatokat és az a helyzet, hogy ez így van, mégsem célszerű csak ezt nézni.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

Az Európai Bizottság minden évben frissíti azt a hatalmas költségvetési adatbázisát, ami pénzforgalmi szemlélet szerint mutatja be azt, hogy az EU közös kasszájából az egyes tagállamok az adott évben mely programokon keresztül mennyi forráshoz jutottak, illetve azt is, hogy milyen jogcímeken mennyi  befizetést teljesítettek. Ezek eredőjeként az operatív költségvetési egyenleget is közli, azaz a ki- és befizetéseknek mennyi a nettó egyenlege.

Ezt az adatbázist átnézve

tényleg az a helyzet, hogy míg 2018-ban Magyarország a saját bruttó nemzeti jövedelme arányában (GNI) 0,85%-nyi befizetést teljesített, addig Hollandia 0,62%-ot, Svédország pedig 0,7%-ot.

Az történt tehát, hogy míg Magyarország szegényebb ország, addig a saját gazdasága méretéhez képest arányaiban többet fizet be az EU közös kasszájába, mint a nála jóval fejlettebb két másik tagállam.

Ez első ránézésre nagyon igazságtalannak tűnik, és felveti azt a kérdést is, hogy az egyes országok fejlettsége miért nincs szorosabb kapcsolatban a befizetése arányával. A képet azonban ki kell egészíteni két lényeges megjegyzéssel, ami máris más megvilágításba helyezi a megállapítást:

I. A miniszterelnök által „kipécézett” két tagállam éppen részesül abból a bőkezű brit visszatérítési rendszerből, aminek eltörlését követelve éppen a minap írt alá Magyarország mellett 17 másik tagállam egy közös nyilatkozatot (a visszatérítési rendszer a britek esetén kétharmadával, de a dánok, hollandok svédek és egyéb tagállamok esetén is jelentősen csökkenti az adott évre kimutatott nettó befizetési kötelezettséget). Azt, hogy 2018-ban melyik tagállam mennyi befizetést teljesített GNI-arányosan, az alábbi ábránk mutatja, kiemelve Magyarországot és a három, brit visszatérítés miatt megemlített tagállamot.

II. Magyar szempontból persze lehet zavaró az, hogy nálunk gazdaságilag fejlettebb országok arányaiban kevesebbet fizetnek be a közös kasszába, de

azt is kell nézni, hogy az onnan megkapott támogatások miatt Magyarország nagy haszonélvezője a közös büdzsének, a két „kipécézett” tagállam, Hollandia és Svédország viszont nettó befizető.

Ilyen értelemben tehát nem kell különösebben zavarnia minket annak, hogy a két tagállam kevesebbet fizet be, mert mi messze a legnagyobb plusszal jöttünk ki 2018-ban is (és más években is) az EU közös költségvetésének működtetéséből. 2018-ban például Magyarország a GNI 4,1%-át kapta meg nettóban a büdzséből, míg Hollandia és Dánia 0,3-0,3%-át fizette be.

Az Orbán Viktor csütörtöki sajtótájékoztatóján elhangzott információk és az azok kapcsán eddig született elemzéseink itt érhetők el:

Címlapkép forrása: MTI/Szigetváry Zsolt

Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
matrix
németország
tesla
vakcina
foldgazvezetekek
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. október 8.
Budapest Economic Forum 2020
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Online előadás
Útikalauz kezdő befektetőknek.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
európai uniós zászló európai bizottság