Üzlet

Miért lesz jó az 5G? Végre itt egy szórakoztató példa

Portfolio
A múlt heti barcelonai mobilpiaci kiállításon, a Mobile World Congressen (MWC) minden az 5G-ről, vagyis a következő generációs, a mostaninál lényegesen gyorsabb mobilhálózatról szólt. Sokan, sokféleképpen igyekeztek már elmagyarázni, mennyire számít a mobilhálózatok sebessége, főleg a válaszidő vagy késleltetés (latency) miatt, ebben lesz ugyanis forradalmi az 5G, lehetővé téve gyakorlatilag real time távmozgásokat, legyen az például egy ipari robot karja vagy egy orvos "meghosszabbított keze" egy távműtét során, de 5G-n keresztül akár egy online pingpong meccset is le lehet majd játszani.
Egyre több országban kezdik meg az ötödik generációs (5G) mobilhálózatok kiépítését, amelyek az előzőkkel (2G, 3G, 4G) ellentétben nem a korábbi hálózatok kiváltására, hanem inkább azok kiegészítésére lesznek alkalmasak. Az 5G hálózat a jelenleghasznált legmodernebb 4G vagy LTE hálózatoknál jóval gyorsabb lesz (akár 10 Gbps maximális letöltési sebesség, a minimális letöltési sebesség pedig jellemzően 50 Mbps körül alakulhat, miközben az LTE hálózatokon 15Mbps a jellemző), egyidőben jóval több felhasználó igényeit tudja majd kiszolgálni, és egy fontos paraméterben, a késleltetésben/válaszidőben is nagy előrelépést jelent, hiszen míg a mostani hálózatokon a válaszidő jellemzően 40-50 ezredmásodperc, az 5G hálózatokon bőven 10 ezredmásodperc alatti értékek is elérhetők.
Mobile World Congress Barcelona
A GSMA Mobile World Congress (MWC) a világ legnagyobb mobilkommunikációs seregszemléje. A kiállításon és a hozzá kapcsolódó konferenciákon a világ vezető mobilcégei, készülékgyártók, szolgáltatók vesznek részt és mutatják be legújabb fejlesztéseiket. Az idei eseményre 198 országból több mint 109 ezer látogató érkezett, ennek több mint 55 százaléka vezető pozícióban dolgozó menedzser volt, köztük több mint 7900 vezérigazgató. Az eseményen több mint 2400 vállalat mutatta be termékeit és szolgáltatásait összesen 120 ezer négyzetméternyi kiállítótérben. A 2019-es MWC-n többek között Dieter Zetsche, a Daimler elnöke, Satya Nadella, a Microsoft vezérigazgatója, Nick Read a Vodafone és Timotheus Höttges a Deutsche Telekom vezérigazgatója tartott előadást.
A válaszidő vagy késleltetés (latency) az az időintervallum, amennyi egy adatcsomag átviteléhez szükséges a hálózati kapcsolaton keresztül. Hogy miért jó az alacsony válaszidő? Elsősorban olyan alkalmazásokhoz elengedhetetlen, mint a távsebészet vagy az önvezető autózás, ahol gyors és azonnali közbeavatkozásra van szükség. Barcelonában egy érdekes példán, egy online pingpongmeccsen keresztül mutatta be a Nokia, mi a különbség abban, ha 4G vagy ha 5G hálózaton keresztül kommunikálnak egymással az eszközök.

A hagyományos, offline asztalitenisz meccseken egy átlagos ütés után a labda 112 km/h-val hasít a 2,47 méter hosszú asztal felett. Az emberi reakcióidő 180 ezredmásodperc, ennyi idő kell ahhoz, hogy a játékos döntést hozzon, mozdítsa az ütőt és megüsse a labdát, de a valóságban a labda ennél rövidebb idő alatt érkezik meg az ellenfél irányából, fel is merül a kérdés:

Ha a labda gyorsabban érkezik, mint ahogy a játékos reagál, akkor hogyan vagyunk képesek egyáltalán pingpongozni?

Hát úgy, hogy az összes rendelkezésre álló információ alapján a játékosok gyakorlatilag előre megbecsülik, hogy hol lesz az a pont, ahol az ütő találkozik a labdával. Játék közben a játékosok szeme követi a labda irányát és sebességét, ez teszi lehetővé, hogy előre lehessen jelezni a labda felpattanásának várható helyét és magasságát.

Ha neten keresztül játszunk másokkal (remote play), akkor a hálózat sebessége, különösen a késleltetés (latency) alapvetően határozza meg, hogy képesek vagyunk-e követni a labda mozgását, a virtuális ütőnkkel el tudjuk-e találni a szintén virtuális labdát. A jelenleg általános 4G hálózatokon jellemző 40 ezredmásodperces késleltetés mellett az online játékban esélytelen eltalálni a labdát, mivel a játékos sem a röppályát, sem a labda sebességét nem tudja megfelelően előrejelezni, valamint az ütést végrehajtani. Ezzel szemben az 5G hálózaton a késleltetés 10 ezredmásodperc alatt van (akár 1 ezredmásodperc alatti érték is elérhető), így a játékosok sokkal pontosabban tudják belőni a labda útját, az élmény lényegesen életszerűbbé válik.És akkor adódik még egy kérdés: Mi szükség egyáltalán a virtuális pingpongra, ha van igazi is? Hát, egyrészt nincs mindig kéznél egy asztal, vagy egy játszótárs, miközben online mindig talál magának ellenfelet az ember, de az a válasz is valid, hogy végtelenül vicces nézni, ahogy középkorú, öltönyös üzletemberek hadonásznak előttünk, miközben azt gondolják, hogy pingpongoznak.

Miért lesz jó az 5G? Végre itt egy szórakoztató példa
Címlapkép: Josep LAGO / AFP
RSM Blog

Munkaszüneti napok 2025 - így tervezzen!

Megjelent a Magyar Közlönyben a 2025-ben esedékes ünnepnapok, pihenőnapok és plusz munkanapok végleges listája. A rendelet azt is meghatározza, hogy mikor lesznek hosszú hétvégék 2025-ben, va

Holdblog

Ismét a HOLD az Év Alapkezelője

Megint - immáron nyolcadik alkalommal - mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep Value 2024 és a Columbus alapjainkat is kategóriájuk... The post Ismét a HOLD az Év Alapke

Holdblog

Ki vesz aranyat? (vendég: Zsiday Viktor)

HOLD After Hours. Zsiday Viktorral megbeszéljük, hogy kinek a nagymamája a modernebb. És hogy a zene lehet-e megoldás a klímaváltozásra. Meg miegymás. Jó szórakozást! 00:45   ...

Kiszámoló

Feltámadt a kínai gazdaság?

Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalmas növekedést produkált, de 1990 óta egyhelyben toporog, teljesen megrekedt a fejlődés

Holdblog

Felezés és duplázás

A következő órákban a manipulálhatatlan programkód negyedszerre is végrehajtja a Bitcoin négyévente esedékes felezését. Az újonnan kibocsátott bitcoinok mennyisége blokkonként 6,25-ről 3,1

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Újra éledezik az infláció - Mibe érdemes most befektetni?

Pénzügyi vezető elemző

Pénzügyi vezető elemző
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
AI in Business 2024
2024. április 23.
Balaton Konferencia 2024
2024. május 2.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Ez is érdekelhet
wall street